Het is een kwestie van opbouwen, durven falen en beseffen dat net als elke andere gewoonte die je nu hebt, routines en/of rituelen aangeleerd zijn.
Ik geef je een aantal tips om je alvast op weg te zetten.
- Verwijder afleidingen.
–
Dit is de eerste goede raad om discipline op te bouwen! Discipline hoort bij focus, zoals een kip bij een ei. Je komt ook nooit uit de zoektocht naar wat eerst komt, en … uiteindelijk is dat ook zelfs niet belangrijk. Steve Jobs merkte al op dat focus niet ontstaat door je met al je wilskracht te richten op dat ene doel, maar vooral door nee te zeggen tegen oneindig veel andere opportuniteiten en zaken die om jouw aandacht bedelen.
–
Het is op zich heel eenvoudig. Als je beslist om niet meer te snoepen, stop dan in eerste instantie met het kopen van snoep. Een lege voorraadkast zal je helpen om bij je beslissing te blijven.
–
Als je wenst door te werken aan een belangrijk dossier, ga dan niet aan overvol bureau in een landschapskantoor werken, maar zoek een rustige plek met een “clean desk”, zet je telefoon uit, sluit je e-mails en (gouden tip) gebruik een timer. Het verhoogt je bewustzijn en het helpt je op een subtiele, krachtige manier om geconcentreerd te blijven. Voor gevorderden kan ik er zelfs aan toevoegen dat een korte meditatie vooraf of een ademhalingsmomentje ook de belangrijkste stoorzender, je eigen gedachten, kan stilzetten.
– - Plan je werk, maar ook korte pauzes en beloningen.
–
De lezer, die me al langer kent, weet dat ik de beroemde parabel van de haas en de schildpad uit de wereld wil bannen. Deze parabel geeft volgens mij een verkeerd beeld van discipline. Ik geloof meer in een systeem van geconcentreerde werkblokken, afgewisseld met korte en langere pauzes. Zeg maar een beetje het principe van de haas. Vrij vertaald; korte, intensieve trajecten, gevolgd door rustpauzes. Ik ben zelf ooit ook fier geweest op mijn lange werkdagen. Ook ik heb me laten meeslepen in marathonvergaderingen. Werken en doorgaan tot je erbij neervalt, wordt nog vaak aanvaard als een eervolle daad. Niets is minder waar. Het geheim zit hem in het tussendoor snel opladen van je energiepeil, waardoor je weer alerter, frisser en sterker bent. Het is trouwens een evolutie die je ook stilaan zal herkennen in de techniek rondom ons. De radius van de nieuwe Tesla is met zijn 354 km niet fenomenaal, maar na een half uurtje in de super oplader kan hij weer 200 km verder.
–
Wees creatief en zoek je eigen ideale rustpauze en durf daarbij het “gewone” te doorbreken. Oefen je handenstand bijvoorbeeld of ga een minuutje “planken” (met rechte rug “gewoon” enkele minuutjes op handen en voeten blijven staan), … Maar het kan ook een klassieke koffiepauze, een korte wandeling of een meditatiemomentje zijn. Als de week goed ging, trakteer ik mezelf op een sauna. Wat kan jij doen om jezelf te motiveren bij het aanleren van een nieuwe routine?
– - Zorg voor voldoende energie.
–
Cliënten, die werken met mijn resultaatsformule, gaan bij de start van de dag even checken hoe hun energieniveau zit en doen dat vervolgens ook tijdens de dag enkele keren. De belangrijkste factor blijft voldoende rust. Bij Burn-out ligt onvoldoende rust altijd aan de basis, uiteraard veroorzaakt door tal van andere redenen. Ik hamer er op. Respecteer je rust en ik garandeer je dat je productiviteit toeneemt. Tweede pijler is gezonde voeding. Ik waardeer enorm de ontwikkelingen en de inspanningen die op dat vlak gebeuren. Neem gerust eens een kijkje op www.elkedagenergie.be om wat ideetjes op te doen. Vermijd snelle suikers en start met een gezond ontbijt en veel water. Dan ben je al goed op weg.
– - Doe eerst en voel dan.
–
Dit is mijn favoriet en ik leg je onmiddellijk uit waarom. Vele mensen maken de fout om te wachten tot ze de energie hebben om iets te doen … Jammer genoeg strandt deze intentie vaak in een “Wachten op Godot” situatie, want er zal altijd wel iets zijn, waardoor er net niet genoeg energie is. Draai het dus om en doe wat je te doen hebt en/of gepland hebt. Het eigenaardige is dat die energie gegarandeerd ook komt. Probeer het gewoon. Als je vanavond geen zin hebt om uit de zetel te komen, doe het dan toch en maak een wandeling van een half uurtje. Laat me gerust weten of je energiepeil bij aankomst lager is of hoger dan voor je vertrek.
–
>> Wacht niet tot je de energie hebt om iets te doen. Doe het gewoon en voel hoe je energie krijgt. <<
–
Maak beslissingen tijdens je sterke momenten, zonder overmoedig te zijn en voer nadien (bijna als een robot) uit wat je beslist hebt.
–
Dat is ook zo in je werkomgeving. Moeilijke gesprekken of lastige telefoontjes uitstellen zal je energiepeil drastisch naar beneden halen. Doe ze eerst en voel de lichtheid die je nadien overvalt.
–
Maak je hierover ook geen illusies. Je geest functioneert zoals hij geprogrammeerd is. Dat wil zeggen dat als jij plots een gewoonte wil doorbreken, dat je uiteraard een ‘foutmelding’ krijgt. Als je een nieuwe routine wil bouwen, vraagt dat een engagement en een actief besluit, want je lichaam zal tegenspartelen. Aanvaard die “pijn”. Duw het niet weg om enkel via wilskracht en geforceerd “goed voelen” de cirkel te doorbreken. Weet dat je door die “herprogrammeertijd” heen moet. Voel, aanvaard en ga door. Als het lukt, denk dan ook even aan de vorige tip. Geef echter niet op. Blijf herhalen en plots blijft het wrange gevoel weg en is je nieuwe routine geïnstalleerd.
– - Wees mild voor jezelf, maar blijf gaan in de richting van je doel.
–
Begrijp me niet verkeerd. Mildheid is niet bedoeld om “het gaat toch niet “, als excuus te bedekken met de mantel der liefde. Met mildheid bedoel ik dat je niet voortdurend “de sterke”, “de moedige”, … kan zijn. Het leven verloopt in cycli. Ook voor jou. Dat betekent dat het ook weleens zal tegengaan of niet lopen zoals je het gewenst hebt. Wees op dat moment geduldig. Sta even stil en reflecteer op een open manier. Als je een terugslag krijgt, kijk dan naar wat de oorzaak is en onderzoek hoe je dat de volgende keer anders kan doen. Sta terug recht, klop het stof van je kleren en stap weer verder. Blijf in de actie stappen. Alles komt dan altijd terug in beweging.
– - Geloof in jezelf.
–
Filosoof Tomas Sedlacek zegt; “De financiële markten zijn een graadmeter van het marktgeloof, waarin het vertrouwen van de investeerders, bedrijfsleiders en consumenten samengevat worden. Als het geloof weg is, komt er een marktcrash.”
—
Als coach zie ik dit verschijnsel bij bedrijfsleiders of managers op microniveau ook plaatsvinden. Als het geloof in zichzelf verdwijnt, daalt de impact en de energie met sprongen. Als coach is het mijn missie om leiders daarom terug in contact te brengen met hun sterke kern, waardoor zelfvertrouwen weer kan groeien en lijden overgaat in leiden. Je kan immers nooit meer impact hebben dan je eigen zelfbeeld.
–
Ook dat is discipline. Het voortdurend terugkeren naar wie je echt bent om van daaruit stappen te zetten naar The Next Level…
–
Ik wens je veel moed en discipline om verder door te groeien. Het gaat immers nooit om één beslissing. Het is altijd een reeks keuzes tot er weer een kantelmoment komt. Met een coach aan je zijde weet je dat je doorgaat tot voorbij dat kritisch moment, zonder dat je beoordeeld of veroordeeld wordt. Daardoor is coaching één der sterkste technieken als je duurzaam wil groeien als leider.