Ik wens jou een ‘Goeie dag’

Ik ben net terug van onze reis naar Nieuw-Zeeland, waar we onze dochter bezochten die het land ‘doortrekt’ is. Het belangrijkste dat mij zal bijblijven naast de overweldigende schoonheid van het land zelf, is de vriendelijkheid en openheid van de mensen daar. Met een glimlach nemen ze je bestelling aan en gidsen ze jou. Geven ze antwoord op je vragen en doen ze een babbel met jou. Nog een grapje erbij of een of andere amusante uitspraak en je loopt heerlijk te glimlachen.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Iedereen spreekt over de vriendelijkheid van mensen als ze op vakantie geweest zijn. En wij Belgen? We lopen elkaar gewoon zonder meer voorbij. Stelt een Belg zich zo gesloten op? Waar is onze open houding naartoe? We gaan de redenen niet onderzoeken. Dit is geen sociologisch verslag. Ik wil wel samen met jou gaan kijken naar wat het betekent op de werkvloer.

Ikzelf heb altijd geleerd om mensen die ik tegenkom een ‘goeie dag’ te wensen.

En dat deed ik dan ook en ben ik bewust blijven doen. Tot ik mij realiseerde dat nog weinig mensen reageerden en mij dat soms zelfs een slecht gevoel gaf. Ik ben mij daarom ook gaan afvragen waarom ik deed wat ik deed. De ervaring van ‘de moeite’ die het mij koste deed mij beslissen om ermee te stoppen naar ‘onbekenden’ toe. Ik bleef echter mezelf wel zien als iemand die dag zegt tegen iedereen.

Een eerdere reis naar Brazilië hield mij echter een spiegel voor. Daar wenste iedereen zo opvallend een goeie dag aan iedereen, dat het mij opviel dat ikzelf niets terugzei. Ik was dus helemaal niet meer wie ikzelf dacht te zijn. Ik was dat kwijtgeraakt. Herken jij dat? Dat je vaststelt dat je niet bent wie je dacht te zijn? Toen ik dit eenmaal besefte, wilde ik dus bewust ook goeie dag terugzeggen. Want: “zo ben ik gewoon en dus ga ik dat hier ook effectief doen”, dacht ik.  Ik stelde alleen telkens opnieuw vast dat ik het vergat.

Bewust worden is het halve werk. Dat bewustzijn gaan cultiveren is de andere helft. En dat vraagt wat aandacht. Zo gaat dat nu eenmaal. Af en toe aan zelfreflectie doen, kan veel van wat en hoe je dingen doet zichtbaar maken, zoals het al dan niet een ‘goeiedag’ wensen. Of jezelf regelmatig laten coachen waardoor je niet alleen meer ‘bewustzijn’ creëert maar ook meer ruimte krijgt om te gaan oefenen om in ‘de actie’, het ‘doen’ te stappen.

Als je dingen wil gaan cultiveren, is het belangrijk te gaan kijken hoe je dat gaat doen. Want het moet ook een haalbaar doel zijn en energie brengen. Het moet bij jou ‘passen’.

Het geeft energie als je een vriendelijke goeie dag krijgt.

Het kost evengoed energie als niemand ‘dag’ terugzegt. Belangrijk is een gepaste manier vinden waardoor je geen energie verliest en toch jezelf kan blijven. En zo gaat het met 101 kleine dingen in ons leven. Het geeft positiviteit en een open houding als het gebeurt. Zeker als dat vriendelijk en gemeend is. Het is een vorm van Erkenning en bij niet reageren, kan het ontkennend werken en dat doet iets met iemand. Zeker als het frequent gebeurt. Ook als je er geen belang aan hecht en je weet dat het eigenlijk niets ‘zegt’ over jezelf als persoon. Het heeft wel impact.

Stel je voor dat je dit even meeneemt naar je bedrijf, naar jezelf als ondernemer. Wat is er aan 101 kleine dingen in jouw bedrijf, bij jezelf, die positiviteit en open houding stimuleren en cultiveren en wat net niet? Wat geeft energie en wat net niet?

In Nieuw-Zeeland ging het wensen van een ‘goeie dag’ als vanzelf. Je krijgt er zelf ook zoveel en constant, wat je een goed gevoel geeft en waardoor je eraan wordt herinnerd.

Hier zit een belangrijke les! Cultiveren van dingen gaat beter en sneller als de sfeer gecreëerd wordt waarin het kan. Zorg dus dat in jouw bedrijf de dingen die jij wil, een positieve reactie krijgen als ze gebeuren zodat ze blijven bestaan. Een cultuur van open houding en positieve energie in je bedrijf geven op alle domeinen winst. En, jawel, het begint met een ‘goeie dag’.

De belangrijkste vraag die ik hiermee wil wakker maken is: Hoe en wat cultiveer jij als ondernemer?

Een aantal vragen die je kunnen helpen om hierbij stil te staan:

 • Wie ben jij en wie zijn je mensen?
 • Wat zeg en doe ik en wat niet?
 • Heb ik een open- of gesloten houding? En mijn mensen?
 • Welke intonatie leg ik in mijn stem?
 • Waar zit ik écht met mijn gedachten als ik spreek met mensen of luister naar hen?
 • Loop je rond met je gedachten bij wat je te doen hebt vandaag en zeg je niets?
 • Hoe staat mijn gezicht er meestal bij? Heb ik een glimlach mee? Waar kijk ik naar terwijl ik naar mijn bureau loop?
 • Hoe is mijn stap? Mijn lichaamstaal? Houding romp, handen…?
 • Wat zijn de redenen dat ik doe wat ik doe?
 • Is alles zoals ik denk dat het is? Wie kan mij een spiegel voorhouden?
 • Welke dingen vind ikzelf belangrijk en bepalen mee de cultuur in mijn bedrijf?
 • Wie leeft ze en wie niet? Hoe komt dat en wat ga ik daarmee doen?

Een goeie dag wensen is een van de meest eenvoudige vormen van betrokkenheid. Het is een vorm van ‘bezig zijn met de ander’ en hem dus herkennen en erkennen. Positiviteit. De start van een mogelijks gesprek. Het is het begin van communicatie, samenwerken, een ‘relatie’!

Goeie dag, beste mensen. Tot een volgende.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.