De kwaliteit van je keuzes bepaalt de kwaliteit van je leiderschap

De kwaliteit van je keuzes bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van je leiderschap.

Leiders ontwikkelen best deze eigenschap!
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Hoe maak je nu keuzes?

In mijn begeleiding van leiders gaat heel veel aandacht naar deze vraag.

Als ik leiderschap zou samenvatten is het een voortdurend inzoomen en uitzoomen.
Je ontwikkelt het vermogen om zowel te focussen op de breedte als op de diepte.
Door uitzoomen zie je het grote beeld. Je behoudt het overzicht en je kan van daaruit lijnen uitzetten, verbindingen maken, mensen inspireren. Door inzoomen ga je gericht aandacht geven, focussen, in verbinding gaan, mensen raken en van daaruit in de actie zetten.

Als je probeert voortdurend ver te kijken als je loopt, krijg je een heel wazig beeld én neem je risico’s bij het zetten van je stappen, omdat je onvoldoende aandacht geeft aan de plek waar jij je voeten neerzet. Neem dus regelmatig de tijd om stil te staan en je richting te ijken en even te checken of je nog in de goede richting gaat. Daarna kan je snelheid maken en intensief bezig zijn met wat je te doen hebt.

Als ik leiders begeleid, komt het vaak neer op het afstemmen van het grote beeld, de droom en de verwachtingen met de consequente acties van het moment. Dit geldt zowel voor de ondernemer die op zijn eentje voor alles instaat, als voor de CEO van een groot bedrijf of de manager die zijn afdeling runt. Ik geef een voorbeeld. Jan is manager van een productieafdeling. Op een bepaald moment krijgt hij zijn werk niet meer gedaan krijgt en raakt het overzicht kwijt. Tijdens ons gesprek wordt snel duidelijk dat Jan al te lang van het ene probleem naar het andere holt, zonder even halt te houden en “uit te zoomen”, waardoor hij in zijn oude valkuil trapt van hard werken en alles zelf doen.

Door eenvoudig even stil te staan, af te stemmen op het doel, prioriteiten op een rijtje te zetten, moed bijeen te rapen om enkele knopen door te hakken en verantwoordelijkheden op een correcte manier te delegeren komt er op een heel snelle manier terug ruimte in zijn hoofd en letterlijk ook in zijn agenda.

De grote lijnen blijven zien en toch aandacht hebben voor details. Het is een kunst als leider die je kan leren.

Leiderschap is zo natuurlijk als het leven zelf. De basisfuncties en de essentiële bouwstenen veranderen niet. Durf als leider elke keer opnieuw terug te gaan naar die essentie.

Je coach kan je daarbij helpen.

Leiderschap is invloed. Als je leeft, heb je invloed. Dat maakt dat we allemaal “leiders” zijn.
Het gaat er dus niet om of je “leider” bent of niet!
De vraag is hoe effectief je bent als leider.
Als jij je leiderschap versterkt, gaat ook je invloed toenemen,
waardoor je effectiever wordt. Dit is de eerste wet van leiderschap.

Door bewustzijn, integriteit en enthousiasme te combineren
met aandacht en liefde voor jezelf en voor de ander,
wordt LEIDERSCHAP dienend en verbindend.
Door zelfvertrouwen, ontwikkeling van een visie en vooral actie
wordt LEIDERSCHAP ondernemend.
En ben je in staat om je missie effectief in de wereld te zetten.
Een belangrijk element van leiderschap daarin is voortdurend keuzes maken.

Lees ter inspiratie ook dit artikel eens: Hoe kijk je? Een fundamentele vraag!

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.