Hoe om te gaan met afstand en verbinding als leider?

Tijdens een groeitraject in leiderschap komen we vroeg of laat op het thema AFSTAND & VERBINDING. Met de COVID-lessen nog fris in het geheugen wordt het weer een uitdaging om een nieuw evenwicht te vinden in dit domein.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Het is ook te gemakkelijk om je als leider te verstoppen achter de fysieke onmogelijkheid om mekaar te ontmoeten. Echt verbinden laat zich niet stoppen door afstand of schermen. Het wordt alleen uitdagender! Dat wel, want de omgeving en het kanaal spelen inderdaad een rol bij de kwaliteit van de communicatie.

Je stijl

Ons meest bekeken webinar is dat rond de leiderschapsstijlen, waarbij we het thema benaderen vanuit de schaduwkant van de leider. Opvallend is dat wanneer een leider in die schaduwkant terechtkomt, telkens ook de verbinding verdwijnt met de medewerker, de omgeving (en ook met zichzelf)!
Jaren geleden schreef John Maxwell reeds zijn boek “Everyone communicates, few connect”, waarin hij aangeeft dat effectieve leiders zich juist op dat vlak onderscheiden.

Verbinding als aandachtspunt voor leiders is actueler dan ooit.
Het is niet alleen de communicatie op zich die de verbinding bepaalt.
Het is de manier waarop, die het verschil maakt.

Je kanaal

Nooit eerder lagen zoveel communicatiekanalen open. Dit is al een deel van het probleem natuurlijk. Vele mensen verliezen zich hierin en leiders kiezen niet altijd het meest optimale kanaal voor een de boodschap die ze willen doorgeven.
Waarom is dat?
Omdat er niet stilgestaan wordt bij de essentie, de energie of het gevoel dat er aan gekoppeld is. Kwalitatief en verbindend communiceren blijft nog vaak een onderontwikkeld terrein voor leiders. Het start bij de intentie en in het effect herken je de kwaliteit van je communicatie.

Je gevoel

In de verbinding schuilt de duurzaamheid van een mooie samenwerking.
Het is iets waar leidinggevenden vaak proberen invulling te geven of onderuit te komen vanuit een (te) rationele benadering.
Ik werd een aantal jaren terug gevraagd om een opleiding People Management te verzorgen binnen een grote organisatie. Na het eerst opleidingsblok komt er plots een jongedame naar mij en vroeg:

Kan jij me leren hoe ik afstandelijk kan worden, zodat ik meer BAAS kan zijn over mijn team?

Het was een boeiende en welgemeende vraag, waar we even zijn blijven stilstaan.
Het lijkt zo simpel om afstand te nemen, “er boven” te gaan staan en vandaar te leiden.
Ogenschijnlijk werkt dit soms. Het is vaak ook de kortste weg.

In de praktijk is het tegenovergestelde waar. De kracht zit juist in de gelijkwaardigheid in de benadering. Invloed schuilt in de kunst om zorg en duidelijkheid telkens in de juiste verhouding in je communicatie te mengen.

  • Vanuit zorg ga je de relatie onderhouden.
  • Door duidelijkheid ga je de relatie vorm geven.

Dat vraagt doorvoelde subtiliteit, wat je kan leren op voorwaarde dat je ego niet in de weg zit.

Je nabijheid

Waarom schreeuwen mensen tegen elkaar als ze boos zijn?”, vroeg de discipel aan een monnik.

Omdat we onze kalmte verliezen”.

Maar waarom zou je tegen iemand schreeuwen die pal naast je staat?
Je kan precies hetzelfde zeggen op een heel andere, zachtere manier.

De discipel kwam met een aantal antwoorden, maar met geen van hen was de monnik tevreden.
Uiteindelijk zei de monnik:
Wanneer twee mensen boos op elkaar zijn, komt er een enorme afstand tussen beiden harten.
Om die afstand te overbruggen, en elkaar te kunnen verstaan, moeten ze schreeuwen.
Hoe bozer men is des te groter de afstand tussen hen wordt en hoe harder ze dus moeten schreeuwen om elkaar te kunnen verstaan.”

Wat gebeurt er als twee mensen verliefd zijn?
Die schreeuwen niet tegen elkaar, die praten zachtjes, omdat hun harten dicht bij elkaar liggen.
Er is geen afstand tussen hen, of deze is heel erg klein
”.

De monnik ging verder:
Wat gebeurt er als deze twee mensen intens van elkaar houden? Dan praten ze niet meer, ze gaan fluisteren. En uiteindelijk fluisteren ze ook niet meer, maar is alleen een blik al voldoende, zo dicht liggen hun harten bij elkaar, er is geen afstand meer. Dit is wat er gebeurt als twee mensen intens van elkaar houden”.

Hij keerde zich tot zijn discipel en zei:
Dus als je boos bent en met iemand in de clinch ligt, zorg er dan voor dat er geen afstand tussen jullie harten komt. Zeg geen woorden tegen elkaar die de afstand bevordert, anders zal er een dag komen dat de afstand zo groot is dat je het pad niet meer ziet om terug te keren”.

Nabijheid en kwetsbaarheid worden te vaak verward met onmacht en zwakheid. Nochtans is het heel simpel. Invloed versterkt natuurlijk naarmate de afstand verkleint, wat ook mooi beschreven wordt in deze parabel.
Naast visie, doelbewustzijn, waarden is verbinding een sleutelfactor die voor leiders het verschil zullen betekenen in een duurzame groei.

Het is inmiddels een jaar geleden dat Björn Caekelbergh (ex-directeur Bond zonder Naam) plots overleed. Hij had nog maar net het motto “ZULLEN WE SAMEN?” aan de missie van BZN toegevoegd.
Voel jij ook de kracht in deze 3 woorden?

Deze woorden uitgesproken, met respect, vanuit liefde, zijn eeuwig verbindend.

Van zodra jij als leider de juiste toon vindt om deze boodschap met je medewerkers te delen, ben je op weg naar een next level. Dat is gegarandeerd!

Wens je over dit thema met ons in gesprek te gaan? Maak dan hier meteen een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.