Ons denken als houvast of belemmering

Een familiefeest is een prachtige gelegenheid om neven en nichten terug te zien. Ook hen die je mogelijk al een hele tijd niet meer zag. In mijn familie staat goed studeren gelijk aan een goed betaalde job en dus ‘een goed leven hebben’. Een job om ‘u’ tegen te zeggen, met ‘naam’ en waarbij je er ook altijd ‘spic en span’ uitziet. Als kind keek ik heel erg op naar die verstandige familie, die naar mijn ervaring ook ‘de wereld’ kende.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Later ontdekte ik dat ‘de wereld’ veel groter is en een veel grotere variatie aan mensen, visies, meningen en bezigheden kent, dan de wereld van ‘jobs met naam’ en ‘spic en span’, waarin mijn familie vertoefde en wat ik zag terwijl ik opgroeide. Ik ervaarde ook hoe strak hun redeneren en denken kon zijn, wat ik destijds zag als ‘weet hebben van’ en ‘een duidelijke mening’ hebben.

In welke wereld ben jij opgegroeid en welk effect had deze op jou?

Het is belangrijk je daarvan bewust te zijn. Want samen met je persoonlijkheid, je opvoeding en je ervaringen bepaalt dit mee hoe jijzelf naar alles kijkt en in hoeverre jij daardoor beïnvloed wordt. Mijn ervaring is dat mensen zich daar niet altijd bewust van zijn.

Sta even stil bij de wereld waarin jij momenteel leeft en of dat de wereld is waarbinnen jij je goed voelt. Ga eens na of jij flexibel kan functioneren binnen de verschillende werelden waarin mensen leven. Het is ook belangrijk dat je ‘de wereld’ kent waarin jouw doelklant leeft.

Bij het terugzien van mijn familie ervaar ik weerom datzelfde en ervaar ik het nu als een hardnekkigheid, een belemmering in de gedachten. Eén wereld met één type mensen geeft één gedachtegang? Uiteraard kennen ze andere types mensen, visies en bezigheden. Ik zie echter dat hun overtuiging -hun wereld is de ideale wereld- belemmerend werkt bij het echt ‘zien’ van de mogelijke voordelen of verrijkingen die een ‘andere’ wereld kan bieden. Enkele pogingen om andere zaken aan te brengen of gedachten open te trekken worden uiteindelijk gezien als ‘goh, ik begrijp dat jij daar zo naar kijkt hoor Lieve maar in mijn sector werkt zoiets niet hoor’. Heel spijtig, wetende dat ik mensen ken uit ‘die sector’ waar het blijkbaar wel werkt. Het is natuurlijk mogelijk dat ikzelf niet duidelijk communiceer of dat de situatie toch zo verschillend is, ook al is het dezelfde sector. Dat ben ik nog verder aan het aftoetsen momenteel.

Aftoetsen van je ervaringen is erg belangrijk.

Het is best mogelijk, en waarschijnlijk, dat voor iemand iets bv. als halsstarrigheid wordt gezien, voor de andere wordt ervaren als ‘weten waar je mee bezig bent’.

Ook de jongere generatie, die een andere opvoeding kreeg, brengt en leeft in een andere wereld van waaruit ze jouw bedrijf binnen wandelen. En er is nog nooit van de ene op de andere generatie zo snel, zoveel veranderd als dat nu, het geval is. Dus de ‘werelden’ van de generaties verschillen momenteel enorm.

Weet dat de wereld waarin jij leeft zich zal weerspiegelen in jouw bedrijf. Dat dat besef en het écht zien van andere werelden ook weerspiegelt in wat jij voorgaat als leider. En met de wereld van de jonge generatie nu, is dat een uitdaging.  De wereld waarin jij vertoeft, bepaald mee jouw waarden en visie! Die wereld bepaalt mee het leven dat je leidt. En dat bepaalt mee welke mensen je aantrekt. Ben jij daar niet mee bezig? Dan bepaalt misschien een ander ‘de wereld’ en visie van jouw bedrijf. Is er geen visie, dan is je bedrijf een allegaartje. En dat is ook ‘een wereld’.  Hopelijk sluit jouw product of dienst daar dan bij aan.

Weet dat ‘out of the box’ denken wat creativiteit en oplossingen kan brengen, diezelfde flexibiliteit vraagt als ‘andere werelden’ zien. Over de muur gaan kijken naar andere werelden, van sectoren tot hobby mogelijkheden en hoe ze georganiseerd zijn, kan zoveel meer mogelijkheden geven. Je kan bijvoorbeeld een prachtig woningontwerp maken waarbij een koffieservies de inspirator is.

De dag van vandaag hebben we de luxe om ons te laten coachen opdat we ‘bewust’ blijven. Ik geloof dat iedereen zichzelf regelmatig een coach cadeau zou mogen doen. Om jouw wereld eens in vraag te stellen. Om te kijken hoe ‘groot’ en ‘ruim’ jouw wereld is. Om eens anders naar dingen te gaan kijken. Stil te staan bij wat je meekreeg en wat dat jou brengt maar evengoed hoe het jou beperkt. Ik investeer daar zelf ook nog steeds in en zal dat ook blijven doen. Op verschillende domeinen.

Zorg er in je groei voor dat je zowel kennis opdoet als dat je jezelf onder de loep neemt en een steeds groter bewustzijn opbouwt. Durf op zoek te gaan naar je blinde vlekken! Het kan confronterend zijn en tegelijkertijd zalig bevrijdend! Laat je niet tegenhouden door je angst. Angst is nooit een goede raadgever. Zorg dat je een ruim perspectief en beeld krijgt en blijft hebben, van verschillende werelden, visies en types mensen. Dan ben je professioneel in je leiderschap en ‘bewust’ van jouw en anderen hun realiteit. Je ziet dan beter ‘dé realiteit’ om je heen!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.