Wat heeft voetbal te maken met excellentie en leiderschap?

Vele ondernemers streven naar perfectie. Voor sommigen is het een weg om excellent te worden in hun beroep. Voor anderen is het een bron van frustratie en een reden om uit te stellen. Nochtans is excelleren in je vakgebied een belangrijke pijler voor succes in je onderneming. Het is ook de reden waarom bijstuderen en voortdurend leren nooit stopt. Niemand kan “alles” weten. Als je succes wil als ondernemer en/of leider, zorg dan dat je een beetje weet over aanpalende domeinen, maar zoek diepgang en ga continu bijleren over jouw vakgebied.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Excellentie is geen “alles of niets show”. Het heeft veel meer te maken met de kwaliteit van het proces, dan met het uiteindelijke resultaat. Hier zit ook het geheim van DUURZAAM ondernemen en leidinggeven. Echt leiderschap en succes zijn eerder te vergelijken met een marathon, dan met een sprint.

Leiderschap is een domein waarin voortdurende groei nodig is. Niemand kan blijven teren op resultaten in het verleden, ook ons Rode Duivels (inclusief de coach) kunnen dat niet. De leider (en dat hoeft niet alleen de persoon te zijn, die aan de top van de ladder staat) is bepalend voor de grens van de groei van het bedrijf, de ploeg of de organisatie.

Het niveau van leiderschap is bepalend voor de evolutie van de onderneming. Er bestaat niet zoiets als dé perfecte leider. Daarvoor zijn er veel te veel factoren in het spel. Het is echter wel zo dat leiderschap in al zijn diversiteit ook weer terug te brengen is naar eenvoud. Maak het niet te moeilijk.

Ontwikkel je visie, zoek de verbinding met je mensen, maak een plan, stap in de actie en ga er samen voor. Ik vergelijk leiderschap graag met een symfonie. Je kiest welk stuk je gaat spelen. Je gaat het orkest samenstellen op basis van de instrumenten en de muzikanten die je nodig hebt. Je zorgt dat iedereen dezelfde partituur heeft. Dan komt de belangrijke fase van het stemmen van de instrumenten. Tijdens het stuk heerst een ultieme concentratie, waarbij de leider continu uitzoomt (het grote geheel overschouwt) en inzoomt om belangrijke accenten te leggen. Leiderschap zit echter niet alleen bij de dirigent. Ook in de groep speelt die dynamiek voortdurend. Het is in het wonderlijk verfijnen en afstemmen.

Hier zit de echte sleutel, noch de leider, noch de spelers kunnen zich hier al permitteren om met hun gedachten naar het applaus te gaan dat ze zo graag in ontvangst willen nemen. Tijdens de voorstelling gaat de volledige aandacht naar het spel.
Eens het doel duidelijk gesteld is, gaat alle aandacht en focus naar het proces, waarin elke schakel zijn of haar verantwoordelijkheid opneemt. Echte leiders zijn op die manier in staat om die energie niet alleen op de spelers, maar ook op de toeschouwers over te brengen.

Zonder afstemmen, zonder verbinding komt de echte stroming nooit op gang. Als er geen onderlinge verbinding en commitment is, mag iedereen nog zo zijn best doen, maar het wordt gegarandeerd een kakafonie in plaats van een harmonisch geheel. Zagen we dat deze week ook niet gebeuren in ons Belgisch elftal? Ik hoop dat alle betrokken durven te leren uit hun fouten om terug een team te worden.
Jij kan als leider elke dag opnieuw kiezen hoe je dat omzet in de praktijk. Durf te leren uit je fouten.

Hoe sta jij als leider in je omgeving? Wil jij naar een volgend niveau?

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.