Als je mijn artikelen al langer leest, dan weet je dat de metaforen meestal uit de natuur of de sport komen. Leiderschap maakt immers het verschil tussen een natuurlijke cyclus die draait of een atleet die successen oogst. Als je atleten en teams vanop afstand volgt, en je ziet enkel de verslagen van hun topmomenten of overwinningen, dan lijkt het alsof het allemaal van zelf gaat. Als je planten in de juiste omgeving zet en ze voorziet van de gepaste voeding, dan lijkt het alsof die vanzelf groeien.
Die moeiteloosheid of die flow (zoals het in de bedrijfswereld ook wel eens wordt genoemd) is typisch voor het beeld, waarbij heel veel puzzelstukjes in mekaar vallen. Die ogenschijnlijke moeiteloosheid is echter meestal het resultaat van doorgedreven opgebouwde inspanning en training.
Ook als jij een topondernemer of topleider wil worden, dan zijn er enkele belangrijke spelregels die je echt wel dient te respecteren. Ik heb met veel succesvolle ondernemers en CEO’s gewerkt. Altijd is er onderliggend aan het succes doorgedreven inspanning, discipline en/of een duidelijke strategie, maar ook veel leergierigheid en openheid voor suggesties en coaching.
Dit zijn 5 ingrediënten van topleiderschap:
STEL DOELEN.
Op dit voor de hand liggende aspect van leiderschap gaan we in dit artikel niet op in. Als je voor jezelf merkt dat daar nog werk is, raad ik je aan om dit artikel te lezen.
REFLECTEER.
In de opleiding Leiderschap van Binnenuit geven we gigantisch veel aandacht aan zelfbewustzijn. Waarom? Dat is heel eenvoudig. Daar zitten immers de wortels van het gedrag dat je vertoont, de dingen die je zegt (of niet zegt) en de acties die je onderneemt. Mindset is daar een onderdeeltje van, maar er is meer. Als leider ben je de dirigent van het orkest, wat inhoudt dat je weet wie welk instrument speelt, dat je de partituur bepaalt, ruimte en discipline aangeeft om te oefenen, dat je tijd neemt om af te stemmen en dat je er op het ultieme moment werkelijk staat met kennis én gevoel. Als je met al die facetten rekening houdt en je focus gaat naar het helpen van elke speler om het beste van zichzelf naar boven te halen, … dan bereik je een topprestatie. In je onderneming is dat net hetzelfde. Het reflecteren is het telkens opnieuw afstemmen; met jezelf, met je doelen en met elkaar.
Als leider is het belangrijk om een routine te vinden om je zelfbewustzijn te laten groeien. Dit doe je door dagelijks gedisciplineerd momenten van zelfreflectie in te bouwen, je te laten coachen en gericht te visualiseren.
COACH
Een belangrijke sprong in leiderschap gebeurt op het moment dat jij als leider beseft dat de groei niet langer komt door nog beter je best te doen en anderen onbewust (of bewust) klein te houden, maar door mensen rondom jou te laten groeien tot de beste versie van zichzelf. Ik zie regelmatig dat in die overgangsfase leiders het vaak toch wel akelig vinden om anderen te coachen, zodat ze beter worden dan henzelf. Daar zit echter de ultieme groei en het vergt leiderschap om die groei in anderen te blijven voeden en aanmoedigen. Leiderschap en coaching gaan dus onherroepelijk samen.
COMMUNICEER
Eén der grootste hinderpalen bij groei van ondernemers is de communicatie. Het is uiteraard leuk om te inspireren, te motiveren, aan te moedigen of mensen ruimte te geven of gewoon je ding te doen en te hopen de iedereen volgt. Dit zijn vaak belangrijke aspecten die enthousiaste en gedreven leiders meester zijn. Maar leiderschap is meer dan die éénrichtingscommunicatie. Leiderschap is meer dan alleen voorbeeld zijn. Het betekent ook kunnen luisteren en vooral ook aanvoelen en dat zuiver gevoel, vanuit wie je bent en wat belangrijk voor je is, ook durven volgen. Daar komen we aan een struikelsteen voor veel leiders en dat is de kunst om grenzen aan te geven en moeilijke boodschappen op een goede manier te brengen.
“Het wordt er niet gemakkelijker op”, is een uitspraak die ik geregeld hoor. Er heerst een groeiende onzekerheid terwijl de druk en de uitdagingen alsmaar toenemen. Hoe neem jij je team daarin mee? Hoe communiceer jij de risico’s en de verwachtingen? Hoe zet jij een kader? Hoe geef je grenzen aan? Daar komt moed bij kijken. Het is volgens mij één der grootste hefbomen voor leiders om vanuit bewustzijn open en oprecht te communiceren zodat je team(s) weten wat er verwacht wordt, wat de grenzen zijn, wat de visie is zodanig dat ze gaan meedenken, meewerken en meegroeien aan dat gemeenschappelijke doel.
VRAAG HULP
Bij intakes en inkomende mailtjes komt vaak de drempel ter sprake waar leiders over moeten, als ze voelen dat hun draagkracht onder druk komt of als ze voor het eerst contact zoeken met een coach. Ook dit getuigt van moed en kwetsbaarheid, twee belangrijke eigenschappen van het leiderschap van de toekomst. Die stap naar hulp, opleiding, coaching of begeleiding is nochtans één der belangrijkste om als leider het verschil te maken. Vele topondernemers en leiders lopen er uiteraard niet mee te koop, terwijl het in de sportwereld inmiddels algemeen aanvaard is, maar maak je geen illusies; het zijn de besten die zich laten coachen om nog beter te worden.
Echte leiders beseffen dat groei nooit stopt en blijven leren en evolueren.
Vond je dit artikel interessant en heb je behoefte om eens te sparren. Maak dan hier vrijblijvend een afspraak voor een gesprek met mij.