De 5 geheimen van mijn meest succesvolle topondernemers

Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

 1. Ze weten wat ze willen en durven doelen stellen.

  Voor je met je schip uitvaart is het belangrijk om je bestemming vast te leggen, daarna bepaal je de koers en in functie daarvan ga je de zeilen stellen. Zo eenvoudig doen ze het. Succesvolle leiders focussen niet op succes. Eens het (uitdagend) doel gesteld is, gaan ze onverdroten aan de slag. Ze gooien de trossen los en kiezen voor de open zee, inclusief de wetenschap dat er uitdagingen zullen komen. Net zoals geluk geen doel op zich kan zijn, is succes dat evenmin. Maar eens op koers, lijkt het alsof succes, net als geluk, als pakketjes onderweg worden afgeleverd.

  Sleutel van het eerste geheim: passie!

  Uiteraard werkt dit niet voor om het even welk doel. Er is een hart connectie vereist om het enthousiasme vrij te maken dat nodig is om verder te gaan dan de rand van je comfortzone. Ook spiritualiteit is hier aan de orde.

  Ook gelukkig zijn is een kwestie van durven
 2. Ze plannen de dag voordien.

  Mijn meest succesvolle leiders bouwen vooral aan gewoontes. Elke top atleet, topondernemer, topleider heeft zijn eigen rituelen. Gewoontes bepalen gedrag en gedrag bepaalt uiteindelijk wie je wordt. Uiteindelijk gaan gewoontes jou dus vormen. Dus in plaats van zichzelf te vergelijken en/of te forceren in een verre “onbereikbare” droom, wordt gewerkt en gebouwd aan een dagelijkse training, actie, ritueel en/of andere gewoonte. Een plan opmaken voor de volgende dag is één van die succesgewoonten. Het zorgt ervoor dat jij de koers bepaalt en niet wordt meegezogen met elke wind die passeert.

  Sleutel van het tweede geheim: discipline.

  Ik heb het hier niet over discipline, puur gebouwd op wilskracht om iets te bereiken. Ik heb het hier over aandacht voor het opbouwen van succesrituelen en het cultiveren van deze gewoontes, waardoor je groeit en sterker wordt in alles waar je op focust. Ook jij kan dat leren.
 3. Ze zijn zich bewust van het belang van hun gezondheid.

  Topprestaties in om het even welk levensdomein kunnen alleen neergezet worden vanuit een sterke gezondheid. Als ik gezondheid zeg, bedoel ik mentale, emotionele én fysieke gezondheid. Ik zie mijn topondernemers groeien als de aandacht voor de gezondheid toeneemt. Alles begint bij een gezonde voeding en voldoende beweging. Ook hier weer gaat gezonde voeding verder dan alles wat je fysiek naar binnen speelt. Voeding betekent ook je mentale energie op peil houden door te lezen, muziek te beluisteren, stiltes in te lassen.

  Ook de input van je omgeving en je vrienden hebben een sterke invloed op je emotionele status. Kies bewust de omgeving en de mensen om je heen, want ze hebben een sterke impact op jouw gezondheid.

  Sleutel van het derde geheim: gezonde fysieke, mentale, emotionele en spirituele voeding.

  Ik leer daarom leiders om de dag energierijk te starten vanuit een zelf ontwikkeld ochtendritueel.
 4. Ze laten zich niet afleiden.

  Niemand is immuun voor afleiding. Afleiding ligt letterlijk in allerlei vormen en uitingen, vaak sluipend, op de loer om jou van je pad te halen. Het leven overvalt iedereen. Niemand is vrijgesteld, maar je kan wel werken aan een hogere weerstand. Hoe doe je dat? Niet door tegen de afleiding te vechten. Niet door te zeggen dat je er géén aandacht aan gaat geven (dat werkt averechts ;-). Wat je wel doet als succesvolle leider is je ten volle bewust te worden van het enorme potentieel in jou en vandaar de kracht te vinden om VOORBIJ de afleiding te kijken. Een afleiding die geen aandacht krijgt omdat je focus veel verder ligt, verliest zijn aantrekkingskracht.

  Sleutel van het vierde geheim: focus.

  Telkens weer die juiste focus opnemen en elke keer weer opnieuw connectie maken met wie jij bent en wat je bestemming is, geeft een ongelooflijke kracht. Je hoeft dit niet alleen te doen. Het zijn juist de topondernemers en leiders die investeren in persoonlijke coaching. Waarom? Een belangrijk onderdeel is immers het telkens weer “centreren” en bijstellen van de focus. Dat maakt dat, waar anderen de weg kwijt raken, uit balans gaan en hun doel uiteindelijk missen, succesvolle leiders “schijnbaar moeiteloos” hun doel bereiken.
 5. Leven in het moment.

  Topondernemers leven vaak met een enorme intensiteit. Die intensiteit merk ik niet alleen op in hun werk, maar ook in de andere levensdomeinen: relaties, gezondheid en “zijn”.
  Topleiders kunnen blijven doorgaan omdat intensiteit afgewisseld wordt met rust. Ze vinden hun ritme en blijven afstemmen op de goede frequentie. Dit doen ze door regelmatig te reflecteren over ervaringen, tegenslagen, maar ook successen. Ook hier speelt coaching vaak een cruciale rol om dingen te kaderen of in perspectief te plaatsen. Het is telkens weer denken, voelen, handelen, bijsturen, …
  Het is een boeiend spel dat nooit eindigt, maar het is leiderskunst om steeds telkens weer die opwaartse spiraal te bewandelen.

  Sleutel van het vijfde geheim: feedback naar jezelf vanuit een open houding.

Voor meer inspiratie lees ook eens mijn blog: Leiderschap van Binnenuit!

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.