Leiderschap en Cultuur

Als ik binnen een bedrijf rond het thema leiderschap aan de slag ga, kom ik vroeg of laat altijd terecht bij de waarden van de organisatie. Het is telkens opnieuw interessant om vast te stellen hoe bedrijfsleiders en medewerkers daarmee omgaan. Het is altijd boeiend om aan jonge teamleiders de vraag te stellen wat de waarden zijn van het bedrijf.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Recent kreeg ik het eerlijke antwoord dat het voor hen lastig was om de bedrijfswaarden te benoemen, laat staan toe te lichten. Wat ze echter wel heel sterk voelden was een verbondenheid in een cultuur van gedrevenheid, uitgedaagd worden, doelgerichtheid, professionaliteit, samenwerking, creativiteit en verantwoordelijkheid. Cultuur in een bedrijf, dat proef je, dat leef je en je laat het rijpen. Het is niet iets wat je bedenkt. Het is als een vloeibaars dat zich overal tussen nestelt en het stroomt of evolueert in de richting waar het gevoed wordt.

En dat is exact waar het op slaat als we de diepgang van bedrijfswaarden benaderen. Het gaat niet om de woorden en de slogans die al of niet op de wanden prijken. Bedrijfswaarden, dat is wat je voelt als je met de mensen spreekt, als je door de gangen wandelt, als je tijd neemt om te luisteren naar wat er écht leeft in het team.

Het was zeer geruststellend in deze groep jonge leiders dat zij duidelijk gemeenschappelijke waarden deelden. Hier ontstaat een fundament, waar openheid en leiderschap kan groeien, los van de individuele aard, achtergrond en uitdagingen die ze als individu hebben. Het staat los van de bedrijfswaarden, die ergens ver weg uitgedacht zijn, maar wat ze gemeenschappelijk voelen, werkt als cement in een goede mortel. Het resultaat is een bedrijf dat over genen beschikt om te groeien.

In een VUCA wereld en een bedrijfsomgeving die heel dynamisch is, stel ik vast dat die onderlinge diepere verbondenheid nog meer noodzakelijk wordt, dan ze ooit geweest is. Medewerkers zetten jobzekerheid en loon al lang niet meer als eerste prioriteit. Uitdagingen en inhoud van de job en kansen om zich te ontwikkelen als persoon en als leider staan “on top of the list”.

Het is aan de leiders om deze kansen te zien en af te stappen van het oude hiërarchische model, waarbij zij onbewust of bewust het idee trouw blijven dat ze als leider de beste, de sterkste of de slimste moeten zijn. Nog nooit zijn er zoveel kansen geweest om het potentieel van mensen ruimte te geven en daar samen beter van te worden.

Leiderschap draait om mensen en het is aan de leider om te faciliteren, te verbinden, te inspireren. Dit kan enkel vanuit een groot bewustzijn en een openheid om te luisteren, te leren en van daaruit te leiden. Dit kan enkel als je als leider de durf hebt om je kwetsbaar en dienstbaar op te stellen, waarbij duidelijkheid in visie en warmte in de samenwerking, zich vertalen in een open communicatie, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.