Het geheime recept van Leiderschap van Binnenuit

Elk verhaal rond leiderschap start bij de leider …

In elk project, hoe groot of hoe klein het ook is, maakt leiderschap het allergrootste verschil.
Het maakt niet uit of je aan het hoofd van een natie staat of “gewoon” aan het hoofd van JEZELF.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Leiderschap is universeel. Het neigt naar magie en kan net zoals in de boeken van De Rode Ridder op een goede of een zwarte manier ingevuld worden.

Net als in de alchemie blijft de zoektocht naar de juiste vorm en de noodzakelijke ingrediënten al sinds eeuwen verder gaan. Net als bij geluk is de zoektocht ernaar belangrijker en waardevoller dan het eindproduct.

Het geheim van het recept zit echter niet alleen in de ingrediënten, maar ook in de manier van hoe je dit vorm geeft, als leider.

Ik ben ontzettend geboeid door recepten. Mijn moeder bakt de beste wafels uit de omstreken, op basis van een overgeleverd recept van haar moeder. Ook haar vlaaien zijn gerenommeerd. Dat recept is ook van generatie op generatie overgeleverd en kreeg ze van haar schoonmoeder. Ook in leiderschap zijn er vele verschillende recepten. Het recept alleen maakt je echter nog geen leider. Wie jij bent en hoe je het recept vorm geeft is cruciaal om ook effectief invloed te hebben. Want de mate waarin jij impact hebt op je medewerker of je klant, zal je succes bepalen. Dat gaat veel verder dan de inhoud van wat je te vertellen hebt, maar ook hoe en waarom je de dingen zegt. Voelen en “proeven” de mensen je passie en je gedrevenheid. Als je medewerkers, collega’s en klanten weten dat jij om hen geeft en een meerwaarde wil bieden, zullen zij ook voor jou door het vuur gaan. Dat is waar het om draait in leiderschap en dat zijn uiteindelijk de elementen die de doorslag geven of je team zal groeien of blijven aanmodderen.

Het geheim zit voor een groot gedeelte in dat ontastbare stuk dat tussen de lijnen van het recept geweven is. Leiderschap is geen opsomming van regeltjes of richtlijnen. Het gaat verder dan doelstellingen en tijdslijnen. Met enkel lineair denken krijg je niet alles in beeld wat er met je bedrijf aan de hand is of wat er in de organisatie gebeurt. Kijk breder en verbreed je perceptie. Kijk naar wat er gebeurt buiten en binnen het kader. Durf eens te voelen. Durf te rade gaan bij de natuur waar alles in cycli gebeurt; de seizoenen, het dag- en nachtritme, de cyclus van de zon en de maan, … dan stel je vast dat niet de rechte lijn, maar het cyclische de beweging bepaalt. Want natuurfenomenen gebeuren in steeds terugkerende bewegingen. Als je de cycli verstaat, kan je het ritme vinden ook in je bedrijf.

Als jij als leider het ritme vindt en je durft door te gaan in dat ritme, kan je het vliegwiel naar verdere expansie in je onderneming in beweging zetten. Creëren en de verandering vormgeven… Telkens opnieuw. Daar wil je als leider naar toe. Leiderschap gaat verder dan het product, verder dan de mensen, het gaat om die subtiele manier om alle energie samen te brengen.

Ik voel dat ik in mijn enthousiasme al helemaal mee ga in die expansie, maar dit is de plek waar jij voor de meerwaarde gaat zorgen én waarvoor je klanten willen betalen.

Blijf duwen aan het juiste vliegwiel. Zoek verbinding en vermenigvuldig je impact. Dat doe je door als leider met de juiste dingen bezig te zijn. Stem regelmatig af, stel jezelf af en toe in vraag. Zet je mensen in het middelpunt van het beeld. Hierdoor ontstaan betere samenwerkingen, meer tevreden klanten, gerichtere investeringen, gemotiveerde en betrokken medewerkers, een vrijer gevoel, waardoor mensen graag met jou en voor jou willen werken en jij opgewekt en fris door het leven kan gaan, opportuniteiten en kansen grijpen, verantwoordelijkheden kan doorgeven en je bedrijf laten renderen, zonder dat het ten koste gaat van je mensen, je gezondheid of je gezin.

Leiderschap dat van binnenuit komt, overstijgt het recept.
Het geheim zit in jou. Als jij je leiderschap verder ontwikkelt, komt dat jezelf en je omgeving ten goede.

Klik hier om meer te lezen over de opleiding Leiderschap van Binnenuit!

Wil je meer inspiratie, lees dan zeker ook mijn blog “Leiderschap en Focus“!

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.