Je ziet niet wat je niet ziet!

Staat de boog bij jou altijd gespannen, maar ben je die spanning zo gewend, dat je het idee hebt dat alles in balans is?
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Een bedrijfsleider vertelde mij onlangs dat hij er jaarlijks bewust een paar dagen alleen op uit trekt, om zijn doelstellingen aan te scherpen. Hij stelt zichzelf dan de vraag, waar hij staat met zijn bedrijf en hoe hij verder wil. Of hij meer wil, het anders wil… Dit is een gewoonte, waar ik helemaal achter sta. Hij is heel bewust bezig met zijn bedrijf en zijn functie daarin.

Ik vroeg door. Wat wou hijzelf als persoon, niet alleen in, maar ook naast zijn bedrijf?
Wist hij hoe de mensen dicht bij hem dat ervaarden?
Hoe keken zijn gezin en beste vrienden ernaar?

Daar was hij beduidend minder mee bezig. Hij reageerde met de bedenking: “een van mijn sparringpartners zei mij onlangs dat ik eens meer aan mezelf moest denken”. Naar mate ons gesprek verder verliep hoorde ik dat hij 6.5 dagen op 7 werkt. Dat hij wil, dat alles snel gaat, maar zijn medewerkers niet altijd kunnen volgen. Dat zorgt weleens voor problemen. En ja, er waren onlangs ook een paar mensen uitgevallen met Burn-out…
En het gezin? Tja, ik hoor wel vaker van cliënten een antwoord als: “ik zal het hen eens moeten vragen” of “zij zijn het ondertussen gewend”.

Waarmee ben jij dagdagelijks bezig in jouw bedrijf?
Is dat wat jij wil en graag doet?
Boeit het jou?
En wat doe jij naast werken?
Is jouw tijd in balans?
Is er nog iets anders dat je boeit en vind je daar de tijd voor?
Hoe kom je thuis? Hoe is je energieniveau na een dag werken?

Vind jij antwoord op deze vragen? Schrik je ervan? Of zetten ze jou aan het denken?

Zelfs een erg bewuste en goed gefocuste leider kan, ondanks het gevoel in balans te zijn, toch uit balans zijn.

Herken je dit? In de situatie van onze bedrijfsleider en in onze doelgerichte en ondernemende leider zelf, zit veel van de mannelijke (yang) energie. Die mag er ten volle zijn. Mag de vrouwelijke (yin) energie er ook zijn? Is er ook plaats voor genegenheid, verbinding met en betrokkenheid naar de medewerkers toe, de mens, de relaties? Is er aandacht voor wat hen bezig houdt? Ook naar gezin en vrienden toe?

Er is nu eenmaal balans nodig in het leven als je op top niveau wil blijven functioneren. En dat geldt voor alle levensdomeinen. Zeker als je ervan wil genieten en jezelf wil blijven. Yin energie is nodig om te kunnen reflecteren en voelen opdat je jezelf als mens niet vergeet en zowel in, maar ook naast je bedrijf, kan creëren wat je nodig hebt. En als je dat voor jezelf kan, komt er automatisch ook ruimte voor anderen. Daardoor is de kans ook groter dat je gezin, familie, vrienden en je medewerkers krijgen wat ze nodig hebben.

Soms is een periode met veel yang energie en daadkracht nodig in je bedrijf. Daar is niks mis mee. Integendeel. Dat is ook balans, op voorwaarde dat we daarna bewust wat meer plaats geven aan de yin energie. Soms creëren we bewust meer yin of yang volgens dat, waar we mee bezig zijn. Als je een topleider wil zijn, is op welke manier dan ook, balans nodig om het vol te houden en elke ochtend met plezier uit je bed te kunnen springen. Dan is het nodig aandacht te besteden aan jezelf en de mensen rondom jou, zowel privé als in je bedrijf. Opdat iedereen met plezier uit bed springt om te gaan werken en geëngageerd blijft. Jij ziet dan hun capaciteiten en hun yin én yang kant. Weet dat je daarmee heel veel bepaalt en kan bepalen in je bedrijf. Het lijkt misschien niet zo, maar dat is het wel! Daar zit bij heel veel bedrijven nog een enorm onontgonnen terrein, waarmee het bedrijf EN zijn mensen kunnen boosten!

Hoe zit het met jouw Yin en Yang in jezelf, in je privé-situatie en in je bedrijf?

Heb je er voeling mee? Weet je waar je kracht zit als leider? Ken je de capaciteiten ervan en kan je ze inzetten? Ken je de effecten? LEEF je dit ook en draag je ze mee in al je levensdomeinen en dus ook in je bedrijf? Dan heb je hoofd, hart en buik op één lijn!

Het is belangrijk scherp te blijven en te blijven investeren in onszelf, zelfs als alles loopt en we ons goed voelen”. Want, je ziet niet wat je niet ziet!

Ben jij in staat om de boog op te spannen, te richten, los te laten en te ontspannen?

Wil je het beter doen en weten hoe dit je kan helpen om je leiderschap én je bedrijf naar “The Next Level” te brengen?

Kijk dan eens bij onze opleiding: Leiderschap van Binnenuit!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.