Het start bij bewustwording!

Ga jij door bewustwording meer zien?
Of ga je door dingen te zien bewust worden?

Eigenlijk zijn dit echt retorische vragen… Het antwoord zit immers al in de vraag.
Het is, zoals vaker in leiderschapsthema’s, weer een soort “kip en ei verhaal”.
Wat komt eerst? Bewustwording? Of anders kijken?
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Het kan beide, maar uiteindelijk kom je toch steeds weer bij een minimum aan bewustzijn terecht.
Echt leiderschap is niet mogelijk zonder een groeiend bewustzijn en de bereidheid om steeds weer vanuit een zuivere intentie open naar situaties en mensen te kijken.

Toen we een paar jaar terug een reis naar Brazilië maakten kwamen we in het idyllische kustdorpje Paraty, in het zuiden van Brazilië.
De eerste dag kuierden we doelloos door de oude straten. We genoten van de warmte, de kleuren, de geluiden, de mensen, … We hadden het gevoel dat we het allemaal opnamen om in gedachten mee naar huis te nemen. Op dag 2 boekten we vanuit onze Poussada (B&B) een excursie bij een plaatselijke tourorganisator. Toen we de plek van afspraak gingen zoeken, bleek dat we er de dag voordien “achteloos” voorbijgelopen waren. Het enige verschil was dat we nu wisten wat we zochten. We zagen de plek met opvallend logo en hevige kleuren reeds van ver in het straatbeeld verschijnen. Hoe was het mogelijk dat we de dag voordien niet gezien hadden?

Dat heeft alles te maken met onze focus en het feit dat alles wat onze waarneming (ook die van jou 😉) voortdurend gebeurt door onze eigen “filter”.

De manier waarop we naar dingen kijken bepaalt grotendeels onze realiteit.

Dat is niet alleen op reis zo. Dat is ook zo thuis en op het werk…

Als jonge manager was ik enorm gedreven om de business te ontwikkelen en met mijn team resultaten te behalen. We werkten lange dagen en streefden steeds naar meer en beter. Daardoor creëerde ik druk bij mezelf en bij mijn team. Als ik daar nu op terugblik was mijn aandacht niet altijd op de juiste zaken gericht. Ik herken het bij heel veel managers en ondernemers.
Door de rush en de druk van de dag verglijdt de aandacht van de belangrijke zaken telkens opnieuw naar de dringende zaken. Daardoor bouwt stress steeds verder op, in zichzelf en in het bedrijf, tot op een niveau dat je het gevoel krijgt dat je geleefd wordt en de touwtjes niet zelf meer in handen hebt.

Het belangrijkste voor een leider is en blijven de mensen, in en rond je organisatie.

Het start dus bij “bewustwording”!

“Hoe doe je dat dan, Eric?” is een veel gestelde vraag. Bewust worden is niet zomaar een vaardigheid, die je snel even kan leren. Het is iets wat je al doende leert.

Eigenlijk begint het bij het loslaten van je oordelen en daarna de durf te tonen om een stapje verder te gaan en te kijken wat er verder nog is. Toen we het met vrienden en familie over onze plannen hadden om naar Brazilië te gaan, werden we bijna overstelpt met vragen, die in essentie aanmoedigden om toch maar niet te gaan. Brazilië is immers “één van de minst veilige landen”. Alle “goed bedoelde” adviezen gingen de angst alleen maar voeden. We konden 1001 redenen bedenken om niet te gaan. We hebben toen besloten om onze focus te verleggen en bij onze beslissing te blijven. Aangekomen in Brazilië kwam de onrust weer opdagen. Deze veranderde echter in een meer gezonde alertheid. Door ons meer open te stellen, veranderde het perspectief.

Hierdoor waren we in staat om contact te maken met de warme mensen en open te staan voor de vriendelijkheid en hulpvaardigheid van de meeste mensen die hier leven. Dan besef je dat “gevaar” ook hier relatief is. Net zoals jij in alles wat je onderneemt, voorbij het oordeel, nieuwe mogelijkheden en perspectieven zult vinden.

Door anders te gaan kijken, groeit dus ook een weer een stukje bewustzijn.

Durf te kijken voorbij je oordeel. Dat is in essentie ook de eerste stap naar authentiek leiderschap.

Het start met de bereidheid om naar jezelf te kijken. Dat is een proces dat vaak begint bij dankbaarheid en aanvaarding van wat er is. Het is de bereidheid om in de spiegel te kijken en te leren uit wat het leven je brengt. Het betekent dus ook dat je het aandurft om door zelfreflectie andere perspectieven te verkennen en daardoor te leren uit fouten. Het is opteren voor een ‘groei mindset’ en weten dat leren nooit stopt. Kennis is hier van ondergeschikt belang. Het is meer een kwestie van voelen en te leren wat dat gevoel jou vertelt. Via gevoel kom je bij het onbenutte potentieel en de échte kracht in jou. Gewoon kunnen zijn wie jij bent en van daaruit ook je emoties en gedachten een plaats kunnen geven. Het zorgt dat je vanuit een duidelijke intentie richting kiest en geeft. Het is uiteindelijk dat gegronde vertrouwen vinden in jezelf, waarmee je als leider het verschil maakt.

Je merkt het al. Er is niets schokkend aan. Het is eenvoudig, maar het vergt doorgedreven consistente zelfreflectie. Dit kan alleen maar door bewust momenten van vertraging in te lassen en even afstand te nemen. Het ritme daarin zal je zelf moeten vinden. De manier waarop je dat doet is voor elke persoon ook anders. Durf te experimenteren of zoek daarin begeleiding.

Het eigenaardige is, dat wanneer je het lef hebt om dat pad te nemen, na een periode blijkt dat vele processen rondom jou gaan versnellen. Dat komt omdat je letterlijk het fundament versterkt hebt, waardoor vaardigheden effectiever worden ingezet. Je ondergaat letterlijk een transformatie, terwijl je steeds dichter komt bij de leider en de persoon die je werkelijk bent.

Het klinkt, als ik het herlees, magisch én dat is het eigenlijk ook.

De ondernemers, die transformeren naar leiders, brengen vaak een stroomversnelling van veranderingen op gang die noodzakelijk zijn om duurzame resultaten neer te zetten.

Ga je dus “meer” zien vanuit een groter bewustzijn?

Waarschijnlijk wel! Wat ik zeker weet, is dat je vanuit dat verhoogd bewustzijn, als leider, vooral ANDERS naar situaties en mensen gaat kijken, waardoor je communicatie, je houding, je gedrag resulteren in meer INVLOED. Op dat moment gaat je leiderschap bij jou (én in je bedrijf) naar een volgend niveau.

Wil je meer lezen over communicatie dan raad ik je aan onze blog over dit onderwerp te lezen.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.