Ken je innerlijke kracht als leider!

Ken je die innerlijke kracht om in een wereld die voortdurend in beweging is, jezelf te kunnen zijn, stil te staan en bewust te bewegen in de richting van je doel met en tussen anderen?
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

In een wereld, die draait op paradoxen en polariteiten is het vinden van balans een noodzaak voor elke leider. Balans … het is niet enkel een woord uit de persoonlijke ontwikkeling.  Het is geen toverwoord. Het is ook niet iets dat zomaar uit de lucht valt. Het is geen mathematische puzzel van aantal uren werk, inspanning, uitrusten, ontspanning, overuren, extra-time, vakantie, …
Het is eerder een ultieme dans naar evenwicht, effectiviteit, voldoening en vrijheid.

Is leiderschap geen kwestie van koele berekeningen en managementtabellen? 

Die komen er vaak aan te pas, maar er is meer. Veel meer. Laat ons leiderschap even vergelijken met kookkunst. Je zou kunnen stellen dat de heerlijkheid van een maaltijd wordt bepaald door de smaak, de vorm en de samenstelling. Dan zou het een fysisch rekenstukje worden van perfect verdeelde ingrediënten. Pure logica toch? Net als bij het zoeken naar balans in leiderschap, gaat de kok afstemmen op alle zintuigen. Hoe sterker hij die kan afstemmen, hoe meer hij die perfectie benadert, hoe onweerstaanbaarder het gerecht. En er is meer … Wanneer ik daarover reflecteer, stel ik iets bijzonders vast. Als ik in mijn geheugen ga zoeken naar mijn persoonlijke topmaaltijden, dan merk ik dat niet de ingrediënten, maar andere elementen meer bepalend waren.

Eén van die “lekkerste” maaltijden is klaargemaakt tijdens een grote korpsoefening tijdens mijn legerdienst. Het was in de Ardennen. We werden met een klein team het terrein ingestuurd en we kregen slechts enkele basis ingrediënten mee in onze rugzak. We beschikten over rijst, aardappelen en ajuin … Probeer dat maar eens klaar te maken in 1 pannetje. We maakten er echter een topmaaltijd van door afspraken te maken en het werk te herverdelen. Eén van ons ging de ajuinen bakken. Een ander ging de rijst koken. De derde de aardappelen klaar. We waren fier en blij. De honger en de vriendschap zorgden voor een sausje, waardoor deze maaltijd nog steeds in mijn geheugen gegrift staat als één der lekkerste die ik ooit at…

We hebben ook lekker gegeten in het sterrenrestaurant Table d’amies. Als ik wil teruggaan in gedachten naar dat moment, heb ik echter geen beeld meer van de heerlijke gerechten, maar wel van het stralende gezicht en de gedrevenheid van de uitbaatster Sophie en het beeld van een gepassioneerde Mathieu in zijn keuken. Ik kan nog steeds de energie voelen, die tastbaar was in het toprestaurant. Het water komt me al terug in de mond.

Net als bij kookkunst is leiderschap meer dan een mentale oefening.

Welke energie stuur jij uit als leider?

The Next Level bereiken door enkel te rekenen op mentale sterkte, vaardigheden en capaciteiten?
Ik stel regelmatig vast dat organisaties, ondanks expertise, discipline en wilskracht daar tegen een plafond aanlopen. Uiteraard is wijsheid en mentale kracht belangrijk, maar de échte kracht en het vertrouwen komt vanuit de buik.

Echte kracht, vertrouwen én weten komt vanuit de buik.

De meeste mensen herkennen wel dat gebeurtenissen ergens een impact hebben op hun lichaam.
Het werkt ook omgekeerd.

Test het zelf even uit:

Ga rechtop staan met de voeten op schouderbreedte vast op de grond, knieën niet op slot, buikspieren lichtjes aangespannen en de borst iets open maken, zonder de schouders op te trekken. Je voelt onmiddellijk meer kracht en zelfvertrouwen.

Je houding beïnvloedt dus je gevoel én je denken.

Als je als leider leert om je lichaam bewust in te zetten, boor je een vaak ongekend potentieel in jezelf aan. Dikwijls ontstaat bij een puur mentale aanpak de neiging om alles complexer te maken. Via het lichaam is er maar één weg en dat is de weg van eenvoud. Je lichaam begeleidt je naar de essentie en de eenvoud.

Via het lichaam is er maar één weg, dat is de weg van de eenvoud.

Eenvoud is een essentieel kenmerk van krachtig leiderschap. Eén van de gevolgen van die bewustwording is dat je daardoor ook anders gaat kijken en problemen op een andere manier gaat benaderen. De toekomst is net zo open en beloftevol als jij ernaar kijkt. Ga eens in een ruimte staan en kijk met de open, verwonderde blik van een kind naar alle mogelijke dingen die je nog niet eerder opmerkte. Het is een wereld die opengaat …

Durf op die manier ook eens naar jezelf, je medewerkers en je bedrijf kijken.

Vanuit kracht en innerlijke vertrouwen ga je vertrouwen geven aan je mensen.

Dat is het fundament van leiderschap.

Ben jij als leider ook op zoek naar balans?

Een beweging naar evenwicht, groei, effectiviteit, voldoening en vrijheid.

Elke dag werk ik met bedrijfsleiders rond Leiderschap van Binnenuit, waarbij ik hen, in essentie, begeleid in hun proces naar krachtig leiderschap.

Als je uitgezocht bent in alle opleidingen waar je vaardigheden en technieken leert,
Als je merkt dat je niet verder groeit ondanks toegang tot alle mogelijke informatie,
Als je voelt dat er misschien toch iets meer is dat nog ontbreekt,

Dan ben je mogelijk klaar voor een zoektocht die inderdaad naar binnen gaat, want daar kan je vinden wat belangrijk is voor jou. Daar zit de energie, de kracht en de liefde om met héél veel impact zaken rondom jou te laten bewegen, evolueren en groeien.

Laat ons binnenkort eens samen zitten om dat potentieel te verkennen.

Als je het écht wil doorgroeien als leider, dan nodig ik je uit voor een uitgebreide leiderschapsscan.
Het is een diepgaand gesprek dat ik je vrijblijvend aanbied. GO FOR IT !

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.