Authentiek leiden … Wat is dat eigenlijk?

“Ik ben zoals ik ben”. “Je moet me nemen zoals ik ben” … Heb jij dit al eens gezegd? Heb je dit al eens gehoord?
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

“Ik ben zoals ik ben.”
“Je moet me nemen zoals ik ben.”

Heb jij dit al eens gezegd? Heb je dit al eens gehoord?

De hierboven vernoemde ingesteldheid is mijlenver verwijderd van authenticiteit.
Sterker zelfs, wie dergelijke uitspraken doet, verwacht erg veel (‘aanpassing’) van anderen aan zijn/haar persoon. De kans op teleurstelling is erg groot én bovendien leg je je eigen leven meer in handen van anderen dan dat je het zelf in de hand hebt.
Bovendien heb je daarmee je eigen leven helemaal niet ‘in de hand’ in tegenstelling tot wat je mogelijk nastreeft.

Hoe denk jij werkelijk over jezelf?
Welke angsten blokkeren je succes?
Welke gewoonten houden het leven dat je leidt in stand?
Welke dromen heb je onderdrukt?

Dat is mogelijk een meer interessante invalshoek om je authenticiteit te verkennen en zodoende je leven vorm te geven. De angst of onzekerheid geeft je leven als leider uiteraard ook mee vorm, maar welke vorm? Het gemakkelijkst houvast (om die angst te verbergen) vinden we vaak in oordelen, overtuigingen of argumenten waarmee we “ons gelijk” halen of “wegkruipen”. Zelf niks moeten doen en anderen ‘aan het werk zetten’ dus. Het universum zal je echter telkens opnieuw uitdagen, waarbij leven vanuit “vermijden wat je niet wil”, je steeds verder weg duwt van wie je werkelijk bent. Je krijgt dan meestal net dat, wat je wil vermijden. In communicatie gaan met jezelf en je omgeving is het juiste en gezondste ‘medicijn’.

Maak jezelf niets wijs.
Er moet innerlijke werk gedaan worden als je wil groeien in authentiek leiderschap.

Groeien in authenticiteit vraagt om verhogen van je bewustzijnsniveau en de kwetsbaarheid om jezelf regelmatig in vraag te stellen of om aan zelfreflectie te doen. Neen, je hoeft geen geite-wollen-sokken mens te worden! Integendeel! Authentieke mensen worden als sterk en krachtig gezien.

Topleiders zijn op vele vlakken te vergelijken met topsporters. Wat toppers onderscheidt van anderen is niet alleen het talent, maar vooral ook de moed, de discipline en opoffering om die extra meters te gaan.

Ik herken bij topleiders de bereidheid om die grijze zone van uitdagingen te verkennen, waar de innerlijke weerstand geworteld is. Dat is de reden waarom ik zo graag met topleiders werk. Het vraagt immers meer dan gemiddeld MOED om telkens weer die bewuste keuze te maken, die klopt met wie je bent en wat belangrijk voor je is. En vervolgens om te gaan met het effect dat dat heeft op je omgeving. Want dat zijn niet altijd de gemakkelijkste keuzes. Achteraf blijken het wel ‘die keuzes’ te zijn waarvoor mensen je respecteren en dus naar je op kijken. Het ontkennen van je innerlijke waarheid is hetzelfde als proberen het deksel op een snelkookpan te houden die te veel stoom heeft opgebouwd. Op een bepaald moment ontsnapt “de stoom” toch onder vorm van ongecontroleerde emoties of andere symptomen.

Als je, diep in je hart, weet dat je je kostbaarste gaven niet gebruikt, zal je geen passie voelen voor het pad dat je volgt. Authentiek leiden en leven heeft als voorwaarde dat je eerst jezelf moet vinden.
Dat besef of die zoektocht starten is op zich nooit gemakkelijk.

Het is wel iets wat je kan leren vanuit de vraag: “Wat is belangrijk voor mij?”.
Oefen jezelf om te luisteren naar je innerlijke stem én dan te vertrouwen op wat je hoort.

Het vraagt bewustzijn, tijd en oefening om via die innerlijke stem te gaan voelen waar het voor jou resoneert. Daar ontstaat het kompas om je leven en je bedrijf te leiden dat in lijn is met jouw doel.

Wat je gelooft, hoe jij je voelt en wat je weet, ligt op één lijn bij authenticiteit. Dat merk je. Dat voel je. En hier zit (komt) natuurlijk de hefboom van authentiek leiderschap: ook anderen voelen dat en zullen bereid zijn om je te volgen.

Het wordt dan weer eenvoudig, namelijk leven wie jij bent met een heldere intentie om overtuigd en dankbaar naar je doel te bewegen.

Groeien naar authentiek leiderschap is een levenslang proces, maar op elk moment heb je een keuze!
Ga je voor een bewuste keuze vanuit de waarheid?
Of kies je voor de gemakkelijkste weg naar het korte plezier, gedreven vanuit je angst?

Authentiek leiden betekent leiden vanuit een kernniveau dat diep in je hart zit, vanuit een plek waar je waarden spreken, vanuit wie je echt bent. Het is op zijn minst gezegd intens, omdat het je elke keer opnieuw aanzet tot dieper nadenken en jezelf binden aan je waarden en overtuigingen.

Dat laatste heeft een woordje uitleg nodig, want overtuigingen zijn mogelijk een vals houvast. Het is goed om overtuigingen te hebben (als ze helpend zijn), maar de valkuil is natuurlijk om je eraan vast te klampen, zonder ze (af en toe) in vraag te stellen.

Authenticiteit creëert een innerlijk evenwicht, waardoor je eigen overtuigingen in vraag kunt stellen en open staat om te luisteren naar of geconfronteerd te worden met andere overtuigingen.

Authenticiteit betekent in essentie leven volgens je waarden.
Je persoonlijke waarden; dat is je fundament.

Hoe steviger jouw fundament, hoe krachtiger je leiderschap. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom mensen authentieke leiders willen volgen.

Authentiek leiden betekent:

 • Leiden vanuit toewijding.
 • In staat zijn om naar je innerlijke zelf te luisteren en je interne kompas te volgen.
 • Bereidheid om steeds te groeien, te vernieuwen, te luisteren, te ontvangen en te leren.
 • Weten wat voor jou én voor anderen belangrijk is.
 • Medelevend kunnen zijn.
 • Moed tonen als het nodig is.
 • Geloven in mensen, met hun talenten, kwaliteiten en gebreken.
 • Bereidheid om te leren van je fouten.
 • Relevante vragen stellen en bewuste antwoorden geven
 • De waarheid erkennen en fouten toegeven.
 • Leiders die vertrouwen krijgen en kunnen geven.
 • Vanuit een passie en met duidelijke richting

Authentiek leiderschap is een krachtige hefboom naar succesvol ondernemen!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.