Leiderschap van Binnenuit

Voor jou als leider kunnen de herfst en winter een uitzonderlijke bron van inspiratie zijn om even stil te staan bij de systemen, de processen en de structuren in jouw bedrijf. Als je oppervlakkig kijkt naar je bedrijf, is het soms moeilijk te vatten waarom dingen lopen zoals ze lopen en lijken een aantal zaken los van mekaar te gebeuren.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

  • Hoe komt het dat medewerkers geen of onvoldoende verantwoordelijkheid opnemen?
  • De communicatie in het team lijkt OK, maar het “stroomt” niet in de organisatie.
  • Wat maakt dat er een gespannen sfeer heerst tussen verkoop en productie?
  • Waarom is het elke keer wroeten om de verkoopcijfers te halen?
  • Je hebt het gevoel dat je druk moet blijven uitoefenen om dingen gedaan te krijgen….

Als je enkel oog hebt voor de symptomen, ben je ook geneigd om te grijpen naar de snelle oplossingen.

  • Om de interne communicatie te verbeteren stuurde je managers en meestergasten naar een opleiding communicatietechnieken. De sfeer is echter niet veranderd??? Wat nu?
  • Om de dynamiek er in te houden, blijf je zeggen wat er moet gebeuren, want dan beweegt er tenminste iets in het bedrijf. Maar het is zoooo vermoeiend!
  • Je past een systeem toe van gericht belonen en gepast bestraffen en toch blijft je team af en toe net een bende “kinderen”, …

Symptoombestrijding geeft enkel kortstondige oplossingen.

Hoe komt dat?

In die oppervlakkige laag vinden we nooit de verbanden en de echte redenen. Ga als bedrijfsleider eens op zoek naar verbanden en dieper liggende oorzaken. Dit kan een confronterende oefening worden, maar ze is zeker de moeite waard. Trek jezelf even terug. Ga eens bezinnen en durf stil te staan bij de essentie. Weet je niet hoe je daar aan begint? Een coach kan je daar bij helpen, waardoor inzichten sneller komen en je kijk zuiverder wordt en dieper gaat. Als je aandacht écht gaat naar de mensen en de processen, dan kunnen er fundamenteel dingen veranderen.

In de natuur zien we dat tijdens de herfst een heel dynamisch proces op gang komt, waarbij alle energie naar binnen trekt. Bloemen zijn uitgebloeid, bladeren verkleuren en vallen af. Wat binnenkort nog overblijft zijn de duidelijke silhouetten: de stam en de takken. Het is de structuur, die overeind blijft. Wat is de structuur die jouw organisatie vorm geeft en ondersteunt?
Als je oppervlakkig kijkt naar vaste planten, lijkt het wel of ze afsterven, maar niets is minder waar.
Alle energie is opgeslagen in bollen, knollen, wortelstokken en zaden en volgend jaar komen ze in veelvoud terug. Waarom? Onder de grond zijn verbindingen gemaakt die onzichtbaar zijn, maar wel van levensbelang voor het voortbestaan en de uitbreiding van de planten.

Het is aan jou als bedrijfsleider om de verbanden te zien en de onderliggende krachten te herkennen en te benutten. Dat is ook de reden waarom we in Leiderschap van Binnenuit, veel aandacht besteden aan het verband tussen wat er in je bedrijf plaatsvindt en wat er in jou gebeurt. Lees ook eens deze blog ter inspiratie.

De principes zijn eenvoudig. De toepassing is niet altijd gemakkelijk.
De resultaten zijn altijd verrassend 😉

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.