NU…het enige woord wat telt als jij je doelen wil bereiken

Als leiders aankloppen bij The Next Level is het om te groeien als leider, om meer impact te hebben, om beter te worden, om te groeien met hun bedrijf, om meer balans te vinden in hun leven, … of met andere woorden om een pak uitdagingen aan te gaan en te overwinnen, zodat het gemakkelijker gaat en vrijer voelt.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Tijdens het webinar “Boost je Leiderschap” begin ik met het stellen dat er geen magische oplossing bestaat om van jou een super leider te maken. En toch is er één woord dat die magie benadert en dat is “NU”! Als ik terugblik op mijn eigen evolutie en het succesvolle traject van vele leiders, dan is NU het sleutelwoord. Eerder dan diepgaande analyses en uitgebreid onderzoek, is het NU in de actie stappen dat vaak voor de doorbraak zorgde. “NU” zorgt ervoor dat je door je angst gaat, buiten je comfortzone durft, iets “anders” gaat doen en dat betekent evolutie, groei en verandering.

Laten we ons daarrond een aantal eenvoudige vragen stellen.

Wanneer is het goede moment om je doelen te stellen? NU

Aan het einde van elk coaching gesprek vraag ik wat jij, als leider, NU gaat doen!
Als je niet bereid bent om NU in de actie te stappen, zullen beperkende overtuigingen ook morgen nog in de weg zitten. Onder “Morgen” zit immers al het pijnlijke afscheid van een droom verborgen. Het is vaak een smoes om belemmerende overtuigingen niet in vraag te stellen en ze verdwijnen pas wanneer jij jezelf de kans geeft om andere ervaringen op te doen, die ze tegen spreken. Die zitten in het ‘NU’.

Wanneer is het goede moment om met je plannen te starten? NU

Plannen kan je eindeloos, maar de dynamiek verandert compleet als je de afspraak vastlegt en nu begint. Dan voel je met je hele lijf en ledematen dat het menens wordt en komen gedachten er niet meer tussen. Van zodra de beslissing genomen is, ga je focussen en plannen maken. Doelen stellen zonder een plan op te maken is even waardeloos als plannen zonder doelen te stellen.

Wanneer is het goede moment om te starten? NU

Je kent waarschijnlijk wel de uitdrukking om het juiste te doen op de juiste plaats op het juiste moment? Wachten als het moment er is, is dus zelden de goede optie. Als leider bepaal jij moment, plaats en actie. Ik onderteken al mijn mails met een uitspraak, die me er aan herinnert dat mijn leven niet eindeloos is: “Neem NU actie in de richting van je doelen. Ervaar rust en ontwikkel een zekere dringendheid in je leven 😉”. Die dringendheid heeft niets te maken met stress of druk opbouwen, maar alles met bewuster keuzes maken en actie ondernemen. Twijfel en uitstel zorgen voor meer stress en druk, die jij jezelf aandoet.

Wanneer start je met discipline? NU

Gewoonte wint uiteindelijk altijd van wilskracht. Gebruik daarom je wilskracht voornamelijk om nieuwe routines te installeren die je helpen om je doel te bereiken. Succes aan de finish is ALTIJD terug te vinden in je dagelijkse agenda en op die manier te herleiden tot wat jij nu doet.

Wanneer ga je focussen? NU

Ook focus is een uiterst belangrijke pijler om resultaten te bereiken. Gisteren sprak ik een succesvolle triatleet. Bij de aanloop naar een belangrijke wedstrijd is de focus volledig gericht op de dagelijkse training. Al zijn andere activiteiten worden daarrond georganiseerd. Het is de enige manier om succesvol zijn sport te beoefenen. En diezelfde drive en focus neemt hij mee in zijn bedrijf. Wat denk je dat het resultaat daar is?

Wanneer ben je er klaar voor? NU

Als ik een webinar geef rond een bepaald thema, zet ik eerst de datum en daarna ga ik 100 % voor focus op inhoud en afwerking. Als ik het omgekeerd zou doen, zou het nooit “AF” zijn om te gaan delen. Het zou alleen maar de mindset van verder uitstellen aanwakkeren. Een mindset waarbij je steeds uitstelt, omdat het nog niet volledig klaar is, is funest als je echt vooruit wil als leider. Geen excuses! Het beste moment om een boom te planten was 20 jaar geleden, maar het tweede beste moment is NU!

Wanneer ga jij geloven in jezelf en wat je kan bereiken? NU

Zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld zijn noodzakelijk als je grenzen wil verleggen. Je hoeft niet zover te gaan al Pipi Langkous met haar historische uitspraak: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ga ik het zeker kunnen”, maar de mindset is een winners mindset, die je zeker helpt om dingen aan te pakken.

Wanneer is het tijd om belemmeringen en afleidingen overboord te gooien? NU

Als je echt tot de top wil horen, is focus belangrijk. Afleiding en/of teveel bordjes draaiende houden is daarbij een energievreter. Uiteraard is er verschil in mensen en heb jij misschien nood aan afwisseling? Dat is OK, maar weet dat de regel niet eindeloos rekbaar is. Zoek naar dat optimum en verwijder elke afleiding. Doe dit trouwens voor elke belangrijke taak die je opneemt. Multifocus als leider is vaak noodzakelijk, maar single task blijft dé weg als je productiever wil worden.

Wanneer mag je fouten maken? NU

Leiderschap en verandering zijn inherent met elkaar verbonden. Als jij jezelf en je mensen niet de ruimte geeft om fouten te maken, ga je de weg naar verandering onherroepelijk vertragen. De kunst is juist om snel fouten te maken en uit je fouten te leren.

Wanneer is het tijd om “stil te staan”? NU

Het klinkt waarschijnlijk contradictorisch, maar als je écht wil gaan voor duurzame groei is regelmatig vertragen een noodzaak. Bouw daarom dagelijks zelfreflectiemomenten in. Ze zijn van onschatbare waarde als dit praktiseert en onderhoudt. Het letterlijk stilstaan is een noodzakelijke vaardigheid als leider om daarna te kunnen focussen en met meer genot en zonder twijfels voluit te kunnen gaan.

Wanneer is het tijd voor moeilijke gesprekken? NU

De gesprekken, die jij al lang uitstelt, zijn waarschijnlijk de belangrijkste om NU aan te pakken. Daar is uiteraard MOED voor nodig, maar de opluchting en beloning zijn in verhouding vele malen groter.

Wanneer neem je die leidersplaats in? NU

Jouw houding straalt af op je omgeving. Alles is energie. De energie die jij als leider meedraagt, brengt dingen in beweging. Alleen door enthousiasme werden grootse dingen gerealiseerd.

Wanneer neem je de beslissing om die eerste stap te zetten? NU

Test het en vraag nu je gesprek aan als jij straks naar jouw NEXT LEVEL wil.

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.