De 4 pijlers voor een goede energiebalans

Als je energiebalans niet klopt, betaal je vroeg of laat de rekening. Het is daarbij niet alleen de hoeveelheid energie die telt, maar ook de vorm speelt een rol. Als leider geldt deze waarheid nog explicieter. Je hebt me al vaker horen zeggen dat jij als leider een uitgesproken “vermenigvuldigingseffect” hebt. Jouw energie straalt af op je omgeving. De impact breidt dus uit in functie van het aantal mensen in je omgeving. De cultuur in een onderneming wordt bepaald door het gedrag van de leidinggevenden. Niet alleen jouw positieve energie of je enthousiasme werkt aanstekelijk, maar ook je negatieve energie, zoals twijfel of onzekerheid worden verspreid onder je medewerkers (maar ook gezin en vrienden).
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Heb je bij jezelf opgemerkt dat de gedrevenheid opraakt op wanneer je lichaam te weinig rust krijgt?

Of je merkt dat spanning in de teams je ongelooflijk moe maakt?

Laat ons even van nabij kijken, want alle verschillende taken, aspecten van je ondernemerschap, verantwoordelijkheden en interacties met anderen vragen verschillende vormen van energie.

Jouw energieniveau is opgebouwd uit 4 pijlers: de fysieke, de emotionele, de mentale en de spirituele. Met dit blog heb ik niet de intentie om op elke pijler diep in te gaan. Ik wil je wel even laten stilstaan bij het belang van elke pijler en waarom deze jouw aandacht verdient.

De Fysieke pijler

Wat doe jij om te voorkomen dat je fysiek uitgeput en uitgeblust geraakt?

Ik geef je enkele aandachtspunten:

Slaap jij voldoende? Een minimum van 7u tot 8u per nacht is vereist voor de meerderheid van de mensen. De kans dat jij bij die uitzonderingen hoort is kleiner dan je denkt 😉

Doe je aan voldoende lichaamsbeweging? Je lichaam verdient je aandacht en zorg. Het is het “vehikel” waarmee jij al je plannen waarmaakt.

Plan je regelmatig ontspanning in? Als je niet actief aan sport doet, kan je alvast beginnen met de aanschaf van een stappenteller. Elke dag 10000 stappen geeft je snel een heel ander gevoel. Heb jij een bepaald ritme dat je gedurende langere tijd kan volhouden? Ik spring bijvoorbeeld een vijftal minuten op de trampoline na elke blok van een uur intensief werken of coachen.

Hoe ga je om met vakantie? Als vakantie het moment is om in de eerste plaats fysiek bij te tanken en veel te slapen, dan scheelt er iets met je ritme. Je tijdsbeheer, prioriteiten en fysieke actie zijn dan waarschijnlijk niet goed op mekaar afgestemd. Of is het zelfs zo erg dat je tijdens het eerste deel van je vakantie zelfs ziek bent, omdat de opgebouwde spanning pas dan kan vrij komen? Het kan anders!

Weet dat je energieniveau schommelt in de loop van de dag. Hou je hier rekening mee?
Plan de belangrijkste en/of de moeilijkste dagtaken op het moment dat je het meest energie hebt. Het maakt een gigantisch verschil in resultaat. Wanneer neem jij je beste beslissingen? Ik doe dat als ik me energiek en goed in mijn vel voel! En jij?
Meten is weten in dit geval en de middelen zijn overvloedig aanwezig om dit te doen.

Voor het opbouwen van je fysieke energie is het opbouwen van dagelijkse rituelen ontzettend belangrijk. Het ritme en de regelmaat zullen je op termijn ontzettend veel opleveren. In een gemiddelde week heb ik zelf bijvoorbeeld minimum twee maal fietsen gepland. Ik gebruik mijn stappenteller om mijn dagelijkse doel te behalen. Ik registreer mijn slaap om niet alleen het aantal uren slaap, maar ook de kwaliteit op te volgen. Wat helpt jou om hierin een zekere discipline of ritme in te brengen?

Ik ben het aan mijn cliënten verplicht om uitgerust en zeer alert te zijn. Het is mijn ambitie om ondernemers en leiders naar The Next Level te begeleiden. Dat kan ik alleen maar als ik zelf in goede conditie ben.

De emotionele pijler

Het nemen van moeilijke beslissingen, lastige gesprekken, problemen oplossen kosten heel vaak emotionele energie. Dit wordt door veel ondernemers enorm onderschat. Of het wordt juist omwille van het feit dat het zoveel energie kost uit de weg gegaan of onvoldoende aandacht gegeven. Op die manier wordt een acuut verbruik alleen maar gewijzigd in een chronisch verlies.

Dit energieniveau verdient je volle aandacht, want je kan niet op het hoogste niveau presteren als je emotioneel op bent.

Een zaakvoerder vertelde me ooit tijdens een intake dat hij wel in staat was om problemen van het werk los te laten van zodra hij thuiskwam, maar problemen thuis bleven hem op het werk de ganse dag achtervolgen. Daar werd hij ontzettend moe van!!!

Wat helpt jou om emotioneel bij te tanken?

Een goed gesprek? Alleen zijn? Of juist iets doen met vrienden? Die emotionele energiereserve aanvullen is voor iedereen verschillend en is ook afhankelijk van je persoonlijkheid en/of de situatie. Een vereiste is echter dat er een VEILIGE OMGEVING is. Die veilige omgeving vind je bij een coach, want daar is 100 % vertrouwen de enige basis voor een goede samenwerking. Dat is ook één van de redenen waarom we binnen de trajecten van The Next Level met kleine groepen van gedreven ondernemers enorme resultaten halen. Deze intervisiemomenten geven niet alleen veel inspiratie, maar zorgen ook voor emotionele ontspanning en opluchting bij de deelnemers. Juist omwille van de veiligheid die ontstaat, wordt ook een groeiklimaat gecreëerd.

De mentale pijler

Op het mentale vlak de batterij terug opladen gebeurt door nieuwe inzichten te verwerven, inspiratie op te doen, cursussen te volgen, ideeën te krijgen, boeken te lezen. Kortom bij te leren.

Maar mentale energie krijg je ook van samen te brainstormen en ideeën op de wereld te zetten en je kennis te delen.

Het is echter wel nodig dat die twee in evenwicht zijn, want anders geraak je uitgeblust.

De spirituele pijler

De spirituele energie is bij een deel van de ondernemers de minst gekende, maar is daarom niet minder belangrijk. Je hoeft niet “gelovig” te zijn om uit dit vat te tappen.

Het is vaak al voldoende om je bewust te worden van stilte, heel goed te beseffen wat je waarden zijn, tot rust te komen in de natuur of als je dat wenst zelfs te mediteren.

Het is uiteindelijk voor de meeste mensen die ik begeleid eenvoudiger en krachtiger, dan ze zelf durfden inschatten. Het is aan te bevelen om dit verder te veredelen en te verfijnen om als leider verder te groeien.

Leiderschap, net als topsport, vereist aandacht voor je persoonlijke energiebalans. Ook hier is een duurzame benadering de enige optie als je lang aan de top wil blijven. De vakantie is een ideale periode om hierin je koers aan te passen of bij te stellen. Geniet van het keerpunt. Geef aandacht aan je energie en pluk daarvan gegarandeerd later de vruchten.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.