Leiderschapslessen in de tuin

We gaan dit najaar heel veel fruit oogsten in de boomgaard. De lavendel bloeit daarentegen zeer matig. Na drie weken afwezigheid was er relatief weinig tuinwerk en was de groei van het onkruid binnen de perken gebleven. De hagen hebben opvallend weinig last van bladluizen…

Ik hoor je al afvragen. “Eric, wat heeft dit met leiderschap te maken?”
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Les 1:
Durf te snoeien en breng structuur aan in je organisatie door het maken van duidelijke afspraken.

tuin eric 1

In de alchemie wordt hiervoor verwezen naar het metaal element. Mijn zoon Lucas heeft zich vorige winter toegelegd op het snoeien van de fruitbomen. We hebben toen samen de bomen bestudeerd en besproken hoe hij het zou aanpakken. Gevolg: de productie van onze appelboom wordt waarschijnlijk het tienvoud vergeleken met de voorbije jaren.

Als leider geef je verantwoordelijkheden door naar je medewerkers. Mensen zijn in staat om voor de meeste problemen oplossingen te vinden. Nog te vaak gebeurt het echter dat bij projecten mensen vrij gelaten worden zonder eerst met hen duidelijk de richting en de grenzen vast te leggen, waardoor ze nadien moeten teruggefloten worden. Op die manier ontstaan frustraties en gaat kostelijke energie verloren.

Als je een medewerker een uitdaging geeft, bespreek dan ook de spelregels en maak gezamenlijk een duidelijke doelstelling op. Hiermee leg je doelen, richting en kader vast. Een handige gids hierbij is de één minuut doelstelling van de One Minute Manager (K. Blanchard):

  • Maak duidelijk wat de doelstellingen zijn.
  • Maak duidelijk wat je onder een goede prestatie verstaat.
  • Noteer elke doelstelling op één aparte pagina.
  • Bekijk deze doelstellingen regelmatig.
  • Moedig je mensen aan om in de gaten te houden wat ze doen en of dat in overeenstemming is met de doelstellingen.

Een rijke oogst is exact wat er gebeurt als jij met je medewerkers en je team goede afspraken maakt.

Les 2:
Respecteer rust en incubatietijd bij je projecten.

Wat is het verschil tussen rijk bloeiende lavendel en een struikje waar hier en daar een bloemetje verschijnt? Dit heeft te maken met het juiste moment van de snoei. Dit jaar werd de lavendel te laat gesnoeid, waardoor de delen van de plant waar de bloemstengels in ontwikkelden werden weggesnoeid. Gevolg: geen bloemetjes uiteraard.

tuin eric 2

In de alchemie is hier het element water aan bod. Tijdens de wintermaanden, waarbij de plant zogenaamde in rust is, gebeurt er toch heel wat binnenin, terwijl we uiterlijk niets zien.

Als jij als leider projecten in gang zet, respecteer dan ook een zekere incubatietijd vooraleer je resultaten wil zien. Betrek je mensen voldoende vroeg bij het project en geef ze dan de nodige tijd om iets degelijk uit de grond te stampen. Focus op het proces en niet op de resultaten. Als er in de juiste richting gestapt wordt, volgen de resultaten automatisch.

Als je lavendel op het goede moment snoeit, gebeurt de bloemaanleg tijdens de wintermaanden, zonder dat jij daar iets van opmerkt. Als leider is een goede timing goud waard.

Les 3:
Geef vooral aandacht aan de positieve dingen.

Ik heb (wat ze noemen) een heel onderhoudsvriendelijke tuin, maar dat was ooit anders. In onze pril aangelegde tuin heeft Lieve uren gesleten om te vechten tegen het onkruid dat steeds opnieuw groeide. Wat ze niet wilde, kreeg veel te veel aandacht. Jaren later begonnen we meer aandacht te geven aan de planten die goed groeiden. Planten die zich goed voelden in de onze tuin, gaven we meer ruimte, aandacht en voeding. Sindsdien krijgt het onkruid geen kans meer en kunnen we meer genieten van bloemen en groen.

tuin eric 3

Dit is het hout element in de alchemie. Geef ruimte aan ideeën en voedt wat jij wil zien groeien in de richten van de doelen die je gesteld hebt.

Elke mens, iedere ondernemer, elke leider ervaart angst en twijfels. Als je teveel aandacht geeft aan die angst, verlamt het je. Het kan je leven donker, koud en zwaar maken. De neiging bestaat dan om er tegen te vechten en deze te willen uitroeien, maar net als bij het onkruid, krijg je de wortels nooit volledig mee en bij voorbaat is de strijd al verloren. Zoals Jan Bossuyt schrijft in zijn boek “De Magie van Overgave” zit het geheim in de aanvaarding van de angst. De aanvaarding dat die donkere wolk af en toe verschijnt. Niet door er tegen te vechten verdwijnt de angst, maar door aandacht te geven aan de zaken die je wel wil. Zoals licht de duisternis laat verdwijnen, zal jouw dankbaarheid en aandacht voor de dingen die goed gaan, de angst laten verdwijnen.

Geef aandacht aan de medewerker die zich inzet, geef complimenten voor de inzet en je zal voelen dat angst verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Oefen je elke dag in het dankbaarheid, want dankbaarheid verdrijft angst.

Les 4:
Laat controle los en vertrouw op de capaciteiten en de verantwoordelijkheid van je medewerkers.

De hagen in de tuin werden ooit geteisterd door wolluizen. Als ingenieur in de plantenbescherming ging ik die beestjes te lijf met doeltreffende bestrijdingsmiddelen, conform wat ik geleerd had aan de universiteit. Het was een ongezonde taak die nooit volledig werkte, want ondanks de zorgvuldigheid bij de toepassing was er altijd wel een deel van de plaag die overleefde, vermenigvuldigde en in grote getale terugkwam. In die tijd viel het me ook op dat er weinig vogels te vinden waren in de tuin.

tuin eric 4

Ik heb nu gezonde hagen in de tuin, zonder dat ik constant ga controleren of er niet teveel ongedierte op zit. De “universiteit van het leven” heeft me ondertussen geleerd dat het ook anders kan. Ik heb jaren geleden al beslist om geen chemicaliën meer te gebruiken om “plagen” te bestrijden in de tuin, omdat de natuur zichzelf beter in evenwicht kan houden zonder mijn expliciete controle. In het begin heeft de tuin daaronder geleden. Ik zag in die periode af en toe een Lieveheersbeestjes en meesjes kwamen ook regelmatiger. Nu zijn er kolonies meesjes, Lieveheersbeestjes die me “helpen” om het biologisch evenwicht in de tuin te bewaren en heb ik gezonde planten.

Als jij als leider alles onder controle wil houden, dan kom je tijd en energie tekort en vorm je uiteindelijk zelf de grootste belemmering tot de groei van je bedrijf. Geef je team de kans, de mogelijkheden en het vertrouwen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Geef ruimte om fouten te maken en te groeien. Je bedrijf én je gezondheid zal er wel bij varen.

Investeer in je leiderschap en geniet spoedig van de vruchten die het jou gaat opleveren!

Lieve en Eric

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.