Hoe kijk je …? Dat is een fundamentele leiderschapsvraag!
Als leider is het belangrijk om de kunst te ontwikkelen om in elk probleem een uitdaging te zien. Het komt erop neer dat je focus gaat naar de oplossing en daarvoor zal je op een andere manier moeten kijken en denken dan de manier waarop het probleem ontstaan is.
Aan Mohammed Ali werd ooit de vraag gesteld hoeveel sit-ups nodig waren om zijn buikspieren sterk te houden? Zijn antwoord was: “Ik tel de sit-ups niet. Ik begin pas te tellen als de pijn begint, want dat zijn de enige die tellen. Dat maakt van jou een kampioen”. Dit was tekenend voor de manier waarop hij grenzen ging verleggen. Beter dan regels op te leggen in je team, ga je op zoek naar de plekken waar groei mogelijk is. Geef jezelf en je medewerkers voldoende ruimte en ondersteuning om die ‘groeipijn’ te ervaren en door te maken. Zij worden sterker en de onderneming vaart er wel bij. Achteraf smaakt de overwinning nog zo zoet. ELKE VERANDERING doet ergens pijn.
Mohammed Ali was niet verlegen om straffe uitspraken te doen. Ook deze kwam van hem: “Onmogelijk is maar een woord rondgestrooid door kleine mensen die het makkelijker vinden te leven in de wereld die ze hebben gekregen dan de kracht die ze bezitten te verkennen om hem te veranderen. Onmogelijk is geen feit, het is een mening. Onmogelijk is geen verklaring, het is een uitdaging. Onmogelijk is potentieel. Onmogelijk is tijdelijk. Onmogelijk is niets.”
Achter elk probleem zitten ontelbare oplossingen. Dat staat buiten discussie. Dat is de wet van het potentieel, een wet van dit universum. De vraag is of jij ze wil zien. Als leider is het belangrijk om dieper te gaan en dat ongekend en onbenut potentieel in jezelf en in je medewerkers te ontdekken en in te zetten om te kunnen groeien naar het volgende niveau. Telkens opnieuw. Dit doe je niet door meer te eisen en meer regeltjes te maken. Integendeel, je geeft een duidelijk kader en voorziet voldoende ruimte aan je medewerker(s) om hun talenten in te zetten. Hoe meer hun acties aansluiten bij wat ze graag doen, hoe groter de weerbaarheid (en hoe minder kans op burn-out).
Elk stapje in de goede richting heeft zijn bijdrage in het resultaat.
Als jonge paardenliefhebber leerde ik Taxus kennen als één der giftigste planten in België. Ik liep er met mijn paard in een wijde boog omheen, want één hap volstaat om een paard te laten doodvallen. In de volksmond is de naam toepasselijk “Venijnboom”. Ik bekeek de plant altijd met argusogen totdat onderzoekers uit de twijgen van de taxus een stof haalden, die wordt gebruikt bij chemotherapie. Mijn zus overleed op jonge leeftijd aan kanker. Ik ben het kankeronderzoek zeer genegen en ik probeer op verschillende manieren een bijdrage te leveren door o.a. het snoeisel van mijn taxushaag naar het containerpark te brengen, initiatieven te sponsoren of actief deel te nemen aan www.1000km.be van Kom op tegen Kanker. Elke kleine bijdrage helpt om mensenlevens te redden. Om maar aan te geven … Waar ik in een boog omheen liep, krijgt nu speciale en positieve aandacht. Ik ben ook helemaal anders naar Taxus gaan kijken. Het beeld is veranderd!
Durf jij als bedrijfsleider ook eens anders te kijken naar zaken die fout lopen in je organisatie?
Wat zijn de pijnpunten? Waar zitten de bottlenecks?
Of loop je er nog steeds in een wijde boog omheen en ga je alle brandjes blussen die klassiek in de rand van grote problemen ontstaan?
Hoe kijk je ernaar?
Hier volgen enkele tips om te gaan kijken als LEIDER
- Bekijk het probleem eens vanuit een andere hoek.
Verander van perspectief.
Ik daag je uit om dat ook letterlijk te doen. Ga eens aan de andere kant van je bureau zitten of maak even een korte wandeling in de natuur voor je een probleem aanpakt of een moeilijk gesprek aangaat.
Stel je perceptie in vraag.
De eerste stap is telkens een andere manier van kijken.
Wanneer je perceptie verandert, wijzigt ook de “realiteit”.
Wat grijs zag, krijgt kleur.
Wat onmogelijk leek, krijgt potentieel. - Ga niet zitten piekeren bij het probleem, maar ga resoluut op zoek naar de oplossing.
Zet je recht. Adem 4 seconden in, houd je adem even vast, adem 6 seconden uit. Herhaal dit enkele keren.
Ervaar de rust en kijk opnieuw met een open blik vanuit een vermogende houding.
Ik wed dat je oplossingen vind … - Het is belangrijk om als bedrijfsleider telkens weer de goede vragen te stellen.
Vertrek niet van “Dat gaat niet. We zitten er te diep in, want …”.
Vertrek van de vraag die je uitnodigt om een oplossing te vinden.
De kwaliteit van je leiderschap hangt af van de kwaliteit van de vragen die je stelt! - Denk in termen van mogelijkheden.
Maak je een fout en val je? Zet je recht, klop het stof van je kleren en ga door.
Geef niet op.
Alleen degene die niets doet, zal geen fouten maken.
Echter als jij niet kiest, worden keuzes voor jou gemaakt. - ELKE stap in de goede richting helpt!
Antwerpen en Brussel zijn niet één dag gebouwd … en nog wordt er (hopelijk) elke dag aan gesleuteld en verbouwd om de stad leefbaarder te maken. Bepaal je missie en check regelmatig of beslissingen en acties je verder helpen in de richting van dat doel. Als het antwoord “ja” is, ga dan in vertrouwen door.
Als die weg regelmatig bergop voelt, is dat enkel het bewijs dat je op het juiste pad bent.
Geniet van de weg én van de uitdagingen.
Verbreed je visie, verhelder je blik, kijk anders en stap in de actie naar jouw Next Level.