Goede voornemens maken? Of jezelf durven geven wat je nodig hebt.

Wat zijn die goede voornemens nu en waarom werken ze dikwijls niet?
Klassiek nemen op 1 januari veel mensen zich voor om dingen anders te gaan doen in het komende jaar, de  ‘Goede voornemens’.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Goede voornemens zijn vaak gericht op ambitieuze doelen en abrupte veranderingen van gewoonten. Ze zijn niet altijd even doordacht en vanuit de juiste redenen gesteld. Dat is een van de redenen waarom ze niet of maar even ‘werken’!

 • Wat doe je dan wel het komende jaar?
 • Heb jij stilgestaan bij wat je écht nodig hebt?
 • Heb je je intentie opgeschreven?
 • Wie gaat je hierbij helpen?

En daar duikt dan weer een belangrijk aspect op!
We doen dat liefst helemaal alleen. Want hulp vragen om te realiseren wat we nodig hebben ervaren velen als een uiting van ‘het niet kunnen’, een teken van zwakte, als ‘not done’, onbekwaam zijn …

Heel bizar, wetende dat we voor 100 en 1 dingen wel ‘hulp’ vragen.

Voor schilderwerken laten we de schilder komen.
Voor tuinwerken doen we beroep op de tuinman.
Een machine herstellen, computer-problemen, een website maken, een tekst schrijven, een programma schrijven, poetsen, … Het zijn allemaal zaken, waar het aanvaard wordt om hulp te vragen.

Maar als het gaat over onze persoon, ons leiderschap … dan wordt het voor vele mensen lastiger.

Wat doe je als je eindeloos energie verliest aan bepaalde dingen, als jij je moe voelt of teveel stress hebt, als je niet meer weet hoe je een steeds weerkerend probleem moeten aanpakken, Als het toch niet draait zoals je graag zou willen, als je steeds weer in dezelfde situaties belandt waar je eigenlijk niet in wil zitten, …

Daar blijven veel leiders vaak zoeken en proberen, soms letterlijk tot ze erbij neervallen of zelf zo moedeloos worden dat ze hun bedrijf zouden stoppen….

Op die manier wordt gigantisch veel potentieel niet benut.

Gewoon door het allemaal zelf te willen doen.

De dynamieken in jou en rondom jou, je mindset, je levenshouding, … worden meest gestuurd vanuit onbewuste processen. Dat maakt het leven en leiden soms complex, maar ook boeiend en intrigerend. Als je wil groeien is het niet alleen zeer nuttig, maar vaak zelfs nodig dat je iemand naast je hebt, die je kan coachen, een spiegel kan voorhouden, een steun of klankbord kan bieden, je uitdagen, …

Jij als persoon zit in je eigen lijf, gedachten en omgeving. Het is als in een fles zitten. Je mag dan uit alle macht spartelen en je best doen, maar je kan onmogelijk het etiket langs de buitenkant lezen. Soms hebben we iemand nodig, die ons etiket bekijkt en ons helpt om evenwicht, daadkracht, draagkracht,  … en zoveel andere kwaliteiten te herkennen, bij te sturen of te ontwikkelen. Op die manier kan je leiderschap van binnenuit veerkrachtig groeien.

 • Gun jij jezelf dat en dus daarin hulp?
 • Gun jij jezelf iemand die vanop afstand mee naar jezelf en je ‘zijn’ kijkt? We zitten allemaal zelf ‘in’ ons lijf. We kunnen onszelf maar vandaaruit ervaren. Anderen ervaren ons anders dan wijzelf. Ze staan buiten ons. Ze ervaren en zien dus dingen anders dan wijzelf.
 • Gun jij jezelf de tijd om je gewoonten onder de loep te nemen en die gewoonten te installeren en te cultiveren, die je naar de gewenste resultaten leiden.
 • Weet je dat een coach je daarin op een adequate en professionele manier kan begeleiden, waardoor dit proces ontelbare keren versterkt wordt?

Blijft het bij goede voornemens of durf jij jezelf de hulp, coaching, ondersteuning bieden die je nodig hebt om dat volgende niveau te bereiken, je doelen te behalen en de vrijheid te ervaren waar je van droomt.

De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van je gewoonten.

Neem af en toe je ‘gewoonten’ even onder de loep.

Wil je alvast één tip voor een goede gewoonte, die ik elke leider aanraadt?

Plan elke week een moment in, om even stil te staan en jezelf deze open vragen te stellen:

 1. Wat heb je deze week geleerd? Leiden is leren. Zolang je leert, blijf je groeien.
 2. Wat was je mooiste verwezenlijking? Iets bereiken geeft een gevoel van winnen, wat weer vertrouwen creëert. Dat vertrouwen heb je nodig om te blijven evolueren en te veranderen.
 3. Waar heb je mee geworsteld? Lessen zijn niet vrijblijvend. Hoe kan dit je helpen in de volgende week? Waar zat jij jezelf in de weg? We hebben allemaal ergens in onszelf een saboteur. Hoe ga je zorgen dat die het stuur niet telkens overneemt?
 4. Wat ga je deze week meest aandacht geven? Wat je aandacht geeft, groeit.
 5. Hoe ziet je plan eruit? Maak de dingen concreet en focus op wat er echt toe doet.
 6. Wat stel jij bewust of onbewust uit? Stop je energie in de zoektocht naar wat nodig is voor jou om je in beweging te krijgen voor de cruciale zaken.
 7. Wat heb je bereikt? Een doel is geen eindpunt. Elk doel is slechts een middel om zelf beter te worden en uit te kijken naar het volgende punt.
 8. Welke moeilijkheden mag je verwachten op je pad? Ga proactief om met uitdagingen en laat je niet uit je lood slaan, maar anticipeer en neem met vertrouwen de omleiding als dat nodig is.
 9. Wat kan je anders doen? Jezelf af en toe in vraag stellen is helemaal iets anders dan twijfelen of piekeren. Het is noodzakelijk om blijvend te groeien.
 10. Waar ben je dankbaar voor? Dankbaarheid is de beste voeding om je zelfvertrouwen te verhogen en angst geen kans te geven. Wie kan jij bedanken of een compliment geven? Anderen echt erkenning en aandacht geven, komt in veelvoud terug. Doe het oprecht en zonder intentie om te krijgen.

Brengen jouw gewoonten je nog steeds wat jij wil, wat jij echt nodig hebt?
Brengen ze jou waar jij naar streeft, waardoor jij voluit kan leven en je missie waarmaakt?

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.