Uit verschillende hoeken van de wereld komen steeds weer nieuwe magische oplossingen om jouw dag optimaal in te vullen. Heb jij je ooit op de markt laten verleiden om een “wondermiddeltje” te kopen? Eens je thuis bent, valt de magie en de verwondering vaak al een beetje weg, terwijl er uitzonderlijk één bij is, waar je blijvend nut van ondervindt. Ik geloof niet in wondermiddeltjes, maar ik sta wel open voor gedegen oplossingen die je helpen omgaan met je uitdagingen. Het gaat er vooral om te durven voelen wat bij je past. De magie zit uiterst zelden in de “quick wins”, ook al blijven die voor veel mensen verleidelijk. Waar de magie wel zit, is in het opbouwen van kleine routines, die je productiviteit verhogen én juist door ze steeds weer te herhalen ongelooflijk krachtig worden.
Ligt je klemtoon op balans en evenwicht?
Ben je bewust dat tijd je kostbaarste goed is en wil je er “alles” uithalen?
Als coach ben ik heel nauw betrokken bij de zoektocht van mijn cliënten naar de “én-én” oplossing.
In essentie blijft het fundament echter altijd de zinvolheid die jij ervaart bij wat je doet en waar je mee bezig bent.
Het is belangrijk dat je eerst even stilstaat en gaat bepalen waar je naartoe wil.
Daar zit de sleutel. Ik kan het niet genoeg herhalen. Het begint bij passie. Daar ontstaat de vonk, maar het is de discipline, de focus en de routine die ervoor zullen zorgen dat je significant het verschil zult maken.
In de ratrace van het leven is het niet altijd eenvoudig om die tijd te nemen en te voelen of je wel met de juiste dingen bezig bent. Onbewust ga je steeds dezelfde patronen gebruiken. Je kan dan moeite doen om nog meer gas te geven op de hobbelige weg van het (bedrijfs)leven, waarbij je ofwel uit de bocht gaat of geradbraakt op je bestemming geraakt of met brokken de strijd moet staken. Als je rondkijkt, zie je veel mensen die uitvallen met burn-out, mensen die zich blijven rechthouden door koffie en andere pepmiddelen, die alsmaar vroeger en langer in de file gaan staan om toch die extra uren te werken, … Productiviteit en effectiviteit zijn echter niet in die “oplossingen” te vinden.
Betekent dit dan dat we terug in een strak “9 to 5” ritme moeten, als een dwangbuis om onszelf te beschermen tegen verhoogde blootstelling, inclusief de gevaren, aan werk?
Niets is minder waar! “Als er werk is, moet er gewerkt worden”, werd er bij mij van kindsbeen af ingehamerd. Deze regel is echter enkel houdbaar als we leven in een circulaire dynamiek, met respect voor de cyclische bewegingen, net zoals dat ook in de natuur gebeurt. Denk maar aan het dag-nachtritme, de seizoenen, de maanstanden, …
Als je een succesvolle marketingcampagne lanceert in je bedrijf bijvoorbeeld, dan ga je uiteraard niet op de rem gaan staan op het moment dat je voelt dat het hard gaat. Net als in de lente, wanneer de natuur openbarst, is het dan verantwoord om overuren te presteren en gas te geven, omdat je dan een “momentum” opbouwt in je organisatie. Dit proces vraagt energie, maar creëert ook veel energie in het bedrijf. Dit is geen probleem, omdat je in principe geacht wordt om energie op te bouwen in de periode die eraan voorafging.
Dit is natuurlijk iets wat in een lineair gestuurde bedrijfsvoering, zoals we die in de klassieke bedrijfsvoering kennen, (inclusief budgetten, strakke uurroosters, veel controles, …) vaak vergeten wordt. Als je blijft gas geven op het moment dat de energiebalans al in de alarmzone zit (het alarmlichtje van de benzinetank brand al …), dan ga je de gevarenzone in, vallen mensen uit, daalt de productiviteit en branden mensen, inclusief creativiteit en productiviteit letterlijk op.
Het kan echter ook anders.
Als leider is het belangrijk dat je een patroon opbouwt, waarbij je regelmatig de batterijen opvult en duidelijke prioriteiten stelt.
Zoiets doe je met respect voor de essentiële bouwstenen.
Ik geef je hier alvast 5 bouwstenen om productiever aan je dag te beginnen.
- De voorbereiding van je dag begin je … de dag voordien.
Eerste advies: plan je volgende dag en neem daar al enkele beslissingen, die je de volgende dag gewoon “uitvoert”. Dat kan je puur professioneel invullen, maar het begint uiteraard al eerder met het bepalen van je ontbijt, keuze beweging, kledingkeuze, stiltemoment, …
Als je deze keuzes niet op voorhand maakt, verbruik je al een gedeelte van je wilskracht, die je broodnodig hebt voor de echt moeilijke taken en beslissingen in de loop van de dag. - Begin je dag op een moment dat jij kiest en dat past bij je levensstijl.
Mijn businesspartner Danny heeft jaren gezworen bij “nachtwerk” om voor zijn IT-bedrijf in alle rust te kunnen programmeren. Tot zijn grote verbazing heeft hij ontdekt dat zijn productiviteit drastisch omhoogging, toen hij besloot om die belangrijke activiteit in de ochtend te plannen. Zijn dag begint met om 5u00 en een kwartier nadat hij opstaat met programmeren. Drie uur later ontbijt hij gezellig samen met zijn gezin, brengt zijn kinderen naar school, doet een uur sport en gaat productief verder met zijn werk in een nieuw werkblok van drie uur. - Neem elke dag even tijd om af te stemmen op het doel dat je wil bereiken.
Het is belangrijk dat je zoekt naar een “ritueel” om dit vorm te geven. Je kan werken met een visionboard of een geschreven doel.
Lees ook dit blog eens over doelen stellen. - Bepaal je prioriteiten en begin met de belangrijkste zaken eerst. Lees ook dit blog eens.
- Zet afleidingen uit en BEGIN GEWOON AAN JE DAG.
Het belangrijkste is je wil en je motivatie om er ook effectief iets aan te doen.
Ik wens je heel veel succes!