Gooi oude patronen over boord en kies voor de kracht van motivatie

We kennen allemaal de oude patronen van straffen en belonen. We leven nog steeds te veel vanuit een gehoorzaamheidsmodel. Het gedachtegoed van winnen/verliezen, gelijk/ongelijk en juist/fout is nog erg aanwezig.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Die onbewuste patronen zijn diep in onze hersenen genesteld. We zijn er als kind mee opgegroeid en hebben ze opgenomen zoals een spons. Ze kregen vorm vanuit de waarden en normen van onze ouders. Onze persoonlijkheid bepaalt hoe diep die patronen kruipen, hoe we ze interpreteren en hoe we ze veruiterlijken in ons dagelijks leven.

Die oude patronen werden ons van buitenaf opgelegd en zijn gebaseerd op angst.

Daardoor zijn we meer dan nodig bezig met onze omgeving en haar verwachtingen. Dat doen we al van in onze kindertijd aangezien we als kind afhankelijk zijn van onze omgeving. We leren dat complimentjes anders uitblijven, dat we mensen teleurstellen, dat ons gedrag moet bijgestuurd worden en dat we zelfs gestraft moeten worden. Horen we als kind niet de kans en begeleiding te krijgen om onze eigen drijfveren te ontdekken en op basis daarvan te leren hoe we met en in onze omgeving kunnen functioneren? Het is zo dat we leren wat interactie en communicatie betekenen. We gaan bewuster en meer ontspannen om met ons empathisch vermogen en onze relatie met anderen en onszelf. Het is belangrijk dat we deze natuurlijke vaardigheden in onszelf gaan terugvinden om de oude patronen te kunnen doorbreken.

Als volwassene denken we dat we ons eigen ding doen en onze eigen beslissingen nemen. Maar hoe goed leerde jij jezelf kennen? Hoe goed weet jij wie je bent en hoe je handelt? Ken jij jouw innerlijke drijvende kracht? In de oude patronen is er weinig aandacht voor de relatie tussen ‘jezelf worden’ en ‘leven in de wereld’. We houden die oude patronen zelf nog steeds in stand. We laten ons leven erdoor bepalen. Het zit in honderd kleine dingen. Mensen voelen zich niet verantwoordelijk en zetten zich af tegen de vele regels die van buitenaf worden opgelegd. Persoonlijke ontwikkeling staat nog steeds niet in het leerplan. Zaakvoerders geven tijdens ons traject aan dat ze dit graag al op de schoolbanken hadden geleerd.

Zolang we blijven vasthouden aan oude patronen, staan we niet genoeg stil bij onszelf en onze relatie met de omgeving. We staan niet in onze kracht. We gaan in discussie in plaats van te luisteren. We zien niet dat een andere visie erg verrijkend en leerrijk is. We vinden dat we ons moeten verantwoorden, gaan in de aanval of voelen de drang om ons te verdedigen. Dat gebeurt uit angst voor verandering. We hebben schrik dat we ons zullen moeten aanpassen. De angst om onszelf te verliezen is veel groter als we onszelf amper kennen en niet in onze kracht staan. In zulke situaties is communicatie ver te zoeken.

De ontwikkelingspsychologie leert ons dat mensen sterke interne drijfveren hebben.

Leiderschap vanuit gehoorzaamheid zorgt ervoor dat je slechts het minimum uit mensen haalt. Ze functioneren vanuit angst. Ze doen wat ze doen omdat het moet, uit angst voor eventuele negatieve gevolgen. Je spreekt hun kracht niet aan. Het is leiderschap vanuit de positie die je hebt verworven. Omdat je alles steeds opnieuw moet herhalen, is dat soort leiderschap erg vermoeiend.

Belangrijk is dat je je mensen inspireert, motiveert en begeestert. Inspirerende leiders spreken mensen aan op hun verlangens, op wat ze écht willen, op hun kracht. Ze triggeren hun intrinsieke motivatie. Ze maken de persoon binnen in de mens wakker. Leiderschap van binnenuit!

Besef dat er achter elke medewerker een persoon zit. Net zoals jij als leider ook een individu bent.

Doorbreek patronen en denk out of the box. Kijk naar jezelf. Stel jezelf in vraag en ontdek waarop jij vastloopt en waarom. Pas dan kan je vooruitgang boeken en je effectiviteit verbeteren. Als persoon én als leider.

Gun je mensen een inspirerende leider. Een leider die zichzelf kent en gedreven is. Een leider die niet in de ban is van zichzelf en/of zijn titel. Iemand die openstaat voor zijn mensen. Wees aandachtig voor hun verlangens en wat ze kunnen betekenen voor je bedrijf en vice versa. Dan sta jij in je eigen kracht en heb je geen angst om je mensen in hun kracht aan te spreken.

Op dat moment groeit alles. Hun kracht, jouw kracht en de kracht van je bedrijf. Je komt in een flow terecht. Dat werkt motiverend en geeft energie. Daarin zit het verschil tussen leiderschap nemen op basis van macht en leiding geven op basis van kracht.

Hoe begin je eraan?

Begrijp en voel wat motivatie is. Ontdek hoe motivatie het gedrag van mensen beïnvloedt. Begin bij jezelf. Zelfkennis en zelfliefde zijn de basis van alles (hierover lees je meer in een volgende nieuwsbrief).

In de strijd tegen burn-out en bore-out is het belangrijker dan ooit om de knowhow uit de psychologie, de sociologie en de pedagogie te betrekken op onszelf, ons bedrijfsleven en ons leiderschap.

Met de volgende 10 tips kan je de interne drijfveren van je mensen triggeren:

  1. Ontdek de persoonlijke doelen en verlangens van je mensen. Bekijk hoe ze realiseerbaar zijn in het bedrijf en voor wederzijdse groei kunnen zorgen.
  2. Stel realistische doelen en verdeel grote of langetermijnplannen in tussendoelen.
  3. Schenk je mensen vertrouwen. Ga na welke mate van zelfstandigheid je medewerkers nodig hebben en geef hen dat vertrouwen.
  4. Geef bewust complimenten. Elk bereikt tussendoel is een schouderklopje waard.
  5. Betrek medewerkers bij beslissingen, communiceer erover en informeer hen tijdig over je besluit. Zo voelen ze zich betrokken. Licht duidelijk toe waarom je iets al dan niet doorvoert.
  6. Stimuleer creativiteit en bied mensen de ruimte om zich te ontplooien. Zo blijft iedereen gemotiveerd en geef je verveling geen kans.
  7. Zorg voor goede werkomstandigheden. Dat geeft je medewerkers het gevoel waardevol te zijn. Slecht materiaal zorgt voor frustratie. Ongezellige werkplekken beïnvloeden het gemoed en dus de werklust.
  8. Vier elk succes. Een schouderklopje, een glaasje drinken op een geslaagd project, de werkdag wat vroeger laten eindigen, enz. motiveren meer dan een loonsverhoging.
  9. Geef zelf het goede voorbeeld. Wees een bron van inspiratie voor je medewerkers. Motiveer hen vanuit je zelfkennis en je eigen innerlijke drijfveer.
  10. Behandel elke werknemer als individu. Iedereen is anders. Iedere persoon heeft vanuit zijn eigen drijfveren een andere aanpak nodig om gemotiveerd te blijven.

Pas de tips toe. Wat ontdek je over jezelf? Over je medewerkers? Loop je vast of heb je het moeilijk om oude patronen los te laten? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.