Leren stopt nooit voor een leider

LEREN.
Het is geen opdracht, maar een uitnodiging, een verlangen zelfs. Het is de verzekering van je toekomst. Je toekomst staat of valt met de expertise die jij opbouwt of verzamelt in je vakgebied.
Leren is noodzakelijk om te groeien, nieuwe inzichten te krijgen, vaardigheden te verwerven, …
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Ook hier is het goed om je bewust te zijn van de cyclus van het leren. Dit gaat verder dan een breinoefening of het verstandelijk begrijpen, memoriseren en reproduceren uit je schooltijd.

Je geheugen is superkrachtig. Neem dit gerust van mij aan. Onthouden is trouwens geen pure hersenactiviteit. Alle informatie wordt opgeslagen in je gehele lijf. Ik wil daarover een anekdote kwijt.

Instappen.

Tijdens mijn coaching opleiding ontmoette ik Anne-Catherine. Zij was een dynamische jonge vrouw, die zich niet wou laten gevangenzetten door het terminale verdict van kanker. Voor haar veertigste verjaardag beloofde ik om met haar een passionele tango te dansen. Maar zoals ik wel vaker meemaak, was mijn enthousiasme sneller dan mijn denken. Op het moment van de belofte was het immers meer dan 20 jaar geleden dat ik nog een tango gedanst had.

Engageren.

Belofte maakt schuld (levensmotto en klassieker uit de regels die ik tijdens mijn opvoeding meekreeg). Ik wou mijn engagement kost wat kost nakomen en daarom besloot ik Imelda te contacteren. Zij had me ooit deze dans aangeleerd. Ik maakte een afspraak voor een uur privé-dansles, want ik ging ervan uit dat ik helemaal van nul moest herbeginnen.

Focussen.

Ik kwam toe. Ze startte de muziek en nodigde me uit op de dansvloer.

“Begin maar. Je start met je voeten naast mekaar en je verplaatst je linkervoet opzij. Doe maar”.

Ze gaf me een beetje steun en nam me mee in de beweging. Nog voor we aan het einde van dansvloer waren, kon ik de leiding overnemen.

Ik was stomverbaasd.

Ik had er op voorhand over nagedacht, maar ik kon me niets herinneren.

“Zo gaat dat”, zei Imelda. Je lichaam vergeet niets. Ik heb de tango nog steeds in mijn lijf. Ik heb genoten van die dans met Anne-Catherine, die inmiddels ondanks haar enorme levenskracht, geloof en enthousiasme overleden is. Maar die herinnering, die blijft.

En die les, die vergeet ik nooit meer.

In je geheugen worden feiten gekoppeld aan emoties.

Hoe sterker de emotie, hoe hoger de resolutie van je herinnering. Probeer het zelf maar eens. Maak het even stil. Neem je tijd en denk terug aan een mooie (of een traumatische) gebeurtenis in je leven. Haal het beeld terug en zoom in. Je zal versteld staan van de details (met alle zintuigen), die terug naar boven komen. Ik verzeker je dat er “giga-veel” informatie in jou opgeslagen zit.

Deze inzichten kunnen je helpen om je leerproces te versnellen en te intensifiëren.

Het is namelijk zo dat als jij oprecht wenst om iets te leren en je opent voor de informatie, dan kan je instappen en die spons open zetten om alles op te slorpen wat je wenst te leren. Het is belangrijk dat je daarbij niet alleen met je verstand, maar ook met je hart ontvankelijk wordt.

Als je het commitment aangaat en je echt engageert, ben je in staat om te richten, te wringen, te zweten en af te zien of met plezier, verlangen en een goed gevoel door het leerproces te gaan.

Durven.

De volgende stap is om durf te tonen en met wat je geleerd hebt ook naar buiten te komen.
De leraar leert immers het meest. Het echte leren begint bij het doen. Het is pas als je het geleerde gaat toepassen, gebruiken of beter nog uitleggen, dat je het jezelf eigen maakt.

Evolueren.

Dit is een proces van vallen en opstaan, maar met voldoende passie en wilskracht zet je weer een belangrijke stap naar een volgend niveau. Dat is wat leren in al zijn vormen uiteindelijk betekent, namelijk evolueren naar The Next Level.

Doe het vanuit LIEFDE (dit acroniem staat voor leren, engageren, focussen, durven en evolueren) en durf elke keer opnieuw door die cyclus te gaan.
Geef je mensen voortdurend de kans om hun expertise verder te verdiepen.
Geef hen de ruimte en zorg ervoor dat ze de beste kunnen worden in hun vak.
Excelleren zorgt voor zelfvertrouwen.
Vertrouwen zorgt voor durf en actie. Actie leidt tot resultaten.
Geef deze leercyclus een kans, voor jezelf, voor je medewerkers.
Een goede coach kan als katalysator dit proces versnellen.
Neem contact op als je een vrijblijvende afspraak wenst.

Geen leider zonder leren. Geen groei zonder leren.
Durf dieper te gaan. Leid krachtiger. Leef vrijer!

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.