De evolutie gaat zo snel dat er in Nederland in bepaalde bedrijven al wordt gezocht naar talentrijke jongeren, die nog niet afgestudeerd zijn. Er wordt hen gevraagd om hun studie niet af te werken en te kiezen om binnen het bedrijf opgeleid te worden in een specifiek vakgebied. De scholen zijn blijkbaar niet in staat om de evolutie te volgen, waardoor de aangereikte leerstof vaak verouderd is en ondanks de wildgroei aan afstudeerrichtingen, nog steeds niet voldoende specifiek aansluit op onze bedrijfsnoden. De reden, waarom bedrijven dit doen, is eenvoudig omdat jonge mensen zeker op vlak van informatica en moderne technologie anders naar uitdagingen en mogelijkheden kijken. Door de medewerkers op jonge leeftijd te rekruteren wordt veel sterker gefocust op de match tussen talent en passie, waardoor de meerwaarde drastisch stijgt. Want jonge gemotiveerde mensen groeien snel en zijn sterker in een bepaald vakgebied als ze echt geïnteresseerd zijn. Als leider is het een uitdaging om dit jong geweld te faciliteren naar onderscheidende prestaties.
In een dergelijke omgeving schieten ook de oude managementmodellen te kort, hoe mooi ze ooit ook zijn ontwikkeld. Hoe sneller het gaat, hoe meer leiderschap op een natuurlijke manier zal worden georganiseerd. Door korte lijnen en duidelijke communicatie moet immers veel en telkens opnieuw afgestemd worden. De autonomie ligt in de teams. Kwetsbaarheid wordt de norm, want alles wat verstopt en verzwegen wordt, vertraagt immers en is nefast voor het proces.
Agility of wendbaarheid blijft daarom in “Leiderschapsland” nog steeds een hot topic en het boeit me enorm. Zeker als ondernemer is het een interessant fenomeen, want wendbaar zijn is fundamenteel verschillend van meewaaien met elke wind. Meewaaien met elke wind kan enkel leiden tot chaos, veel stress en burn-out. Het vergt veel stuurmanskunst en echt leiderschap om in een agile omgeving de richting aan te geven en de mensen voldoende ruimte te geven om hun werk te doen. Het mooie eraan vind ik dat ruimte en respons gegarandeerd worden op basis van een stevig kader. Structuur creëert vrijheid. En dat is wat nodig is om telkens opnieuw te creëren en het verschil te maken. Tijdens de stand-up meeting aan het begin van de dag is het nodig om snel en efficiënt een beeld te krijgen waar iedereen staat, wat de vooruitgang is van het project, wat elk teamlid afgewerkt heeft, gaat doen en waar hij/zij hulp nodig heeft. Continu bijleren, duidelijke focus, creatief denken, expertise, maar ook hulp vragen, fouten inzien, durven falen zijn essentieel!
Het is aan de leider om dit proces te ondersteunen en mogelijk te maken. Daar zit de winst en de meerwaarde!
De grootste uitdagingen gaan dus steeds terug naar de basis van leiderschap en dat is het opbouwen van vertrouwen. Dit kan alleen als leiderschap van binnenuit komt. Vertrouwen is nodig om in beweging te komen. Vertrouwen is nodig om op een constructieve manier in conflict te gaan en een gezonde spanning toe te laten die mensen uitdaagt en sterker maakt. Dan pas komt het commitment, dat nodig is om grenzen te verleggen en uitdagingen aan te durven.
Als de toekomst nog meer VUCA (volatile, uncertain, complex, ambigu) wordt, heb je er als leider alle belang bij te groeien en te investeren in duurzaam, ondernemend en verbindend leiderschap.
Your leadership has to grow to www.thenextlevel.be . Enjoy the future 😉
Heb je interesse in persoonlijke coaching om je leiderschap naar een volgende niveau te brengen? Maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!