Wat hebben we dan afgeleerd?
Vele ondernemers hebben de neiging om de dingen zelf te willen oplossen. Zeker wanneer het moeilijk wordt. Die zelfstandigheid en autonomie is op zich een mooie kwaliteit, maar als je daarin doorslaat, wordt het eerder een rem op je ontwikkeling.
Waarom lukt het niet om die stap te zetten en hulp of ondersteuning te vragen?
Meerdere van onze klanten geven aan dat ze “onze coaching, begeleiding of opleiding al zoveel jaren eerder hadden moeten doen”.
Als je een topondernemer of manager wil worden of blijven, is het belangrijk om je te omringen met mensen die je ondersteunen, een voorbeeld zijn, je uitdagen, je coachen of er gewoon zijn als je ze nodig hebt.
Als mens en vooral als ondernemer heb je dit zelfs niet alleen nodig op moeilijke momenten, maar ook op de momenten dat het voor de wind gaat, omdat dan misschien nog net dat beetje extra gas te geven of je met je voeten op de grond te houden.
Als jij persoonlijk groeit, zullen ook de mensen rondom jou groeien.
Als jij als leider beter wordt, wordt iedereen rondom jou daar beter van.
Groeien gaat echter niet vanzelf.
Het gebeurt niet door de “hemelse dauw”, zei mijn moeder altijd. Dat betekent echter niet dat je het alleen moet doen.
Ik zal je een geheim verklappen. De besten maken vaker gebruik van een mentor, coach, adviesraad of …
Veel ondernemers, en leiders in het algemeen, geven aan dat ze zich vaak alleen voelen op de kritische momenten. Waar kan jij terecht als je het niet kan delen met je medewerkers? Met wie ga jij praten als je in een periode van onzekerheid niet met je partner kan bespreken, omdat je hem of haar niet ongerust wil maken? Wat doe jij als je in de knoop zit? Bij wie kan je terecht? Waar vind je inspiratie? Wie is jouw klankbord?
Uiteraard ben je “sterk” genoeg om het “alleen” te doen. Meestal is het wel effectiever, sneller met een inspiratiebron naast je én het zorgt voor een groter gevoel van vrijheid.
Eén sterk moment tijdens de coaching is vaak voldoende om de switch te maken. Het kan een doorbraak betekenen die rommelende gedachten omzet in heldere visie en scherpe keuzes.
Voor de typische doe-dingen, zoals een machine leren gebruiken of een stiel te leren, zijn de meesten bereid om opleiding te volgen (of ook daar zijn er uiteraard die fier autodidact zijn).
Bij leiderschap gaat het echter over jou als persoon en wordt het veel minder evident om begeleiding te vragen of een coach te zoeken. Daar is DURF voor nodig 😉
Vaak wordt er geacht dat je rond communicatie, leidinggeven voldoende basis of talent hebt om het “alleen” te kunnen. Hier zit een grote blinde vlek. Juist door je te laten bijstaan op dit vlak ga je net als in de wiskunde de sprong maken van optellen naar vermenigvuldigen.
Op je eentje nog beter je best doen, zal ervoor zorgen dat je beetje bij beetje verbetert (of juist niet), net als bij optellen. Als je echter investeert in je leiderschap, ga je voluit voor die vermenigvuldigingsfactor, want je impact als leider straalt af op je team, je klanten, kortom de mensen om je heen.
Je weet het waarschijnlijk wel. Maar handel je er ook naar?
Met grote waarschijnlijkheid doe je al heel veel dingen goed.
De lastigste brug zit echter tussen weten en doen.
Dat geldt voor heel veel aspecten in het leven, maar wordt nog uitvergroot als het gaat om persoonlijk leiderschap.
Je hebt jezelf toch ook niet leren fietsen …
Net als bij fietsen gaat het zoveel sneller, voelt het zoveel veiliger, als jij tijdens de leerfase iemand naast je hebt, die je steunt, die meeloopt, die je aanmoedigt, zodat je nadien op eigen kracht met een grotere snelheid of versnelling verder kan.
Durf te kijken naar jezelf. Wat heb jij nodig? Kijk ook eens met andere ogen naar je medewerker, je manager, …
Wat kan jij bieden waardoor zij gaan groeien?
Jouw niveau van leiderschap is bepalend voor de groei van je onderneming en je teams.
Wil jij het plafond zijn of wil je door het plafond gaan? Jij hebt de keuze (en dat hoef je niet alleen te doen).