Draait je business of MOET hij draaien?

Wat maken we onszelf in godsnaam wijs? Wie houden we voor de gek!
We leven in een maatschappij waarin alles maakbaar is. Alles is mogelijk en alles kan. Maar dat betekent niet dat alles altijd goed gaat. Blijkbaar is het moeilijk daarvoor uit te komen. Nochtans hebben we er soms nood aan, dat iemand luistert, ons ‘helpt’, je er eens niet alleen mee staat.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Als ik aan mensen vraag welke invloed hun omgeving en de maatschappij op hen heeft, dan wordt niemand ‘bepaald’ door die omgeving, de maatschappij. Wanneer we daarover doorpraten, dan komt er iets als “ah, bedoel je dat?” We geloven dat we ons ‘eigen baas zijn’ en dat niets ons kan ‘maken’. Terwijl we wel beter weten, dan dat.

Absoluut, dat we beïnvloed worden door de maatschappij! Zelfs door onze eigen omgeving. En we zijn daar als bedrijf en als mens ‘onderhevig aan’ of we dat nu willen of niet. Het ontkennen is jezelf iets voorliegen. Daarvan ga je niet groeien. Niet als persoon en dan zeker ook niet als bedrijf. Zonder groei geen evolutie. En dat is toch spijtig? Dat zijn allemaal kansen die we laten liggen. Groeien ga je als je tot besef komt. En dan ga je evolueren!

Ik kom het erg weinig tegen dat zaakvoerders en ondernemers durven zeggen wat moeilijk loopt in hun bedrijf. Wat hun bottleneck is. Waar ze het zelf lastig mee hebben. Waar ze geen kaas van gegeten hebben. Voel je hier iets bij? Dan weet je wat het betekent.

Ik begrijp het heel goed en het is spijtig.

Er bestaat een angst om vrij en eerlijk te vertellen dat het wat minder goed gaat. Dat er geen nieuwe opdrachten bijkwamen de laatste kwartalen. Dat we verkeerd investeerden. We het even niet meer weten. Dat ons bedrijf veel energie vraagt. Meer tijd in beslag neemt dan je zou willen. Dat het met je personeel steeds wel iets is en het nu even ‘genoeg’ is voor jou. De uitspraak: “Met medewerkers niks dan last”, herken je wel.  Uiteraard zijn er altijd 2 partijen. Twee kanten aan een medaille. De kant van de medewerker en de kant van de werkgever. Dat is ook zo als het over andere dingen gaat.

Ikzelf hou me niet graag bezig met administratieve dingen, laat staan, hoe we die gaan organiseren. Kans dat het hierin voor mij snel ‘niet goed gaat’ is dan ook groter dan bij iemand die dat wel graag doet. Weet jij hoe dat bij jou zit en hou je daar rekening mee? Wij zijn nu, binnen ons bedrijf bezig met die organisatie, want die voldoet momenteel niet meer. Er zullen altijd mensen zijn die negatieve conclusies trekken. We hoeven deze echter niet te delen, laat staan ‘aan te nemen’.  Als we dat wel gaan doen, krijgen we schrik om moeilijkheden te gaan delen. We worden afhankelijk van wat een ander ‘zegt’. Ik weet dat ikzelf deze ‘taak’ knap lastig vind en ze veel energie kost en er geen energie uithaal. Het zegt niets over mijn bedrijf. Het zou ontmoedigend werken als ik dat vergeet te zien en niet mild ben naar mezelf toe. Aanvaarden en kijken waar ik kan herbronnen is de boodschap en uitkijken naar het moment dat het gestroomlijnd zal lopen. Een uitlaatklep om af en toe eens te ‘zagen’ mag en het delen met anderen hoort daarbij. En wat doet dat deugd!! Echt!

Het is dus erg belangrijk om je bedrijf en jezelf goed te kennen. Om te weten waarin je goed bent en waarin niet. Wat je graag doet en wat niet. Dat helpt om alle dingen in perspectief te zien. Om beter te aanvaarden dat het nu even lastig is. Om te beseffen dat ‘last’ niet altijd betekent dat het met het bedrijf zelf, niet goed gaat. Zo kan je vermijden dat je jezelf extra ‘belast’ met negatief zijn naar jezelf toe. Vermijden dat je voor jezelf de lat te hoog gaat leggen op domeinen waarvan je eigenlijk weet dat ze je ding niet zijn.

We kunnen nu eenmaal niet alles. Dingen lopen niet alleen maar goed en beter. Alles kent zijn ups en downs. Zoals dat ook voor onszelf geldt. En we verdienen het om eerlijk te zijn met onszelf! 

Dus ik begrijp het wel. En het is spijtig.

Er wordt zo snel naar het negatieve van alles gekeken. Een soort van ‘onderbewuste’ meegekregen vorm van zelfbescherming. Een soort van maatschappelijk gecreëerd gedachtengoed waarbij we altijd maar beter en ‘nog niet goed genoeg’ hanteren. We krijgen het met de soeplepel mee. Hebben geleerd snel te zien waar iets fout loopt. Dan kunnen we snel bijsturen en dat is belangrijk. Alleen als we onszelf de les gaan spellen en ons gaan schamen en ‘mislukt’ gaan voelen, dan betalen we dat duur met energie verlies, onzekerheid en zelfs schuldgevoel en schaamte. En dat doet ons zwijgen! Hoe zien we dan nog wat goed loopt?

Als we, wat goed loopt zien en onszelf daarvoor gaan belonen, dan kunnen we wat minder loopt of mis loopt beter aan. Je begrijpt het al, het is een vicieuze cirkel. Wie durft deze doorbreken voor zichzelf vanuit geloof in zijn eigen kunnen? Want dat geeft kracht. Dat is “de kracht van kwetsbaarheid” zoals de titel van het gelijknamige boek van Bréne Brown zegt. Een aanrader trouwens!

‘Delen’ van bezorgdheden kan zo opluchten en ont stressend werken. Het geeft energie en het schept ook een ‘band’. Het kan zo deugd doen, te horen dat jouw collega zaakvoerder herkent wat jij zegt/meemaakt. Misschien heeft hij wel tips voor jou. En dan nog wel vanuit zijn perspectief en visie. Samen weet je meer dan alleen en samen draag je ook meer dan alleen. Delen is de halve oplossing!

En besef ook dat jouw delen van ‘struggles’, niet alleen een kans is voor jezelf om begrepen te worden en mogelijks zelfs geholpen te worden. Je geeft daarmee mogelijks je collega ondernemer een goed gevoel omdat hij je kan helpen! En het mooie is dat dat een volgende keer omgekeerd ook het geval kan zijn. Zo kunnen moeilijkheden erg verrijkende en energie gevende uitdagingen worden die je niet meer angstig maken. Vraag maar aan onze klanten.

Wij kunnen vandaag beslissen om dit patroon van negativiteit en beoordeling/veroordeling te stoppen. Het begint allemaal bij jezelf!

  1. Besef dat elk bedrijf zijn moeilijkheden en ups en downs heeft.
  2. Zie elk moeilijk element als een uitdaging en zoek er het positieve in. Want zoals ik al eerder zei: elke medaille heeft zijn keerzijde! Absoluut!
  3. Blijf geloven in je kunnen en laat jou dat geloof niet afnemen!
  4. Weet dat delen verlichting geeft en mensen verbind met elkaar.
  5. Delen geeft kansen aan jezelf EN aan de andere.
  6. Zoek gelijkgestemden die ook de durf hebben om ‘eerlijk’ te zijn naar zichzelf en hun omgeving toe.
  7. Gun jezelf een coach die je kan helpen je geest te openen, je uit je comfortzone haalt en jouw emotionele intelligentie kan laten groeien, waardoor jouw ‘systeem’ blijvend evolueert.
  8. Wees gelukkig en erken jezelf in je kunnen en je niet kunnen.

Goodluck! ‘Draai’ die business met de ups en downs.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.