Het gehaaste leven in pauze-stand of niet: kies wel bewust!

´Being busy is a form of laziness´
Dit, in tijden van Corona, zal je zeggen. Ja, inderdaad. Velen vallen misschien nu in een zekere ‘luiheid’, niks doen. Of je blijft ‘druk’ bezig, al is het misschien niet meer druk. Te druk of lui… het stoelt op hetzelfde principe.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Je kent het wel: de to do lijsten waar meer bijkomt dan er af gaat.
Al die dingen die je graag wil doen of regelmatiger wil doen, maar het komt er niet van.
of:
Geloven dat alles zich ‘vanzelf’ oplost: ‘laisser-faire´.
De positieve onbezorgde goedlachse ‘kan morgen ook nog’- persoon.

Besef jij dat het ‘te druk’ hebben je kan weghouden van ‘bewust weten’?

Met andere woorden: dat het te druk zijn je weghoudt van keuzes maken?
Te druk als een excuus om niet te moeten kiezen.

Velen weten eigenlijk niet goed wat ze écht willen, écht NODIG hebben om zich goed te voelen.

Iemand die de ‘laisser-faire´ houding aanneemt en lui is, maakt per definitie ook geen keuzes. Die laat alles op zijn beloop of laat ‘een ander het werk doen’… want vanzelf gebeurt er natuurlijk niets.

Het principe is dat je in beide gevallen geen keuzes hoeft te maken. Je hoeft je dus niet bewust te worden van wat jij nu precies ‘wil en nodig’ hebt of wat je bedrijf ‘nodig’ heeft.

Niet kiezen is natuurlijk ook een keuze. Als je altijd te druk bent, heb je ´geen tijd´ om bewust te leven. Dat wat jij wil dat maar niet gebeurt, ligt aan het ‘te druk zijn´ en niet aan jou. In onze maatschappij kwamen we daar heel goed mee weg.

De zogenaamde ‘luiaard’ die we niet op deze manier omschrijven omdat we het zo ´niet zien´, komt er ook goed mee weg. Die weet namelijk feilloos hoe hij alles voor hem laat doen. Delegeren, zeggen we dan. Niks delegeren. Hij heeft echter mensen rondom zich met een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel. Mogelijk zitten daar een hoop mensen bij met burn-out verschijnselen. De ´luiaard´ zal dat aan die mensen zelf wijten.

Beiden gaan het bewust kiezen en leven uit de weg. Onze maatschappij leent zich ertoe en we hebben het een naam gegeven.

Ons verstand althans, want die doet dat. Het helpt ons om te ‘dragen’ wat we niet kunnen zien. In ons voelen weten en wisten we allemaal al dat het zo niet verder konden.

Nu stopt Corona het rad voor ons

We werden geleefd door de gejaagdheid van het leven. Onze hele maatschappij draaide er om en begreep het. Makkelijk zat. Als iemand er zich al vragen bij stelde, bleef het daarbij. Het morgen ‘anders gaan doen’ bleef uit. We wisten niet hoe. We zaten in ‘heel druk’ of ‘niks doen’, zelfs wel tegelijk. We zijn afhankelijk geworden van onze eigen gecreëerde, slimme maatschappij.
Onafhankelijkheid en comfortabeler leven was nochtans het doel?

En hoe zit het nu met jou, nu Corona je leven bepaalt?
Ga je ook nu ‘doen, doen, doen’. Of ben je verlamd, val je stil in niks doen?
Het gaat hier niet over welke reactie het beste is. Wel over de vraag: hoe ga je hiermee om? Kan je aanvaarden dat je reageert zoals je reageert? Want dat is de eerste stap naar bewust keuzes maken. Want dan ga je je afvragen wat dat zegt over jou en of dat is wat jou iets brengt?

Sta eens stil bij het volgende:
– Hoe gezond wil je leven in lichaam en geest? Hoe zit het met jouw eten en slapen, positieve gedachten?
– Wat geeft jou energie, maakt je blij?
– Hoe beschikbaar en helpend ben jij voor anderen
– Sta je stil bij mooie momenten? Dikwijls zijn de kleine het mooist. Ben je daar dankbaar voor?
– Is er tijd om te denken over verleden en toekomst?
– Kijk je naar opportuniteiten en zie je problemen als uitdagingen. Wat is er nu en wat ga je daar na de crisis mee doen? Weggooien, behouden, verder uitbouwen en verbeteren…?
– Zoek je in je eentje naar oplossingen of doe je dat samen? ‘Samen doen’ geeft meer betrokkenheid en engagement bij medewerkers.
– Hoe communiceer jij? Stel je genoeg vragen? Durf je te spreken over de impact van corona? Ben je duidelijk en concreet naar je mensen toe? Zeker nu er veel thuis werken. Breng je je mensen samen om -zeker nu- de verbinding te houden met jou en tussen je mensen onderling? Is daar ook een online koffiepauze bij? Verbinding zorgt voor productie van het gelukshormoon wat onze positieve stemming beïnvloed.
– Vraag je naar hoe het met je mensen en hun familie gaat? Luister je naar het antwoord?

‘De mens’ ziet nu pas ‘de mens’ en niet de agenda vol met activiteiten. Het gaat nu over mensen in plaats van over ‘dingen’.  Mensen ontdekken echte menselijke, verbindende relaties! En sociaal voelendheid, solidariteit. Ze zijn er altijd geweest en iedereen snakte ernaar, maar we waren het kwijt.

Wat betekent dat nu?
We weten allemaal dat Corona verandering brengt. We zitten er volop in. Plots beseffen de meeste mensen dat mensen het belangrijkste zijn. Plots beseffen ondernemers dat ze iets ‘te doen hebben’ nu, naar hun mensen toe. Klopt. En wees niet bang! Of je bedrijf nu erg druk is, stil ligt of iets tussenin.  Neem deze taak op je. Begin met in je eigen veerkracht te gaan staan. Je mensen voelen dat en dat stelt gerust en helpt hen dat ook te doen. Communiceer en stel vragen. Dan weet je wat er leeft en kan je daar iets mee doen. In al deze plotse veranderingen die Corona brengt -waarin mensen snakken naar ‘geleid worden’ om eruit te komen- liggen evengoed grote opportuniteiten voor de toekomst van je bedrijfscultuur en je bedrijf! Je kan met je bedrijf in de flow van deze veranderingen meevaren naar ‘nieuwe’ standvastigheid.

Zelfs als we meer in balans willen leven, zullen we daar bewust aan moeten werken
We gaan noch de ‘te drukke’ of de ‘luiaard’ mogen zijn. We gaan bewust keuzes moeten maken en die ‘leven’. Daarvoor zal het nodig zijn om onszelf te leren voelen. Voelen wat we nodig hebben en wat belangrijk is voor ons. Dat gevoel leren begrijpen en leren omzetten naar concrete daden. Alleen dan kan wat we nodig hebben om energierijk met goesting gelukkig en goed te leven, gerealiseerd worden. Het is zaak om de technologie/ vooruitgang voor ons te laten werken zonder erin meegesleurd te worden.

Waar kies jij voor? Ga je voor zelfbepaling en onafhankelijkheid? Kies je om jezelf, je mensen en je bedrijf onder de loep te nemen en hier sterker uit te komen? Dan wordt deze crisis een succes. Of ga je wachten zodat alles voor jou wordt bepaald? Omdat je gelooft dat je niet anders kan en afhankelijk wordt van de situatie?

Ik geloof dat de wereld Liefde is
En dat die in turbulente tijden nog steeds opduikt en voelbaar wordt. Ze is nooit saai en wordt altijd omarmt. Liefde verbindt mensen! Zelfliefde verbindt je terug met jezelf. Laten we dat terug gaan voelen, leren begrijpen en omzetten in iets concreets zodat we het ook effectief kunnen leven. Dan verspreiden we Liefde mee en zijn we in balans!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.