In 5 stappen naar meer ownership – The Next Level

Ontdek wat ownership (of eigenaarschap) is, waarom het cruciaal is en hoe je dit versterkt voor betere samenwerking en resultaten in jouw team!
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Wat is eigenaarschap?

Eigenaarschap of ownership, gaat verder dan simpelweg verantwoordelijk zijn voor je taken. Het is het diepe gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid dat medewerkers hebben ten aanzien van hun werk. Als teamleden zich eigenaar voelen van hun rol en de uitkomsten ervan, voelt het alsof ze hun eigen bedrijf runnen. 

Dit leidt tot proactief gedrag, waarin medewerkers zelf initiatieven nemen en problemen oplossen zonder dat er altijd een leider aan te pas komt. Dit is een essentieel kenmerk van een succesvol team. Dit is waarom ownership nemen wordt gezien als een essentiële leiderschapskwaliteit.

Waarom is eigenaarschap belangrijk in jouw team?

Eigenaarschap binnen een team is cruciaal. Medewerkers die dit tonen, zijn meer betrokken, presteren beter en stimuleren innovatie. Ze voelen zich persoonlijk verantwoordelijk voor de resultaten en streven naar excellentie. Dit doen ze omdat ze begrijpen dat hun succes direct invloed heeft op het succes als team en de organisatie.

Zonder eigenaarschap kan een team daarentegen snel in een negatieve spiraal terechtkomen. Wanneer medewerkers niet het gevoel hebben dat hun werk ertoe doet, kunnen ze zich gedemotiveerd en losgekoppeld voelen van de doelstellingen van de organisatie. 

Dit kan leiden tot verminderde productiviteit, een gebrek aan innovatie en zelfs een hogere mate van personeelsverloop. Het is daarom cruciaal dat leiders eigenaarschap binnen hun team actief bevorderen.

Wil jij zelf een extra stap zetten om jouw team beter te kunnen inspireren op onder andere het thema eigenaarschap? Bekijk dan ook eens ons ‘Authentiek Leiderschapstraject’.

Hoe kun je eigenaarschap stimuleren?

Het stimuleren van eigenaarschap begint bij jou als leider. Jij hebt de sleutel in handen om een omgeving te creëren waarin je team zich veilig voelt om verantwoordelijkheid te nemen en te experimenteren.  Hier zijn enkele concrete stappen die je kunt nemen om eigenaarschap in jouw team te bevorderen.

Bouw vertrouwen en geef ruimte

Eigenaarschap ontstaat niet in een omgeving waar elke beslissing gecontroleerd wordt. Vermijd micromanagement en geef je teamleden de ruimte om beslissingen te nemen binnen hun werkgebied. Dit laat zien dat je vertrouwen hebt in hun capaciteiten, wat hen motiveert om dit vertrouwen waar te maken.

Stel duidelijke verwachtingen en doelen

Een van de belangrijkste aspecten van eigenaarschap is dat medewerkers precies weten wat er van hen verwacht wordt en hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Zorg ervoor dat doelen helder zijn en dat teamleden begrijpen hoe hun inspanningen passen binnen de bredere strategie van de organisatie.

Biedt ondersteuning en creëer ontwikkelingskansen

Eigenaarschap vereist dat medewerkers zich competent voelen in hun werk. Investeer in training en ontwikkelingsmogelijkheden, zodat je team continu kan groeien en zichzelf kan verbeteren.  Dit zorgt niet alleen voor betere prestaties, maar ook voor een gevoel van persoonlijke voldoening.

Ownership nemen start met eigen besluitvorming

Ownership gaat hand in hand met eigen besluitvorming.  Het is belangrijk dat medewerkers zich empowered voelen om beslissingen te nemen zonder dat ze bang zijn om fouten te maken. Dit vraagt om een cultuur waarin fouten worden gezien als leermomenten, en niet als mislukkingen. Hoe kun je dit in de praktijk brengen?

Stimuleer eigen besluitvorming

Moedig je team aan om keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun beslissingen. Dit vergroot hun betrokkenheid en versterkt de teamdynamiek. Bijvoorbeeld, wanneer een probleem zich voordoet, vraag dan eerst je team om met een oplossing te komen in plaats van direct zelf de leiding te nemen.

Creëer een feedbackcultuur

Regelmatige en constructieve feedback is essentieel voor groei. Zorg ervoor dat feedback een normaal onderdeel is van het werkproces, zodat medewerkers continu kunnen verbeteren. Belangrijk is dat feedback tweerichtingsverkeer is. Medewerkers moeten ook de ruimte krijgen om feedback te geven aan hun leidinggevenden.

Eigenaarschap vergroten? Beloon en erken!

Het erkennen en belonen van eigenaarschap is cruciaal om deze cultuur te creëren. Medewerkers die eigenaarschap tonen, moeten het gevoel hebben dat hun inspanningen gezien en gewaardeerd worden.  Dit hoeft niet altijd in de vorm van financiële beloningen te zijn. Publieke erkenning, complimenten en het vieren van successen kunnen net zo krachtig zijn. 

Bovendien kan het waarderen van eigenaarschap op lange termijn leiden tot een cultuur van continue verbetering, waarin medewerkers gemotiveerd blijven om hun beste werk te leveren. Beloningen moeten echter wel in lijn zijn met de waarden en doelen van het bedrijf. 

Een te sterke focus op beloning kan namelijk contraproductief werken, waardoor medewerkers enkel voor de beloning gaan in plaats van echt eigenaarschap te tonen. Het is daarom belangrijk dat beloningen gekoppeld zijn aan het bijdragen aan de grotere visie van het bedrijf en niet alleen aan het behalen van kortetermijndoelen.

Eigenaarschap vergroten? Stel vertrouwen en veiligheid centraal!

Het bevorderen van eigenaarschap in je team vraagt om strategische inzet en voortdurende aandacht.  Dit begint met het scheppen van een omgeving waarin vertrouwen en veiligheid centraal staan. Geef je team de ruimte om te groeien, fouten te maken en te leren. Stel duidelijke doelen en verwachtingen, en biedt de nodige ondersteuning om deze doelen te bereiken.

Een cultuur waarin eigenaarschap de norm is, creëert een natuurlijke flow waarin medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen en actief bijdragen aan het succes van de organisatie. Begin vandaag nog met het bevorderen van eigenaarschap in jouw team en zie hoe dit leidt tot meer betrokkenheid, productiviteit en een sterkere samenwerking. 

Uiteindelijk is eigenaarschap niet alleen een manier om betere resultaten te behalen, maar ook om een werkplek te creëren waar iedereen met plezier en trots zijn werk doet. Wij luisteren graag naar jouw verhaal en gaan graag met jou op weg om dit ownership bij jou én je team echt eigen te maken.

Heb je hier ondersteuning bij nodig en/of wil jij nog beter leidinggeven? Wij luisteren graag naar jouw verhaal en gaan graag met jou op weg om dit ownership bij jou én je team echt eigen te maken. Bekijk ook eens ons Authentiek Leiderschapstraject. 



Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.