“Ik ben er zeker van wanneer je een bedrijf zou leiden zoals een voorbereiding op een triatlonwedstrijd dat de resultaten zeer goed zouden zijn”, aldus Tomas Mannaert, die reeds meerdere malen deelnam aan de Iron Man van Hawaï, de beruchtste triatlon ter wereld.
Triatlon behoort tot de meest legendarische en mooiste sporten. Triatleten zijn dan ook echte sportmannen. Ik heb een diep respect voor hen. In mijn resultaatsformule, die ik ontwikkeld heb voor leiders die resultaten willen boeken of productiever willen zijn, herken ik veel aspecten die gelijklopend zijn met de keuzes die een triatleet elke dag moet maken om succesvol te zijn in zijn of haar sport. Het pad van succes in je leven of in je bedrijf lijkt heel sterk op de weg die atleten afleggen om hun triatlon tot een goed einde te brengen. Enkele van de ondernemers die ik begeleid beoefenen triatlon op hoog niveau. Ik coach hen, niet op sportief vlak, maar wel op vlak van ondernemerschap en leiderschap. De missie van een triatleet sluit naadloos aan bij de missie van The Next Level, waar het steeds weer gaat om het bereiken van dat volgende niveau. Ondernemers, leiders en triatleten zijn voortdurend aan het werk om hun grenzen te verleggen.
De focus is gericht op GROEI!
Welke lessen kan jij als leider leren van deze triatleten?
Les 1: Neem je verantwoordelijkheid.
Jij bent 100 % verantwoordelijk voor je resultaten. Jij bent degene die de uitdaging aangegaan bent. Op het moment dat je aan de startlijn verschijnt, sta je er helemaal alleen voor, alhoewel supporters aan de zijlijn wel een impact hebben op je prestatie uiteraard 😉 en jij draagt de volledige verantwoordelijkheid. Omstandigheden kan je niet naar je hand zetten. Als je aan de startlijn verschijnt zullen de 3.8 km al zwemmend moeten afgelegd worden. Je zal exact 180 km op je fiets zitten en dan wacht je nog een marathon van 42.2 km. Dat is het. Dat staat je te wachten. Daar heeft goesting of geen goesting op dat moment weinig mee te maken. “Als je deze sport serieus neemt”, zei Stijn Veldeman ooit, “dan wordt werk en leven ingericht rond triatlon, niet omgekeerd”.
Ook als leider neem je de verantwoordelijkheid en zijn je acties, steeds in de richting van het doel dat je beoogt. Alles wordt bekeken en gedaan in de functie van het bereiken van het gewenste doel. Als leider versta je ook de kunst om verantwoordelijkheid door te geven. Eigenaarschap is één van de belangrijkste motiverende facetten van bedrijfsvoering. Als je medewerkers (die daar klaar voor zijn) de eindverantwoordelijkheid geeft over een project, verhoog je daardoor de betrokkenheid.
Les 2: Plan, stel prioriteiten en voer uit.
Eens de keuze gemaakt, wordt de wedstrijddatum niet alleen een blokje in je agenda op die ene dag. Het is een engagement, een commitment dat vanaf de beslissing ELKE DAG een impact zal hebben op je agenda. Het is in die dagelijkse agenda dat echte atleten het verschil maken. Ze gaan er tegenaan vanaf dag 1 alsof er geen weg terug is!
“Het volgen van je eigen planning geeft je innerlijke rust, de focus leggen op de tegenstander of concurrent bezorgt je slapeloze nachten. Ga dus uit van je eigen sterkte! Ik ben er zeker van wanneer je een bedrijf zou leiden als een voorbereiding op een wedstrijd dat de resultaten zeer goed zouden zijn. Het zijn plotse externe beïnvloedingen, die nergens toe leiden, die tijd en dus geld kosten.
Een planning is gemaakt op basis van ervaring en wordt veel te vaak gewijzigd op basis van plotse eenmalige beïnvloedingen. Blijf bij je plan of voorbereiding om te overwinnen”, zegt Tomas Mannaert.
Als leider gebruik je je eigen resultaatsformule ELKE DAG om te werken in de richting van je doel. Volgehouden inzet in de goede richting loont altijd. Niets gaat van zelf, maar gerichte actie geeft vroeg of laat altijd resultaat.
Les 3: Visualiseer.
Tijdens de aanloop naar een dergelijke wedstrijd zijn niet alle dagen rozengeur en maneschijn. Het is vaak labeur en afzien. Opbouwen, kwetsuurvrij blijven, voeding aanpassen, levensritme in cadans brengen met je training, … In moeilijke momenten put de atleet energie en motivatie uit het beeld van zichzelf, terwijl hij/zij de finish bereikt.
Als leider wordt van je verwacht dat je een visie hebt. Het is belangrijk voor jezelf om regelmatig contact te maken met die visie. Belangrijker nog is het delen van deze visie met je team. Dat is een bijkomende uitdaging uiteraard 😉
Les 4: Geef nooit op.
Als ik Jorn Debilde vraag wat een triatleet kenmerkt, is zijn spontaan antwoord: “Alles is mogelijk als je 120 % inzet”. Opgeven staat niet in het woordenboek, niet tijdens de wedstrijd, maar vooral niet in de voorbereidingsfase, waar inspanningen geleverd worden op momenten waar niemand getuige is en waar je er als atleet letterlijk en figuurlijk helemaal alleen voor staat. ’s Morgens uit je bed als de rest van de wereld nog slaapt of ’s avonds nog aan trainingsrondje beginnen als 80 % van de bevolking al in de luie zetel zit, dat is evidentie als je kiest voor het leven van een triatleet.
Als leider zijn er altijd periodes, dat je de wind van voren krijgt. Op die momenten belangrijk om gestadig door te werken, ook als het moeilijk is, ook als het pijn doet. Er komt wel weer een periode dat de wind meezit. Moraal: je geeft niet op.
Les 5: Investeer in jezelf.
De begeleiding is cruciaal. In de sport is dit evident. De beste atleten laten zich omringen door experten op vlak van fysieke en mentale training. Ze laten zich bijstaan op medisch vlak en op het vlak van voeding.
De begeleiding door een coach krijgt ook in de ondernemerswereld steeds meer ingang. Een coach houdt je als ondernemer een spiegel voor en haalt je uit de sleur van de automatische piloot. Elke keer opnieuw helpt een coach om de focus te houden om de belangrijke zaken, waardoor je als ondernemer minder snel afglijdt in de “urgentieval” en je dagen vult met dringende zaken, die “toevallig” op je pad komen. Jezelf als ondernemer laten coachen is investeren die zowel op korte, middellange en lange termijn dividend oplevert.
Les 6: Zoek een stimulerende omgeving.
Sporters sluiten zich aan bij een club en komen daardoor terecht in een omgeving met gelijkgezinde mensen. Dit werkt motiverend en geeft een zeker houvast.
Ook als leider is het belangrijk dat je regelmatig energie en inspiratie bijtankt tijdens contacten met andere inspirerende leiders. De ideale omgeving die je uitnodigt om te groeien is bijvoorbeeld een opleiding volgen samen met andere leiders of een netwerkomgeving zoeken, waar je in vertrouwen ervaringen en vragen kan uitwisselen en je visie toetsen. Je vindt in een dergelijke omgeving niet alleen steun en begrip, maar ook energie en inspiratie.
Les 7: Neem beslissingen op een sterk moment en voer deze nadien uit.
Op een bepaald moment voel je dat je “klaar” bent voor een volgende fase en schrijf je in voor een volledige IRON MAN … Hiervoor is durf nodig. Durf is de poort van droom naar werkelijkheid. Durf is een essentieel ingrediënt van zowel topsporter, leider en ondernemer. In de dagen die daarop volgen onderga je zeker de test van de omgeving en zullen mensen je beslissing in twijfel trekken, terwijl anderen je feliciteren en aanmoedigen. Het belangrijkste is dat jij kiest en daarna bereid bent om moeilijke periodes door te maken en telkens opnieuw je grenzen te verleggen om dat te bereiken waar je nu nog niet toe in staat bent.
Oefen je om keuzes te maken en beslissingen te nemen op sterke momenten en niet in piekerperiodes. Als je na grondig bestuderen een keuze maakt om te investeren of je in te schrijven voor een opleiding, dan is dat een beslissing met lange termijngevolgen. Het is normaal dat je als bedrijfsleider nadien tijdens een zwakker moment twijfels en onzekerheid voelt. Elke ondernemer en elke mens wordt hiermee geconfronteerd. Op dat moment is het belangrijk om terug contact te kunnen maken met de passie en de energie die je geholpen hebben om de goede beslissing te nemen, zodat je doorgaat en oplossingen vindt voor de uitdagingen, die onvermijdelijk op je pad komen.
Les 8: Breng structuur aan in je onderneming.
Gewoontes maken uiteindelijk wie jij bent. Als atleet bouw je een staalhard ritme op, waar weinig ruimte is om schuiven. Eigenaardig genoeg zorgt dit voor een zekere rust. Tomas Mannaert: “De intensieve voorbereidingsperiodes voor de Iron Man behoren tot de gelukkigste periodes in mijn leven”. Nochtans, op de keper beschouwd, is het een periode van overwegend afzien en grenzen verleggen.
Overlegmomenten op geregelde basis. Duidelijke afspraken en regelmatig evalueren geven houvast voor alle betrokkenen. Werken naar ambitieuze doelen in een duidelijk kader geeft steun om ook daadwerkelijk resultaten neer te zetten.
Les 9: Vier successen.
Het is belangrijk om successen te vieren en dankbaar te zijn voor je resultaten. Het is een ideaal moment om dankbaarheid te tonen naar supporters en allen die je geholpen en gesteund hebben tijdens de voorbereidingsperiode. Hier leg je een gezonde kiem voor een volgende stap en/of een volgende levensfase.
Les 10: Reflecteer.
Na een wedstrijd neem je best voldoende tijd om te reflecteren en jezelf bewust te worden van wat het jou gebracht heeft en wat je geleerd hebt. Reflectie op de goede manier uitgevoerd, verhoogt je bewustzijn en je zelfvertrouwen.
Als leider is het ontzettend belangrijk om regelmatig stil te staan bij een voorbije periode. Je doet dit niet enkel na het afwerken van een project. Het is een routine die je best aanleert om dagelijks te doen. Door dagelijkse reflectie krijg je het ware beeld. Het bezorgt je emotionele integriteit. Het zal je vertrouwen verhogen bij het nemen van beslissingen. Het verheldert het grote beeld en het maakt van een goede ervaring een waardevolle ervaring.
Jij kan meer dan je op dit moment weet. Training, inzet en een goede coach zijn sleutels. Stel je eens voor dat jij 120 % inzet op je leiderschap, … De wet van vermenigvuldiging doet de rest.
Laat ons binnenkort toasten op jouw succes als leider!