Doelen stellen werkt (niet)

Zie jij doelen stellen als een noodzakelijke opdracht?
Is het een routineklus?
Zie je er tegenop of lukt het niet echt?
Goede voornemens werken toch niet?
Doe je het enkel binnen je bedrijfscontext?
Wie/wat geeft richting aan je leven?
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Ook ik heb ooit de fout gemaakt om enkel doelen te stellen en budgetten op te maken voor het bedrijf en de “professionele tak” van mijn leven (slechts in één levensdomein dus). Aan de privékant bleef het in die tijd bij goede voornemens. Het gevolg was dat ik daardoor steeds in moeilijk vaarwater kwam in andere levensdomeinen. Ik zag mijn echtgenote en mijn kinderen te weinig. Mijn sterk gestel verdroeg lange tijd het harde werken, zelfs met een tekort aan noodzakelijke beweging en slaap. Ik was fier dat ik 12 tot 16 uur per dag aan het werk was. Ik kon “bergen verzetten” …

Ik kreeg in de loop van mijn leven nochtans verschillende signalen, maar heel vaak deed ik gewoon verder en merkte ik de knipperlichten niet of wou ik ze niet zien. Zelfs toen 25 jaar geleden mijn geliefde zus stierf op 31-jarige leeftijd, heb ik de pijn en het gemis, die ik voelde, eerst verstopt voor mijn omgeving. Mijn lijf reageerde met maagzweren en rugpijn, maar ik vond soelaas in andere voeding en medicatie. Mijn sterkste verdoving en erkenning vond ik echter in het steeds harder werken. Dit heb ik jaren volgehouden. Ondertussen was ik steeds actief op zoek naar balans en kennis om een betere leider te worden en steeds efficiënter te werken, teneinde tijd vrij te maken voor mijn gezin en andere zaken die ik “belangrijk” noemde. Ik zocht alle mogelijke oplossingen in opleidingen en cursussen. In de realiteit verwachte ik van de mensen die het dichtst bij mij stonden steeds begrip voor projecten en bedrijfsaangelegenheden die voorrang kregen. Jaren aan een stuk ben ik daar niet echt in geslaagd. Ik pleegde roofbouw op mijn eigen lijf en mijn relaties. Het werk ging voor. Dat was mijn taak. Ik voelde me verantwoordelijk voor mijn bedrijf, voor mijn medewerkers, voor het brood dat thuis op de plank kwam, …

Dit is een deel van mijn verhaal, maar gelijkaardige verhalen spelen zich nog steeds af bij zoveel bedrijfsleiders en managers.

Waar was mijn blinde vlek? Hoe ben ik tot inzicht gekomen?

Het kan ook anders en resultaten zijn niet altijd recht evenredig met het aantal uren werk dat je erin stopt. Ik heb ondertussen aanvaarding en verdriet wel toegelaten in mijn leven. Ik heb ook geluk en succes gevonden. Bewustwording is een proces dat zijn tijd nodig heeft. Leiderschap van Binnenuit heeft een heel andere dimensie in mij wakker gemaakt. Ik geniet van het leven met volle teugen en ik ben waarschijnlijk nooit eerder zo effectief geweest in mijn onderneming en mijn acties. Ik heb een ontzettende kracht en energie gevonden.

Wat is het geheim hierachter?

Het is een zoektocht geweest met vallen en opstaan. Het heeft uiteraard ook veel te maken met inzichten die ik verworven heb door de jaren heen van mentors, coaches en leiders. Anders gaan kijken naar de natuur heeft veel duidelijk gemaakt in mijn leven. Het is inmiddels mijn expertise, passie en levensdoel geworden om leiders te begeleiden om professioneel succes en levenskwaliteit te combineren. Het is net als in de alchemie een mix van ingrediënten, voelen, weten en cultiveren van nieuwe inzichten en routines.

Eén van de sleutels, die jou alvast kan helpen, is het leiderschapskompas. Je kan het hier downloaden.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.