Bij de Maori (inheems volk in Nieuw-Zeeland) kreeg ik een blik achter de schermen van de inmiddels befaamde HAKA (het ritueel dat de Nieuw-Zeelandse rugbyclub wereldbekend maakte) en leerde ik hoe het anders kan. Deze leiderschapslessen zijn onbetaalbaar.
De HAKA werd vroeger uitgevoerd om tegenstanders af te schrikken en zo werkt het in rugby blijkbaar nog steeds. Zag je de All Blacks al eens beginnen aan een rugbymatch? Dan heb je ook al hun befaamde HAKA gezien 😉
Dit ritueel wordt opgebouwd in verschillende fases. Het respecteren van die fases is essentieel.
Als leider zal het toepassen van de volgende stappen ervoor zorgen dat ook jouw impact zal toenemen.
Wat ik nu ga weergeven is een vrije interpretatie en vertaling naar je dagelijkse leven als leider.
Dit zijn de verschillende fases die je doorloopt bij onzekerheid, geschillen, ruzie, onenigheid, belangrijke keuzes waarmee je te maken hebt:
1. Voel de angst.
Het klinkt mogelijk raar in de oren dat je (als krijger en) als leider wordt uitgenodigd om de angst écht te gaan voelen. Meestal wordt aangeleerd om de angst juist niet te voelen, maar heel hard weg te duwen. Het tegendeel is echter waar. Het vraagt wel oefening om dat gevoel in je lijf te herkennen.
2. Geef uiting van je angst.
Het luide schreeuwen en de woeste geluiden en bewegingen lijken misschien al angstwekkend, maar zijn in eerste instantie bedoeld om de angst naar buiten te laten komen. Die angst moet uit je lijf. In normale omstandigheden kan je dat doen door letterlijk de angst te benoemen en/of te gaan bewegen. Luister ook naar wat je medewerkers zeggen en ga niet onmiddellijk in de weerstand of reactie.
3. Ervaar rust in je lijf.
Door de angst naar buiten te laten, kan je ook letterlijk voelen dat er rust terugkeert in je lijf.
Dit kan je nog versterken door te centeren*, waardoor je vermijdt om paniekerig te gaan denken, daardoor foute keuzes te maken of paniekvoetbal te spelen. Dit heeft niet alleen implicaties bij strategische beslissingen. In elke communicatie waar “druk” op zit, zal dit verschil voelbaar zijn.
4. Bouw het ritme op.
Als je goed kijkt, zal je tijdens de HAKA zien dat de leider met de rechtervoet op de grond begint te stampen. Alle teamleden zullen deze beweging overnemen in exact hetzelfde ritme. Pas als het ritme van alle leden gelijk is, zal de leider overtuigd zijn dat de angst verdwenen is en dat het vertrouwen overneemt. Neem voldoende tijd bij een overleg, het voorbereiden van belangrijke taken of veranderingen, zodat alle teamleden mee zijn in je verhaal.
5. Beweeg en spreek vanuit je innerlijke kracht.
Vertrouwen vanuit die diepe oerkracht zorgt ervoor dat de strijders voor mekaar op leven en dood gaan vechten. Ze gaan voor de volle 100%.
Dat is ook wat jij als leider te doen hebt. Als je gaat, ga er dan volledig voor. Doe de dingen voluit vanuit een innerlijke rust en zelfvertrouwen.
Je zal spoedig merken dat het een positieve impact zal hebben op je samenwerkers, je klanten, kortom op alle mensen in je omgeving.
* In de opleiding Leiderschap van Binnenuit komen deze onderwerpen ook aan bod. Hier lees je daar meer over.