Ben jij (het) moe?

Ben jij (het) moe?
Dit is een vraag die bij vele ondernemers (en vele mensen) speelt. Het is niet vanzelfsprekend om in deze Corona tijd “alles mooi op een rijtje” te zetten. De klassieke manier van lineair denken en prognoses maken gaat voorlopig ook voor velen niet meer werken. Deze nooit geziene omstandigheden vragen van jou, als leider, niet alleen veerkracht en flexibiliteit, maar ook creativiteit en vooral enorm veel energie.

Wat dat betreft is het voor velen aanpassen van gewoontes en manier van denken
Als we op dat terrein op verkenning gaan, botsen we snel tegen overtuigingen, “waarheden”, wijsheden en aannames, die niet meer in vraag gesteld worden.
Wel, ik nodig je uit om dat WEL te doen.

Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Durf jij jouw aannames in vraag te stellen?

Vaak zit het in een klein vergeten hoekje, maar de effecten kunnen enorm zijn…
Het kan zomaar in een verhaaltje zitten dat we ooit te horen kregen, toen we alles nog geloofden 😉
Eén van de parabels die me sterk is bijgebleven, is het verhaal van de haas en de schildpad.
Als je het verhaaltje niet meer zou herinneren. Het gaat als volgt:
De haas en de schildpad gingen een wedstrijd aan om het snelst de andere kant van het veld te bereiken.
In deze eeuwenoude fabel wint de schildpad het van de haas, omdat de haas zo zeker was van winst dat hij zich veroorloofde om een dutje te doen, terwijl de schildpad onverdroten onder een blakende zon verder schuifelde. De moraal van het verhaal is dat wie blijft doorgaan en niet opgeeft, uiteindelijk wint.
Ik ben opgevoed met deze “wijze les”: Als je iets wil bereiken, moet je werken, heel hard werken en niet opgeven, niet stoppen.
Het klonk als een compliment om “workaholic” genoemd te worden. Als leider (en voor iedereen) is het echter in een wereld die altijd maar voort raast, een heel gevaarlijke piste.

Het is daarom hoog tijd om wijsheid niet alleen te baseren op overlevering, maar te durven voelen wat nodig is in de huidige tijd. Het is dus belangrijk om deze parabel in een ander perspectief te plaatsen in plaats van zonder na te denken die strategie te blijven bejubelen en te beoefenen.

Ik nodig je uit om eens stil te staan bij de aanpak van de haas. Dat is er namelijk één van snelheid maken en rusten. Alleen doe je dat niet zoals de haas het doet in de parabel, door “er gerust in te zijn” en zomaar te slapen. Het gaat over bewust durven stilvallen. Niet alleen om je batterijen op te laden, maar ook om de tijd te nemen om alertheid te ontwikkelen en op een open manier te observeren. Dit sluit veel meer aan bij de tijdsgeest waar je nu in vertoeft. In deze VUCA-wereld houdt niemand het vol om onverdroten te blijven doorgaan.

Het is juist een kunst om te durven stilvallen en tijd te nemen om rond te kijken, je rust te nemen en op een heel bewuste manier de juiste keuze te maken.

Betekent dit dat hard werken uit den boze is? Integendeel, maar doe het op een verstandige manier, met focus, in sprints. Bewerk het ijzer terwijl het heet is. Neem daarna een pauze. Wissel. Vind je tempo. Het vraagt oefening om dat in een wereld vol afleiding te doen. Daarvoor heb je als leider ook moed nodig en nuchter, gezond verstand, plus voeling met jezelf en je bedrijf.

Het gaat ook om verbinden

Dit “stilvallen” is nodig om de verbinding met jezelf en alles wat rond jou beweegt te herstellen en te voeden om elke keer weer de juiste keuzes te maken.

De kwaliteit van je keuzes en je acties zullen de kwaliteit van je resultaten en je leven bepalen.

Ik daag je uit.

Als je (het) moe bent, durf dan te schakelen naar de “modus van de haas”.
Elke topatleet zal je bevestigen dat topprestaties slechts geleverd kunnen worden als inspanning en training ALTIJD afgewisseld worden met RUST en recuperatie.

Het is niet (meer) alleen de mindset, die je zal helpen om de huidige koers te winnen.

De mate waarin jij als leider inspanning en ontspanning op elkaar kan afstemmen, niet alleen voor jezelf, maar binnen je bedrijf of organisatie, zal bepalend zijn voor je succes. Beoefen het eerst zelf en neem dan je mensen mee in deze beweging.

  1. Neem regelmatig letterlijk een adempauze.
  2. Verzorg je slaap en verzorg jezelf.
  3. Blijf voeling houden met wie je bent.
  4. Creëer ruimte.
  5. Kies bewust.
  6. Bepaal de richting.
  7. Onderneem actie en bouw aan dat momentum.
  8. Geef gas als het goed gaat.
  9. Stop regelmatig en doe aan zelfreflectie.
  10. Neem je mensen mee in deze werk- en levensstijl.

Ik garandeer je dat je een abonnement neemt op duurzaam succes.

Ook jij kan het “MOE ZIJN” transformeren in energiek en dynamisch leiden van je onderneming!

Meer weten?
Neem contact op en we nemen je mee op pad naar jouw Next Level.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.