Neem je tijd om de zaag te slijpen!

Ik heb net een blok met e-mails afgewerkt, maar bij de laatste mail ging het fout.

Ik merkte enkele typefouten op in de tekst en wou die snel verbeteren, waarbij ik in mijn haast een verkeerde toetsencombinatie gebruikte. Plots verschenen al mijn letters a als q op het scherm. Eerst ging ik mezelf controleren of ik wel de “goede toetsen” indrukte, maar al snel had ik door dat mijn toetsenbord omgetoverd was naar de QWERTY-instelling.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Aangezien ik die mail “nog snel” wou afwerken, zocht ik snel onder welke letters een “verborgen” inhoud zat, maar telkens ik sneller wou tikken, ging ik bij de letters A,W, … in de fout. Ik hield het een tijdje vol om fouten te tikken en telkens te verbeteren. Ik voelde ergernis opkomen en besloot om even heel diep UIT TE ADEMEN…


TIP!

Voel je een stressmoment opkomen? Zet je dan even rustig op je stoel en adem langzaam uit tot je echt alle lucht er uit perst… Inademen gaat vanzelf.
Je voelt je onmiddellijk een stuk helderder en de spanning verdwijnt.


In dat helder moment dacht ik aan de zevende wet van Stephen Covey “Neem je tijd om de zaag te slijpen”. Ik besloot om via Google even hulp te zoeken. Dit is wat ik vond:

Omschakelen met een eenvoudige toetsencombinatie van qwerty naar azerty:
Als je computer ineens is overgeschakeld van azerty naar qwerty, dan drukte je waarschijnlijk per ongeluk op de linker Alt-toets en de Shift-toets tegelijk. Die toetsencombinatie wordt gebruikt om tussen de verschillende geïnstalleerde landinstellingen te schakelen. Met die toetsencombinatie kom je normaal gezien ook terug in de azerty-modus terecht.

Overkomt het je ook wel eens dat er in de loop van je dag niets meer lijkt te lukken?
Sta dan even stil om te kijken tegen welke hobbel je steeds botst. Vaak is het goed om daar en dan de beslissing te nemen om die hobbel op te ruimen.

Ik vertaal:

Als de communicatie met je medewerker telkens ontspoort, neem dan even de tijd om bij jezelf te voelen waar het fout gaat. Reflecteer even en ga dan opnieuw in gesprek vanuit een andere houding. Neem tijd om de goede “golflengte” te zoeken om van daaruit terug in het gesprek te stappen. Mijn artikel over luisteren kan hierbij helpen.

Als je teveel tijd verliest met taken waar je niet in uitblinkt, zoek dan naar scholing voor jezelf of laat de taak aan medewerkers die daar veel sterker in zijn.

Als manager heb ik vele medewerkers, die voorheen al jaren zaten te knoeien op hun rekenmachine of in een eenvoudig rekenblad, op weg gezet om Excel op een professionele manier te gebruiken. Meerdere onder hen heb ik gemotiveerd om zich er in te verdiepen, waarna ze vaak beter en sterker werden dan ikzelf op dat vlak.

Waar kan jij een effectiviteitssprong maken in je leiderschap, je werk en/of je communicatie?

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.