Doe jij wat iedereen doet?

Je doet wat evident is. Wat iedereen doet, zelfs meer en toch draait het verkeerd uit.

Herkenbaar?
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Ik was op spoedafspraak bij de oorarts. Het was alsof ik constant in een hoge luchtdrukgebied zat met één oor. Ik hoorde maar half wat er gezegd werd. Vreselijk!

Nochtans doe ik wat iedereen doet, en doe het zelfs beter dan anderen, want ik ben heel punctueel en perfectionistisch.

Diagnose: een prop in mijn oren. Ik reinig blijkbaar mijn oren teveel.

“Iemand als jij hoeft eigenlijk geen oor staafjes te gebruiken”, aldus de oorarts.

“Eigenlijk hoort niemand ze te gebruiken” gaat ons gesprek verder.

1 op 3 krijgt er vroeg of laat een problemen mee.
Waarom bestaan ze dan? Soit, dat is een ander verhaal.

Ken jij dat ook, dat je alles doet wat iedereen ook doet? En toch loopt het niet.

Dat je meer doet, dan iedereen doet? En toch loopt het niet beter?

Een stuk zelfreflectie is op zo’n moment op zijn plaats. Wat doe ik in mijn bedrijf dat dergelijk verloop kent? Waar doe ik het te ‘juist’ of teveel, waarvan ik denk dat het evident is en dat iedereen het doet?
Ik denk aan mijn fantastische ideeën…. die ik dan ga uitwerken, verder uitwerken en nog beter uitwerk. Tot mijn enthousiasme vermindert en vooroordelen de kans krijgen om boven te komen drijven. Of ze tot in de puntjes uitwerk, ze kenbaar maak. Zo gedetailleerd, waardoor ik zo’n hoge lat leg bij mezelf en iedereen, dat angst toeslaat en het risico op mislukken, wat ik net niet wil, vergroot. Wat kost dat energie!! Weet ik dat? Ja. Goed om weer even te beseffen waar mijn valkuil zit zodat ik dit facet van mezelf kan blijven bijsturen, tot het nieuwe meer ‘eigen’ wordt.

Mijn vragen aan jou zijn nu: wat doe jij in je bedrijf waarvan je denkt dat het goed is en nodig is? En weet jij nog waarom je doet wat je doet? En de manier waarop je het doet, weet je waarom? En ik heb het niet alleen over de grote lijnen en de strategie. Het kan ook over hele kleine dingen gaan.

Hoe kom jij ‘s morgens aan op je bedrijf? Wat is het eerste wat je doet? Wie zeg je gedag? Ben je je bewust van je omgeving? Die van je werknemers? Hoe roep je mensen bijeen voor een vergadering? Wat doe je als je iemand vermoeid ziet? Of kwaad of bang? Hoe goed ken jij je mensen in je bedrijf? En kennen je mensen jou? Hoe komt dat?

Hoe dikwijls sta je daarbij stil? Bij je aanpak? Bij je functioneren en de manier waarop je bedrijf functioneert? Het functioneren van je team, je mensen? En doe je een dergelijke oefening ook met je team en je mensen? Het houdt hen namelijk meer gefocust. Het houdt hen betrokken bij hun werk. Het maakt dat ze kunnen meedenken! Dat geeft verbondenheid! Wat denk je?

Wat vind jij ‘gewoon’ en ‘normaal’ waardoor je er niet meer stil bij staat?

Een heleboel vragen? Ja. Inderdaad.

En nu de belangrijkste vraag: levert jouw denken, jouw dagdagelijkse plan van aanpak nog de resultaten die je wil? Voor jezelf, je bedrijf en je mensen? Is het een gefundeerde aanpak gebaseerd op je visie, waarden en normen? M.a.w. is dit alles in balans?

Ik denk dat het belangrijk is onszelf deze vragen regelmatig te stellen. Ze houden iedereen in evolutie, in groeimodus. Daardoor kunnen we ook gefocust blijven op de evolutie van ons bedrijf, de markt en op onszelf. Het verbindt alles en iedereen. Belang hechten aan ieders mening en denken is de lijm voor goed voelen en gezond functioneren. Van onszelf, onze mensen en ons bedrijf.

Vanuit ‘verbinding’ gaat er meer energie om en rond en in alles. Het is ten volle leven! Nu!
Probeer het! Elke dag opnieuw. Verbind je hoofd (denken) met je hart (voelen)en buik (weten). En verbind dan vandaaruit met je mensen. Elke dag opnieuw. Tot je kan voelen wat je denkt. Als een tweede natuur. Dan gaat het vanzelf, heb je rust en groei in jezelf en je bedrijf!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.