Doelen. Actie. Waarden. De unieke mix voor SUCCES en GELUK!

Het succes van leiders is gebaseerd op drie pijlers, namelijk: doelen, actie en waarden.

Waarom zijn juist die drie zo belangrijk?
Heel eenvoudig, omdat ze rechtstreeks geconnecteerd zijn met hoofd, hart en buik. De mix legt die lijn open.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

 

Doelen zonder actie blijven vaak onvervulde dromen, die eindigen in frustraties of berusting.
Actie zonder doelen is als een ongeleid projectiel. Het is veel geblaat en weinig wol.
Doelen zonder waarden missen duurzaamheid en fundament.
Actie zonder waarden is kortetermijnwinst en roofbouw.

Doelen stellen is een mentaal proces.

Maar zoals je misschien zelf al ondervonden hebt, kan het effect van doelen stellen immens verschillen. De reden hiervan is dat als doelen niet geconnecteerd worden met die diepere laag, namelijk de passie en je waarden, dan zijn ze gedoemd om stilletjes uit te doven. Dit is wat uiteindelijk gebeurt ongeacht hoeveel inspanningen en wilskracht je ook inzet.Als jij het doel vindt in je leven, als je die missie in je organisatie helder krijgt, als je die visie uitspreekt die niet alleen jouw hart sneller laat slaan, maar ook dat van medewerkers en cliënten, dan groeit er een kracht die jou zal helpen om dat doel te bereiken. Dat werkt zowel voor “kleine” doelen, als voor levensmissies.

Wat ik heb opgemerkt tijdens mijn jaren dat ik als manager en als coach werkte, bij het observeren van mijn medewerkers, cliënten en partners is de volgende vaststelling:
In de loop van ons leven kunnen ogenschijnlijk kleine doelen vaak een trigger zijn om een vloed aan effect in gang te zetten.

Dat zal je merken in je professionele omgeving, maar ook in de vertrouwde kern van familie en vrienden. In mijn vorige artikel schreef ik over het effect van de bewuste keuze om gezonder te eten. Dagelijks ondervind ik nog het effect van deze keuze op het leven binnenons gezin. Plots gaan de zussen mekaar meer waarderen, ontstaan er initiatieven om lekkere en toch gezonde maaltijden te creëren. Wat ligt er aan de basis?
Het is dat gemeenschappelijk doel dat gedragen wordt door onderliggende sterke waarden en het streven naar gezondheid. Dit heeft een impact op de samenhorigheid, het overleg en de kwaliteit van de gesprekken en het samenleven in huis.

Ook in bedrijven en organisaties ontstaat een nieuwe dynamiek van zodra iedereen betrokken is en zich verantwoordelijk voelt voor het gemeenschappelijke doel. Daar ontstaat die noodzakelijke synergie, waardoor medewerkers die extra stap zetten of net die deadline halen.

Ik zie het regelmatig gebeuren dat tijdens een coaching traject of een opleiding een bewuste keuze voor een nieuwe aanpak als een golf verder uitdijt over andere levensgebieden. Daarom werk ik zo graag met leiders, omdat het een wetmatigheid van leiderschap is dat het voorbeeld van de leider aanstekelijk werkt. Als leider is het van uitzonderlijk belang dat jij je bewust bent van dit effect. Je volgers luisteren niet zozeer naar wat je zegt, maar kijken naar wat je doet. Als leider heeft dat niet zozeer te maken met de hoeveelheid werk, die jij zelf nog verzet (een valkuil waar veel bedrijfsleiders nog steeds in trappen), maar vooral met de manier waarop je in de actie stapt en met mensen omgaat.

Actie maakt hét verschil.

Actie met passie, vanuit het hart gedragen, heeft meer impact en reikt verder. Van zodra je een doel ingevoerd hebt en op de START knop duwt, gaat jouw GPS in werking. Er wordt dan in jou een automatische piloot in gang gezet, die 24/24 werkt in je onderbewustzijn. Daarom is het ook belangrijk om ons doel duidelijk te visualiseren en regelmatig te bekijken en te herhalen. Het is “verbazend” hoeveel opportuniteiten er dan “plots” op je pad komen, tenzij je de wetmatigheid kent.

Maak je geen zorgen als je af en toe afwijkt van “het pad” …Als we in de auto stappen, lukt het ook niet om de “vogelvluchtroute” te nemen.Als een raket naar de maan vliegt, is ze 90 % van de tijd UIT KOERS, maar omdat het doel duidelijk is, kan er telkens bijgestuurd worden.

Zo gebeurt het ook met ons …

Belangrijk is echter dat we IN DE ACTIE blijven.
Als we de nodige stappen zetten, gaan de universele wetten in werking. Volgende richtlijnen zetten je alvast op pad:

  1. Stop vandaag nog met die routines die je altijd al deed en start met de zaken die je kan doen en die je zou kunnen doen.
  2. Stop met enkel de dingen te doen die van je verwacht worden en ga boven die verwachtingen presteren.
  3. Stop met het af en toe doen van belangrijke zaken en start met dagelijkse zetten van belangrijke stappen (in de richting van je doel)

Waarden zijn het fundament. 

In een volgend artikel gaan we dieper in op het laatste essentieel onderdeel namelijk je waarden of zeg maar dat gevoel dat voor jou belangrijk is.

Kan je niet langer wachten, wil je meer weten en ben je bereid om te investeren in je leiderschap?

Er is nog één plaats vrij voor de opleiding Leiderschap van Binnenuit die start op 29 september.
Onderneem nu actie en bel me of mail me. Misschien kom jij wel in aanmerking om mee in het traject te stappen met een selecte groep van krachtige bedrijfsleiders.

Graag tot binnenkort.

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.