Medewerkers kunnen niet zonder leider en een leider kan niet zonder zijn medewerkers

Ik herinner mij de tijd dat Elise, mijn dochter, als klein meisje ging turnen. Haar trainer zag de mogelijkheden en een doel. Hij zag haar als de Belgische “Elise Sharapova”, ooit een Russische kampioene. Elise was 4 jaar, wou heel erg graag turnen en ‘gewoon’ de beste worden.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

“Je hebt 4 dingen nodig om een goeie turnster te zijn”, sprak de trainer. “De wil om de beste te zijn, lenigheid, kracht en doorzettingsvermogen!”
Tegen mij zei hij: “En jouw dochter heeft het allemaal!” Zij hoorde dat en haar oogjes blonken!

Hijzelf echter vergat in het hier en nu te leven en droomde van het doel dat ‘zijn’ doel was. Hij sprak regelmatig over zichzelf als ‘de trainer’ die haar mee groot zou maken. Hij vergat het kleine meisje van 4, daarna 5 en 6 jaar, die met passie turnde, naar hem opkeek en alles deed wat haar werd gevraagd. Hij vergat dat ze zodanig ‘hard’ kon zijn voor zichzelf dat ze extreme oefeningen deed tot hevige pijn toe. Want Elise moest en zou zo lenig worden als dat ‘slangenmeisje’ naast haar. Ook zij had haar doel.

Maar de trainer zag enkel haar doorzettingsvermogen en de deadlines die ze keer op keer sneller haalde dan de rest. Niet de traan die ze wegpinkte van de pijn. En ze kreeg een nieuwe deadline. De druk om, loyaal als ze was, te blijven voldoen aan wat haar trainer vroeg, werd groter. Onze stem, die van haar ouders, hoorde hij niet. Hij ging gewoon door.

Hieruit heb ik geleerd dat een goede trainer, een goede coach, zijn coachee en het welzijn van zijn coachee, niet uit het oog mag verliezen. Want alleen zo kan je die gezamenlijke doelen echt bereiken!

En in een bedrijf is dat niet anders.

Medewerkers kunnen niet zonder leider en een leider kan niet zonder zijn medewerkers. En vooral: zij moeten op een goeie manier met elkaar in verbinding staan.

Want los van elkaar en zonder die connectie kunnen zij helemaal niets bereiken! Een erg belangrijk element om bij stil te staan. Het bepaalt mee hoe jij je als leider gedraagt naar je mensen toe.

Wil je een zekere balans behouden en alles en iedereen op topniveau laten functioneren, dan hoor je je medewerkers te kennen, in wat ze kunnen EN in wie ze zijn. En ook andersom dienen zij die connectie te voelen met jou en jouw bedrijf. Alleen zo kan er een verbinding zijn die doorwerkt op alle domeinen van ons ‘zijn’.

Drie fundamenten van verbindend leiderschap:

  1. De wil om de beste te zijn is een gezamenlijk doel. Wat wil je bereiken met je bedrijf en hoe formuleer je dat doel naar je mensen? Maak het visueel! Deel je bedrijfsvisie. Je medewerkers horen betrokken te worden bij alles wat goed en fout loopt. En het liefst geef je hen regelmatig een stand van zaken. Want dat is de saus, de binding, die alle facetten van je bedrijf tot één geheel maken.
  2. Je hebt kennis nodig om te weten hoe je de beste wordt in jouw ‘materie’. Kennis van de markt, jouw product, jouw eigen capaciteiten. Maar je dient ook te weten waar je zelf niet goed in bent en wat je niet graag doet. Zodat je daarvoor de juiste mensen kan aantrekken die dat wel beheersen en graag doen. Ken jij jezelf en kan je met jezelf omgaan in alle aspecten? Bewust? Voelend? Dan zal je dat ook doen met je mensen. Jouw niveau bepaalt het niveau van je mensen en het niveau van je bedrijf.
  3. Je hebt goede en bekwame medewerkers nodig! En net die mensen moeten en willen goed geleid worden. Er is dus ook bekwame leiding nodig om samen alle doelen te bereiken. Coachend leiderschap heet dat!

Hoe breng je verbinding met je mensen goed tot stand? Door op de juiste manier om te gaan met lijf, geest en gevoel.

Ons LIJF: een gezonde geest in een gezond lichaam! Niets verjaagt de stress meer dan ‘oog hebben’ voor je mensen. Als jij oog hebt voor hen, dan hebben zij ook oog voor jou. Dan komen ze graag naar je toe met hun gedachten en gevoelens. Eerlijke communicatie heet dat. Zie je mensen in hun kracht en laat ze die gebruiken! Dat geeft een goed en ontspannen gevoel. Zo krijg je niet alleen gelukkige mensen, maar ook een gelukkige leider én een gelukkig bedrijf!

Onze GEEST: het is nodig een doel voor ogen te hebben, maar beleef ook bewust de stappen ernaartoe! Bekijk met je mensen hoe je dat doel dagdagelijks gaat realiseren, en bepaal je strategie volgens wat zij nodig hebben. Dat maakt het doel haalbaar voor hen. Je creëert duidelijkheid en dat geeft goesting en het maakt inspanningen tot uitdagingen. Dat is tenslotte hoe jij als bedrijf je doel kan bereiken.

Ons GEVOEL: kracht, goesting en uitdagingen aangaan geeft een goed gevoel! Als bedrijf bereik je steeds weer je doelen als je dat SAMEN ‘beleeft’. Deel successen en evengoed de inspanningen om die doelen te bereiken. Dan worden ze een gedeelde verantwoordelijkheid. Laat jouw mensen toe die op te nemen. Wordt in jouw bedrijf samen verantwoordelijkheid genomen? Zoiets werkt motiverend!

Reflecteer dus regelmatig over jezelf, je mensen en je bedrijf. Over de feiten, de situatie, de gevoelens, de effecten en resultaten. En over alles wat anders kan. Zoek die verbinding met je mensen. Vertrouwen is hier ook van groot belang! Geef je mensen dat vertrouwen. En nog belangrijker: vertrouw ook in jezelf. Word je geleid door je angst? Durf dit dan te onderzoeken, want dat is nodig als je uit oude patronen wil blijven. Blokkeren ze jou? Zoek dan dieper. Maar dat is een volgend thema.

Verbondenheid met jezelf geeft verbinding met je mensen. Dan groei jij als persoon en als leider en dan groeien je mensen mee. En daarmee ook je bedrijf. Dat geeft vrijheid!

Wil je meer lezen over reflectie en feedback lees dan zeker even dit blog.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.