Zelfs bij onmacht, heb je nog altijd een keuze!

Soms gebeuren er dingen in het leven waarbij we volledig in onze ‘onmacht’ gezet worden. Zoals één van mijn beste vriendinnen overkwam toen haar man enkele jaren geleden te horen kreeg dat hij kanker had. Het raakt iedereen rondom hen die met hen begaan is en erg betrokken is.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

En ik besef dat dit schrijven best confronterend of onaangenaam zou kunnen voelen. Dat sommigen niet doorlezen, waarmee ons doel: ” mensen inspireren” bij hen misschien niet bereikt wordt. Ik kies om dat los te laten en mijn boodschap te brengen voor al diegene die wel zullen verder lezen. Omdat ik ze waardevol vind. Dus ook jij kiest of je verder leest en iets waardevols meeneemt, of het los laat. Het zit in elk klein ding van het leven verweven. Dat beseffen op zich, is al een facet van Leiderschap!   

Het leven van mijn vriendin en haar man dus, veranderde plotsklaps, of ze dat nu wilden of niet. Het werd in een heel ander perspectief geplaatst. Ze ‘leven’ nu met deze ziekte. (Met de stressmomenten en de ontladingen, de onzekerheden en de zekerheden). De ups en downs waarin zij automatisch terecht komen zijn constant aanwezig. Van bij het begin al, kiezen zij er elke dag opnieuw voor om te LEVEN! En hoe! Dat is een belangrijk facet van leiderschap!

Hoe zij in deze onmachtige positie toch positie innemen. BEWUST. En hun keuzes maken, bewust! “Want een keuze heb je altijd, in welke situatie je ook zit”! En het is niet de situatie die zegt wie je bent, maar hoe jij daarin staat en ‘leeft’! Niet het doel op zich telt, het is ook de weg ernaartoe die de kwaliteit van ‘leven’ bepaalt. Ook dat is een facet van Leiderschap! ‘Dat’, waar je geen impact op hebt kunnen loslaten.

Ze zijn zich beiden heel erg bewust van wie ze zijn en wat ze nodig hebben in het leven, om dit te doorstaan. Zowel mentaal als fysiek! Ze zijn zich ook bewust van elkaar en wat de ander precies aan zorg of steun nodig heeft of net alleen wil doen. Daardoor laten ze elkaar als individu ‘bestaan’. En even belangrijk is dat ze noch zichzelf, noch de ander saboteren of macht gaan gebruiken tegen elkaar. Als voorbeeld hier zou de ‘zorg’ een thema kunnen zijn waarin dat gebeurt. Teveel zorg van haar waardoor hij zich beknot voelt in wat hij wil doen. Te veel zorg opeisen van hem waardoor zij zich beknot voelt in wat zij wil doen. Of andere als: te weinig zelfzorg van hem en het ‘zorgen’ van haar kant, gebruiken als middel om dingen gedaan te krijgen….en ga zo maar door.

Hier is evenwicht! Daar heb ik ontzettend veel respect voor. Ook dat is een leiderschapskwaliteit! Het is zelfs ‘situationeel’ leiderschap! In ons bedrijf spreken we meer van ‘helpen’ of ‘verantwoordelijkheid’ nemen. Staat iedereen in zijn kracht in jouw bedrijf? Laten jouw medewerkers elkaar in hun kracht staan in jouw bedrijf? Jij als leider hebt je bedrijf als spiegel voor jezelf. Durf erin te kijken, leer en weet dat het een blijvend proces van groei is. En weet dat jouw bedrijf niet verder kan doorgroeien dan dat jijzelf groeit.    

Mijn vriendin en haar man kunnen dit omdat ze door voorgaande, kracht hebben. Daardoor blijven ze de macht hebben over hun eigen ‘zijn’. Omdat ze een gezamenlijke visie op het leven hebben vanuit de waarden waar zij voor staan en ze blijven er trouw aan. Dat zorgt ervoor dat ‘zij’, nog altijd ‘zij’ zijn. Dat is leiderschap! Ben jij nog altijd ‘jij’? Is je bedrijf ook ‘jij’?

Zij kijken en beleven elkaar en communiceren dat ook. Zowel op fysiek als emotioneel vlak. Daardoor krijgt ‘de ander’ inzicht in zijn eigen gedrag en kan die daar geheel vrij iets aan veranderen. Dat heet Feedback! Het geeft erg veel ‘vrijheid’! Een machtig gevoel toch?

Hoe doe jij het als leider in je bedrijf als je in je onmacht gezet wordt? Als er iets gebeurt dat jij niet wil of niet voorzien had? Kan ‘mijn verhaal’ jou inspireren? Ondanks dat het gaat over verdriet en pijn om ‘LEVEN’, gaat het immers ook over KRACHT! De ‘kracht’ om je ding te doen zoals jij wil, ongeacht de omstandigheden. Laten we dan kijken naar wat we willen, hoe we willen leiden en waar we naartoe gaan. Als we daarin onze medewerkers meenemen en communiceren opdat alles voor iedereen duidelijk is, dan kan elkeen in zijn kracht staan.

Verlies geen tijd aan dingen waar je niets kan aan doen. Dikwijls zijn dat dingen waar we ons zorgen om maken. Sta even stil bij de volgende wijsheid:

Heb je een probleem? Neen? Zo, maak je dan geen zorgen.
Heb je een probleem? Ja? Kan je er iets aan doen? Neen? Maak je dan geen zorgen.                 
Heb je een probleem? Ja? Kan je er iets aan doen? ja? Doe er dan iets aan en maak je geen zorgen.

Loslaten van dat waar we niets kunnen aan doen is zo cruciaal. Het is soms pijnlijk en lastig en je mag daarover treuren om daarna gemakkelijker te kunnen loslaten. In dit aanvaardingsproces wordt het mogelijk om te kijken en uit te zoeken hoe we verder gaan met dat gegeven. Daarom is het zo belangrijk om onszelf goed te leren kennen en voelen. Reflecteren dus, zodat we onze eigen grenzen respecteren en niet verliezen in onmacht.

Dat is authentiek, krachtig en effectief leiderschap!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.