- In wie je bent
Als ik je vraag om jezelf – wie je bent – samen te vatten in één woord …
Hoe lang dien ik dan op het antwoord te wachten? De snelheid van dit antwoord gaat in grote mate samen met de zuivere kijk op wie jij zelf bent als persoon, als leider. De snelheid waarmee je antwoordt, geeft een indicatie van hoe helder het is voor jezelf. Zodra die helderheid er is, ga je ze ook uitstralen. Het is een noodzaak om als je beste zelf te verschijnen, zonder dat je elke keer opnieuw op zoek moet naar “gepaste maskers”.
Het is die échtheid en die transparantie die de basis vormt van het vertrouwen dat jij kan opwekken. Het begint bij jouw zelfvertrouwen en de durf om te zijn wie je in essentie bent. Zodra je hier compromissen begint te maken, begint je leiderschap aan kracht in te boeten. Moed komt voor zelfvertrouwen! Elke leider, op welk niveau ook, heeft momenten waar angst groter is dan het zelfvertrouwen. Dat gebeurt meestal in die ultrakorte momenten waarbij je een keuze maakt. Door een beslissing te nemen en in de actie te stappen doorbreek je de cirkel van zwakheid. Daar komt moed bij kijken. Moed put je uit dat stukje potentieel in jou, dat je nog niet aangeboord hebt tot op dat moment. Het helpt je net uit die comfortzone en laat je groeien als leider. Het heeft niets met bluf of ego te maken, maar alles met het overwinnen van die innerlijke angst. Daarna kan je weer verder en je bent weer een stukje gegroeid als leider. Dat is de plek waar zelfvertrouwen stapje per stapje groeit naar The Next Level 😉
Herinner daarom jezelf regelmatig aan WIE JIJ (in essentie) BENT.
Dat kan je doen op een eenvoudige manier, door stil te staan bij de waarden die voor jou belangrijk zijn en de moed te tonen om die waarden ook te voelen én te uiten. Dit voelen is vaak een onvoldoende ontgonnen terrein voor veel leidinggevenden. Er wordt zoveel getraind naar een sterk mentaal gerichte aanpak, waarbij de illusie gewekt wordt dat alles met de ratio is op te lossen, terwijl niks minder waar is. Om te komen tot een zuiver beeld van wie jij bent als leider, is het noodzaak om te leren voelen. Voelen betekent niet alleen de energie van de omgeving scannen, maar voornamelijk open durven staan voor wat er IN jou gebeurt. Dat is dé basis.
- In wat je doet en wat je zegt
Het volgende basismotto, dat ik zelf geleerd heb uit mijn samenwerking en samenleven met hoogbegaafden, neem ik heel vaak mee in de coaching en begeleiding van leidinggevenden:
“Wees duidelijk en helder in je afspraken en wees warm in de begeleiding”.
Hoe wil jij communiceren met anderen?
Denk ook eens na over wat jij nodig hebt en wat de ander nodig heeft?
Als je die helderheid hebt, zal je communicatie veranderen. Dit heeft weinig te maken met techniek, maar vooral met je intentie. Wil jij gelijk halen of wil je in dialoog gaan naar échte oplossingen die verder gaan dan wat jij alleen kon verzinnen? Je hoeft als leider niet alles te weten. Constructief in dialoog gaan hoeft geen softe bedoening te zijn. Het mag vaak soepel gaan, maar dat hoeft zeker niet altijd, integendeel zelfs!
Van nature ben ik iemand die zoekt naar overeenstemming om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Ik ben daar een expert in. Mijn valkuil daarbij is echter in het verleden geweest, dat ik soms toegevingen ging doen op het resultaat om de persoon niet te kwetsen. Hierdoor ging ik zondigen tegen de regel om via opbouwend conflict grenzen te verleggen en de samenwerking uit te dagen naar een hoger niveau. Dit patroon herkennen en “her-ijken” naar wat ik wel wou, is één van mijn grootste groei sprongen geweest. Ik beleef nu ontzettend veel voldoening om leiders hierin inzicht te geven en daarin stappen te laten zetten.
In essentie gaat het erom in je element te blijven, ook als het gaat spannen. Wie trouw blijft aan zichzelf, zal beter in staat zijn om uit het oordeel te blijven en te luisteren naar de ander. Onbevooroordeeld luisteren is zo belangrijk als leider. Daardoor ga je de ander de aandacht geven die hij/zij verdient. Dat kan je enkel als jij jezelf niet hoeft te “bewijzen” of “nood hebt aan bevestiging”.
- In wat je wilt
Wat is jouw succesformule? Heb je daar al eens bij stilgestaan?
Kijk eens terug naar jouw traject en leg daarbij de focus op die stukken van de weg die je afgelegd hebt, waarbij jij vooruitkwam en gegroeid bent in het verleden?
Is het je passie geweest? Je expertise? Je gedrevenheid? Je winnaarsmentaliteit? Je leergierigheid? Je doorzettingsvermogen?
Elke leider beschikt over een unieke mix van kwaliteiten. Jij ook! In dit artikel beschrijf ik de 5 geheimen van mijn meest succesvolle topondernemers.
Als je dat recept kan herkennen, kan je het gaan verfijnen en gerichter gaan inzetten.
Je wordt daardoor meer gefocust en scherper in je visie en je doelgerichtheid.
Als je wilt groeien als leider, is het dus noodzakelijk om je lens bij te stellen en die helderheid verder te ontwikkelen.
Eenvoudig, niet altijd gemakkelijk 😉
Neem een coach en versnel dit proces. Het is één van de redenen waarom coaching nog steeds één van jouw meest rendabele investeringen is.