Luisteren

Wanneer leiders de kracht van luisteren ontdekken, vermenigvuldigen ze hun impact.

Luisteren is een unieke kwaliteit waarmee elk leerproces start. Leiderschap schuilt in de kracht van het échte luisteren. Sterke leiders en topverkopers weten dat daar de basis ligt van elke goede communicatie.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Luisteren is ook de eerste schakel in verbinding.

Het is breder dan de fysieke actie, die enkel gebaseerd is op het gebruik van je oren als zintuig. Luisteren is iets wat je doet met je hele lichaam. Je hebt aandacht voor de woorden, de ruimte tussen de woorden, de klank, de toon, de betekenis achter de woorden en de stiltes.

Je gaat invoelen wat er is en wat er ontstaat.

Je doet dit vanuit een open en ontvankelijke houding.

Jouw aandacht is een zuivere vorm van erkenning geven.

Als jij echt luistert, voelt de ander zich gerespecteerd.

Je focus is gericht op de ander en op jezelf.

Je geeft aandacht, terwijl je tegelijkertijd haarfijn gaat voelen wat er gebeurt in jou.
Het is net als het bij het scherpstellen van een lens tijdens het fotograferen. Je stelt scherp op de essentie, zonder het totale beeld te verliezen.

De kunst is om daar te blijven.

Dit vergt oefening en vooral échte interesse. Het is net als bij meditatie, telkens terugkomen. Opnieuw en opnieuw! Want een ongeoefende geest is geneigd om af te dwalen. Doe niet alsof. Het brengt je uiteindelijk niets. Oefen in dit aanwezig zijn en durf in een gesprek ook aan te geven dat je aandacht afdwaalde. Het is een gevaarlijke valkuil om de gemiste stukken in een gesprek zelf in te vullen door te “veronderstellen” wat er ontbreekt.

Luisteren is durven voelen én ervaren.

Door aanwezig te zijn in het moment en te voelen wat er gebeurt, kan je dingen in beweging zetten. Je gaat dus vooral voelen, ervaren en aanwezig zijn in het moment.

Je doet het met liefde: luisteren, invoelen, erkennen, focussen, daar blijven, ervaren.

Dit is voor mij de eenvoudige en krachtige vorm van de luistercyclus:

Bron: Leiderschap van Binnenuit – The Next Level

Goed kunnen luisteren is één van de meest waardevolle vaardigheden die je als leider kan leren.
Het is in de eerste plaats een kwestie van oprechtheid en integriteit. Luisteren kan alleen vanuit echtheid. Het is vooral een kwestie van focus en veel, heel veel oefenen. Het is echter geen kunstje dat je opvoert. Het gaat hem ook niet over het absorberen van woorden om ze nadien te kunnen reproduceren. Het is geen papegaaientrucje. Meer leren over luisteren? Dat kan je in het Basic Leiderschapstraject van The Next Level. Op maat gemaakt voor jou rond de thema’s zoals luisteren en assertief, in je kracht staan, … in je leiderschap. Meer info bij je leiderschapscoach info@hemoconsult.be

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.