Toen de tranen voor de nodige opluchting hadden gezorgd, kwam het hele verhaal.
Joris had het gevoel dat hij ‘zijn plafond’ bereikt had. Erger nog, hij was zijn drive kwijt. Vanuit een “moeten” en een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel deed hij nog steeds wat hij moest doen.
Hij was de verbinding kwijt met het antwoord op de vraag waarom hij deed wat hij altijd gedaan had. Hij was nog steeds aan het uitbreiden met zijn bedrijf, maar voelde sterk aan dat hij niet op deze manier de volgende 20 jaar wou en kon invullen. Hij zag geen uitweg. Het gaat immers ook niet meer om hem alleen. Hij voelde een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van alle stakeholders. Zijn bedrijf, zijn weg naar vrijheid, was zijn gevangenis geworden.
Hij was ook al “in afzondering” gegaan om na te denken in de hoop, dat dit voor de nodige afstand en ruimte zou zorgen om alles weer helder te krijgen in zijn hoofd. Hij hoopte dat de goesting, die hem altijd eigen was, weer terug zou komen. Het gevoel van “gevangen zijn” werd echter nog zwaarder en alles leek complexer.
Het punt om hulp te zoeken was bereikt. Hij nam contact op met mij.
Joris was duidelijk zijn doel voorbij.
Herken jij dit ook?
- Dat in de versnelling en de verdere groei van je bedrijf de voldoening soms zoek is?
- Dat er jou iets ontgaan is of gewoon onderweg verloren is in de rush van de groei?
De groei, waar aanvankelijk zo naar gestreefd werd, verandert in dergelijke omstandigheden in stress of spanning, waarbij het kwestie van tijd is vooraleer er brokken gemaakt worden in de verschillende levensgebieden van de ondernemer.
Ondernemers hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel dat zorgt voor eindeloos commitment en dat zich dikwijls vertaalt in harder en harder werken. Joris had werkweken van 80 uur en meer (en was daar ooit ook fier op). De ruimte voor zijn gezin werd alsmaar kleiner. Hij suste zijn geweten met de gedachte dat hij een vrouw had, die dat allemaal wel begreep. Zijn kinderen werden echter groter en hij begon toch wel de tijd samen met hen te missen. Fysiek werd het ook alsmaar zwaarder.
- Hoeveel tijd breng jij door met je gezin?
- Hoe oud zijn jouw kinderen?
- Hoeveel optredens/matchen/speelmomenten heb jij al gemist?
- Hoelang denk jij dat je partner dat “begrijpen” nog volhoudt?
Wat doe je als je, als ondernemer, tot het besef komt dat de vrijheid van het ondernemerschap stilaan een beklemmende gevangenis is geworden?
Wat maakt nu dat leiders steeds verder lopen, terwijl ze het contact met hun doel kwijt zijn?
Loop jij soms vast in je eigen streven naar meer controle of juist loslaten?
Op het moment dat je het gevoel hebt dat je het doel voorbij bent en de chaos onoverzienbaar is, ligt de oplossing vaak dichterbij dan je denkt.
Hoe kan jij die omslag maken?
Ik geef je hier enkele tips en reflectievragen, waarmee je op weg kan naar een uitweg uit de neerwaartse spiraal van twijfels en verminderd zelfvertrouwen. Zodat je een evenwicht vindt tussen de schijnbare paradox van verdere groei met je bedrijf en grotere persoonlijke vrijheid:
- Neem tijd om te reflecteren en op een zelfbewuste manier je handelingen te evalueren.
Sta stil te bij jezelf en stel jezelf open vragen.
Op deze manier maak je op een eenvoudige manier contact met jezelf, om op die manier te weten waar je heen wil en waar je mee bezig bent en waarom. Alleen vandaaruit kan je ook terug authentiek contact maken met je medewerkers in je bedrijf en de mensen rondom jou. - Vind het antwoord op de vraag wat jou drijft om deze onderneming te leiden.
- Bepaal duidelijk wie welke verantwoordelijkheid draagt en op welke manier.
Doe dit zowel voor je team als voor jezelf. - Ga in een volgende stap kijken naar ‘hoe’ je dat doet en of dat bij jou past.
Neem daarin je verantwoordelijkheid en wees eerlijk en respectvol naar jezelf en je mensen.
Laat toe en stimuleer, organiseer dat anderen hun verantwoordelijkheid nemen. - Sta bewust stil bij de vraag waar jij wil mee bezig zijn in je leven.
Wat is je passie? Waarvan krijg je energie? Wat maakt je gelukkig? - Bepaal wat ga je zelf wil doen en wat je gaat delegeren of uitbesteden.
Durf vol vertrouwen en met goeie bedoelingen doorspreken vanuit krachtige kwetsbaarheid. Want alleen door écht te zijn, kan je anderen ‘raken’. - Hoe bepaal jij je persoonlijke en professionele prioriteiten?
Vanuit zelfleiderschap kan krachtig verbindend leiderschap ontstaan!
Je leert het niet ‘uit de boeken’. Wel van binnenuit jezelf!
Het vraagt bereidheid om buiten je comfortzone te durven gaan. Het vraagt dat je ook als het druk is, tijd maakt voor jezelf.
In de vrije ruimte tussen je acties ontspruiten je belangrijkste ideeën, creaties en initiatieven.
Creëer systematisch die ruimte voor jezelf, want daarin schuilt je antwoord op de uitdagingen van de VUCA-wereld om je heen.
Heb je na deze blog behoefte om eens te overleggen maak dan een gratis afspraak met me, zodat we samen kunnen kijken naar wat er bij jou speelt en hoe het anders zou kunnen.