Kernkwadranten: ontdek jouw leiderschapskwaliteiten

Wil je inzicht verwerven in je kwaliteiten en uitdagingen? Ga dan aan de slag met kernkwadranten. Zo kan je groeien als leider en jezelf ontwikkelen.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Wil je jouw persoonlijk leiderschap ontwikkelen? Dan is het handig om je kernkwadranten te kennen. Want zo verwerf je inzicht in je kwaliteiten, uitdagingen en sterke punten. Ideaal om jezelf beter te begrijpen en de samenwerking binnen teams naar een hoger niveau te tillen.

Wat zijn kernkwadranten?

Kernkwadranten geven inzicht in je kernkwaliteiten of eigenschappen die eruit springen. Het zijn de eigenschappen die je ‘kleuren’ als mens. Deze kwaliteiten zijn niet aangeleerd, maar heb je meegekregen met je geboorte. Ze maken met andere woorden deel uit van je persoonlijkheid.
Een kernkwadrant bestaat uit 4 onderdelen: kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën.

Waarom zijn kernkwadranten nuttig?

Onder elke specifieke eigenschap schuilt een dynamiek, die impact heeft op je gedrag. Je kernkwaliteit is niet enkel gedrag. Het is eerder een mogelijkheid waar je kan op afstemmen. Om te blijven ontwikkelen als persoon, is het handig om te weten wat je sterktes of kernkwaliteiten zijn, maar ook wat je uitdagingen zijn en waarin je kan leren en oefenen. Ook het kennen van je ergernissen en valkuilen draagt bij aan je ontwikkeling.

Hoe zien kernkwadranten eruit?

Een kernkwadrant bestaat uit 4 onderdelen en geeft je meer inzicht in je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën.

  • Kernkwaliteiten: Wat zijn je sterktes? Wat zijn je talenten en waarden?
  • Valkuilen: Je stapt in je eigen valkuil als je te ver doorschiet in je kernkwaliteit.
  • Uitdagingen: Je uitdaging is het tegenovergestelde van je valkuil.
  • Allergieën: Je allergie is het tegenovergestelde van je kernkwaliteit.

Kernkwaliteiten

Dit zijn eigenschappen die tot de kern van je persoon horen. Het zijn de specifieke eigenschappen die je als persoon kenmerken. In tegenstelling tot specifieke vaardigheden die aangeleerd zijn, zijn kernkwaliteiten aangeboren eigenschappen. Ze zijn te herkennen aan iemands bijzondere vaardigheid, waarover die persoon zegt: “Dat kan toch iedereen”, terwijl dat uiteraard niet zo is. Meer nog, stel dat je die kwaliteit bij de persoon zou wegnemen, dan zou deze persoon zelfs niet meer herkennen. Welke eigenschappen typeren jou? Waarover krijg je complimenten? Voorbeelden van kernkwaliteiten: betrokken, efficiënt, creatief, nauwkeurig, optimistisch, innovatief, realistisch, daadkrachtig, geduldig, gedisciplineerd, beheerst, zelfzeker, meedenkend, autonoom, toegewijd, betrouwbaar, idealistisch, meegaand, loyaal, volgzaam, bescheiden, ingetogen, flexibel, kritisch, empathisch, service-gericht, stabiel, profilerend, rustig, behulpzaam, toegewijd, gestructureerd, moedig, rationeel …

Valkuilen

Elke kernkwaliteit heeft een zonnekant en een schaduwzijde. Het eigenlijk een “teveel van het goede”. Dit is wat gebeurt onder stress. Waarop moet je letten wanneer je stress ervaart? Voorbeelden van valkuilen: egocentrisch, naïef, arrogant, passief, onderdanig, roekeloos, afstandelijk, afwachtend, wispelturig, rebels, cynisch, onpersoonlijk, dwars, chaotisch, bemoeizuchtig, kortaf, saai, fanatiek, star, onpersoonlijk, traag, sentimenteel, zweverig, drammerig, beducht, pietje-precies, onzichtbaar, slaafs, statisch …

Uitdagingen

Wat is het positief tegenovergestelde van je valkuil? “Wat je “meer moet doen”, is vaak het advies dat je rond deze eigenschap krijgt. In werkelijkheid gaat het om de balans vinden tussen je kernkwaliteit en deze uitdaging. Om die balans te kunnen vinden, is het raadzaam om de uitdaging te ontwikkelen. Voorbeelden van uitdagingen: geduldig, flexibel, alert, geordend, empathisch, beschouwend, efficiënt, daadkrachtig, idealistisch, innovatief, direct, fair, autonoom, profilerend, ontvankelijk, respectvol, bescheiden, creatief, ordenend, experimenteel, hulpvaardig, betrokken, meegaand …

Allergieën

Hier zit het geheim achter de bron van vele conflicten, irritaties en spanningen die je als persoon met je omgeving hebt. De meeste mensen zijn immers allergisch aan een teveel van hun uitdaging. Hier toont zich een ander aspect van de onderliggende dynamiek. Namelijk, hoe meer jij met je eigen allergie geconfronteerd wordt, hoe groter de kans dat je zelf ‘over-reageert’ en in je valkuil terecht komt. Je komt bij je allergie terecht door het negatief tegenovergestelde te vinden van je kernkwaliteit? Welk gedrag van anderen stoort jou? Voorbeelden van allergieën: chaotisch, pessimistisch, onbereikbaar, passief, arrogant, onderdanig, onverschillig, roekeloos, eenzijdig, inconsistent, oneerlijk, wispelturig, rommelig, eigenzinnig, besluiteloos, opdringerig, sentimenteel, star, afstandelijk, onbezonnen, bekrompen, zweverig, ongehoorzaam, cynisch, willekeurig …

Wanneer heb je kernkwadranten nodig?

Zoals we reeds aanhaalden, zijn kernkwadranten nuttig om je te ontwikkelen als persoon én als leider. Op het moment dat je een belangrijke keuze moet maken of je wil je onderscheiden als leider, is het aangeraden om stil te staan bij je kernkwadranten.

Waarvan maken kernkwadranten een onderdeel uit?

Kernkwadranten maken o.a. een onderdeel uit van het ontwikkelen van je competenties, het opstellen van doelen op korte of lange termijn, een SWOT-analyse en een persoonlijk ontwikkelingsplan. Met als overkoepelend doel: jezelf ontwikkelen als persoon of je leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen en je skills naar het next level tillen.

Concreet

Nu je weet wat kernkwadranten inhouden en waarom ze zo belangrijk zijn, is het tijd om zelf aan de slag te gaan met een oefening. Het doel is om de samenwerking met jouw collega’s of de mensen die jij als leider coacht meer in balans te brengen.

Oefening kernkwadranten

Denk na over elk onderdeel en stel jezelf vragen als: waaraan stoor ik me bij anderen? (allergie), welke eigenschap zou ik graag hebben maar heb ik (nog) niet? (uitdaging), welke eigenschappen zijn typisch voor mij? (kernkwaliteit), wat wordt mij dikwijls verweten door anderen? (valkuil).

Resultaten

Verwerf nu inzichten en onderzoek de eigenschappen die je hebt neergepend. Bekijk of je antwoorden te combineren zijn binnen 1 of 2 kwadranten. Breng vervolgens je teamleden in kaart in je kwadrant(en). Om meer in balans te zijn en verder te kunnen ontwikkelen, moet je vooral focussen op je uitdagingen. Wat kan je nog leren? Van wie? Hoe ga je dat doen?

Wanneer je de dynamiek van de kernkwadranten gaat herkennen, en meer nog bespreekbaar maken binnen je team, toont zich letterlijk een nieuwe dimensie van leiderschap, jouw next level.

Ontwikkel je persoonlijk leiderschap

Interesse om te groeien en je verder te ontwikkelen? Ga dan aan de slag met kernkwadranten en je kernkwaliteiten. En ervaar de voordelen in de praktijk en je dagelijks leven. Wens je over dit thema met ons in gesprek te gaan? Maar dan hier je afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.