Tips om als leider nieuwe gewoontes aan te leren

Je resultaten worden vroeg of laat bepaald door jouw gewoontes. En, weet je, dat gaat zelfs veel verder …
Ben je een leider? Dan geldt daar voor de zoveelste keer de vermenigvuldigingsregel. Want jouw voorbeeld wordt bewust of onbewust overgenomen. Zo ontstaat langzamerhand de cultuur die zich vormt in je bedrijf.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Cultuur “gebeurt gewoon” door het bewust installeren of het (on)bewust toelaten van bepaalde gewoontes.

De sleutel tot verandering: BEWUSTWORDING

De deelnemers in onze trajecten hebben vaak bijzondere prestaties geleverd en een rijke ervaring. Ondanks dat zijn zij telkens verrast door de effecten rondom hen, wanneer ze door nieuwe inzichten verandering brengen in hun manier van bedrijfsvoeren én in hun leven.

The Next Level bereik je niet door één grote beslissing.

Het is wel een kwestie van éénmaal de klik maken.

Dé beslissing nemen om naar dat volgende niveau te gaan. Om daarna door zelfreflectie, leren, voelen en actie ondernemen, je dagelijkse agenda op te stellen in functie van je doelen en je visie.

Praktische tips

JE GROEIT NIET VAN ZELF NAAR HET NIVEAU VAN JE DOELEN.
JE BLIJFT HANGEN OP HET NIVEAU VAN JE GEWOONTES EN SYSTEMEN.

Deze tips hebben de deelnemers aan ons Leiderschapscafé enorm gesmaakt:

  1. WAAROM – HOE – WAT

We zullen nooit een nieuwe gewoonte vormen als we daar geen échte reden voor hebben.
De WAAROM-vraag is dus de belangrijkste. Neem vooral de tijd om dat voor jezelf duidelijk te krijgen. Vaak wordt trouwens het doel (WAT!) verward met de innerlijke reden (WAAROM!). Het antwoord op de “WAT” is uiteindelijk gewoon het resultaat dat je wilt bereiken, terwijl veel mensen denken dat dit is “WAAROM” ze het doen. Daardoor wordt er meestal niet diep genoeg gegraven naar de échte reden. Vaak zitten hier ook angst en vooroordelen onder die het opbouwen van de gewoontes van binnenuit als het ware “wurgen”. De schrik om dieper te graven zou misschien ook kunnen leiden tot het inzicht dat het vooropgestelde resultaat op zich misschien toch niet zo belangrijk is…

Na het helder krijgen van het antwoord op de waarom-vraag, is het rigoureus bepalen van de noodzakelijke stapjes en zijn acties noodzakelijk om consistent te kunnen bouwen.

Als je niet het succes bereikt waarvan je droomde, heb je waarschijnlijk geen probleem met het doel op zich, maar wel met het systeem dat je geïnstalleerd hebt (of vergat te installeren). Winnaars en verliezers hebben vaak hetzelfde doel én toch zijn de resultaten fundamenteel verschillend.

Onderschat niet het effect op WIE je bent. Gewoontes vormen immers deels je ZELFBEELD.
Kies bewust je gewoontes, want uiteindelijk vormen de gewoontes wie jij bent!

Ga je focus dus vooral spitsen op de HOE (de noodzakelijke acties in je dagelijkse agenda), eerder dan op de WAT (het uiteindelijke resultaat).

  1. WILSKRACHT

Ik schreef al eerder dat gewoontes sterker zijn dan wilskracht. Als je voor het bereiken van je gewenste resultaat enkel rekent op je wilskracht, is de kans groot dat je op termijn tekort schiet. Ook jij beschikt immers over een beperkte hoeveelheid wilskracht per dag.

Verandering die je puur op wilskracht wilt doorvoeren, is gedoemd te mislukken.
Tenzij je die wilskracht inzet om de gewoonte te installeren.

Het is belangrijk om eerst de gewoonte te installeren en daarna pas te gaan perfectioneren. Vaak willen we het de eerste keer te goed doen, wat leidt tot desillusies en een gevoel van falen.

Het is niet de beslissing op zich om een doel te bereiken, maar het opstapelen van het effect van de “kleine gewoontes” die voor mirakels kan zorgen.

  1. OMGEVING

Je omgeving PRIMEN, of terwijl klaar maken voor de nieuwe gewoonte, is ontzettend belangrijk voor het slagen in je opzet. Zorg ervoor dat je de omgeving uitnodigend maakt om de nieuwe gewoonte een kans te geven.

Onze mind is immers veel gevoeliger voor de korte termijn beloning dan voor het uitgestelde effect van het resultaat. Het gebruik van de “snooze button” op je wekker is daarvan een mooi voorbeeld. Je weet dat het belangrijk is om op tijd op te staan. En tóch kan je de verleiding van enkele minuten extra onder de dekens niet weerstaan. Om een ander eenvoudig voorbeeld te noemen: als je van plan bent om elke ochtend een glas water te drinken, zet je die ’s avonds al klaar.

  1. PLAN

Maak het héél concreet en zet de weg naar je doel om in een plan. Je mag daarin héél ver gaan. Maak het heel concreet, aantrekkelijk en zorg ervoor dat de eerste stapjes zo gemakkelijk mogelijk zijn. Het zijn letterlijk de eerste minuten die de belangrijkste zijn om de nieuwe gewoonte vorm te geven.

Als laatste tip raad ik je aan om hiervoor de “5 seconden regel” toe te passen. Het is immers belangrijk om je brein als het ware te hacken, nog voor de verleiding van de “snelle beloning” begint te spelen. Je gaat daarbij letterlijk AFTELLEN: 5 – 4 – 3 – 2–1. Hierna kom je ONMIDDELLIJK  in beweging (zonder erbij na te denken). Je duwt op die knop voor dat lastige telefoontje, je spreekt je medewerker aan over iets wat je al veel te lang uitstelde…

En NU … aan de slag 😉

Wil jij ook nieuwe gewoontes aanleren die je naar jouw Next Level leiden? Maak hier een afspraak.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.