Wereldklasse lessen voor leiders!

“Van Dakloos naar het Dak van de Wereld!” Lessen voor leiders aan de han d van een boeiend levensverhaal van en met Jelle Veyt.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Wat opvalt in de getuigenis van wereldreiziger Jelle Veyt, is de gedrevenheid en anderzijds de nuchterheid van deze wereldreiziger. Lessen in eenvoud zou ook een passende titel kunnen zijn.

Jelle is niet alleen Dendermondenaar, kinesist, sportman, … maar vooral ook wereldreiziger. Met heel veel enthousiasme zet hij zijn missie in de wereld om kansen te geven aan o.a. dakloze kinderen in Nepal. Als vijftienjarige kwam hij door de vechtscheiding van zijn ouders zelf op straat terecht en leefde in Gent geruime tijd 3 jaar als dakloze. Hij slaagde er echter in om los te komen van dit leven en zijn studies af te maken aan de Gentse Universiteit.

Als coach destilleer ik graag enkele leiderschapslessen uit zijn verhaal.

 1. Alles begint bij een duidelijke missie.
  Jelle heeft een heel duidelijk doel: hij wil de 7 hoogste toppen op de verschillende continenten op eigen kracht bereiken. Dat doet hij te voet, met de fiets of in een roeiboot.
  In 2014 reed hij met de fiets naar Nepal en maakte daarbij een “tussenstop” om de hoogste Europese top de Elbroes, te beklimmen. Nadien fietste hij verder naar Kathmandu. Deze tocht besloeg in totaal meer dan 13000 km.
  Zijn missie is ook gerijpt tijdens zijn tocht. Het begint met een eerste stap en een eerste avontuur, maar tijdens de tocht groeit het zelfinzicht, de ervaring en de visie.
 2. Als je de top wil bereiken, heb je veerkracht nodig.
  In 2014 werd zijn eerste poging gestaakt toen door een lawine  waarbij 16 sherpa’s om het leven kwamen. Bij zijn tweede beklimming in 2015 zorgde een aardbeving weer voor doden en kwam hij er zelf met veel geluk levend vanaf. In 2016 was het derde keer en goede keer.
  Hij behaalde de top van de Mount Everest. Moed primeert boven angst.
 3. Avontuur betekent vooral zelfleiderschap en doorzettingsvermogen.
  Bij het bereiken van 10000 km was er niemand die hem kwam aanmoedigen. Hij stond moederziel alleen in een eindeloze vlakte. Het enige dat hij kon doen, was weer op zijn fiets stappen en verder rijden. Jelle heeft in zijn leven geleerd om het weinige dat je hebt in te zetten om meer te bereiken. Ondanks zijn zeer moeilijke jeugd is hij er toch in geslaagd om zijn universitaire studies af te maken. Met zijn levenslessen wil hij voornamelijk jongeren inspireren om te geloven in zichzelf. Dat is wat een leider doet; hij laat anderen geloven in het potentieel dat ze in zich hebben. Zonder veel woorden, maar wel met vuur in de ogen en zijn daden spreken boekdelen.
 4. Je neemt als leider risico’s, maar altijd bewust, vanuit een gedegen voorbereiding en met oog voor veiligheid van jezelf en van anderen.
  Zijn oorspronkelijke droom was om de Mount Everest te beklimmen zonder extra zuurstof of sherpa’s. Tijdens de laatste meters heeft hij echter gebruik gemaakt van extra zuurstof omdat de weersomstandigheden op dat moment niet anders toelieten. Hij dramatiseert dit niet, maar stelt het doel duidelijk en is flexibel en nuchter in de manier waarop. Het bereiken van de top was voor hem een ongelooflijk emotioneel moment.
 5. Je weet WAAROM je het doet.
  Jelle heeft drie jaar als dakloze in een kraakpand overleeft. Toen hij zijn vriend en collega-kinesist in Nepal bezocht, heeft hij maanden gewerkt voor het Shangrila-home in Nepal, dat straatkinderen uit de miserie houdt. Met zijn tochten zamelt hij geld in voor dit goede doel.
  Leiderschap uit Liefde. Uit Jelle zijn houding spreekt zijn liefde en verlangen om kansarmen te laten geloven in zichzelf.
 6. Het begint met een “klein idee” aan de toog.
  Als je een idee, ruimte en aandacht geeft, kan het groeien. Het idee om met de fiets naar een berg te rijden en die te beklimmen is uitgegroeid tot een levensproject, waarmee hij leert, onderwijst, inspireert en een bijdrage levert aan sociale doelen.
 7. Het eerstvolgende doel ligt al op de lijn naar een volgend doel.
  Jelle werkt al naar het volgende doel. Om de hoogste top van Oceanië te beklimmen zal hij de oceaan oversteken met een roeiboot, die voorzien is hoogtechnologische snufjes om niets aan het toeval over te laten. Bedoeling is om vanuit Singapore te roeien naar Indonesië. Het succes van de missie zit in de voorbereiding. Jelle leert van experten op de verschillende domeinen, zoals de man die de boten bouwt, leert hem op dat vlak alle knepen van het vak.
 8. De strategie ligt vast, maar in de route blijf je flexibel. Geef jezelf ruimte om het goede moment te kiezen. Een berg beklimmen doe je niet door alles strikt in een strak tijdsschema te plaatsen. Je voorziet tijd en ruimte om op het goede moment aan de klim te beginnen. Je maandenlange voorbereiding. De plek waar de oceaan wordt overgestoken is door zijn voortschrijdend inzicht inmiddels gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijk plan.
  Les voor leiders: beitel je doel in marmer, maar maak je plannen in het zand. Blijf bijleren en openstaan voor lessen en verbetering.
 9. Het zijn de kleine dingen en attenties die elke keer opnieuw een significant punt betekenen. Het brengt je telkens weer in contact met de reden waarom je het doet. De schoonheid van de reis zit niet zozeer in de bezienswaardigheden en het uiteindelijke doel, maar onderweg in de glimlach van een mens of het aanbod van een maaltijd, een bed of een warm bad.
 10. Avontuur is geen adrenalinekick, maar afzien. Het mentale aspect is zwaarder dan de fysische uitdaging. Het is vooral een kwestie van volhouden. De afstand en de eenzaamheid werken meditatief.

Durf grote doelen te stellen en ga dan met moed, geduld en doorzetting op pad. Meer leiderschapslessen vind je hier.

Blijven trappen … dat is de boodschap 😉

https://www.jelleveyt.be/

 

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.