Leiderschap is geen kunstje

Wat motiveert jou om er elke dag voor te gaan als leider?
Het is een superbelangrijke vraag!
Als je hierop inzoomt, kom je terecht bij de reden waarom je doet wat je doet.
Het is de combinatie van dat contact met die missie of dat hoger doel en de vastberadenheid om dat ook te bereiken die topleiders onderscheidt van de rest.
Dit zijn The Next Level coaches: Eric & Lieve

Eric en Lieve

Die unieke combinatie, verenigd in leiders, zorgt voor die nooit ophoudende drive. Dat is wat je opmerkt of voelt als je met deze leiders in contact komt. Het is vaak niet in woorden te vatten.

Dat is ook de reden waarom door uitsluitend aanleren van technieken en vaardigheden geen topleiders worden gevormd.

Als jij het verschil wil maken, zal je eerst voor jezelf moeten uitmaken waar je dat verschil wil maken.

Dat ultieme doel vind je meestal niet zomaar. Het is een zoektocht met vallen en opstaan.

Het vergt geduld, oefening én vooral veel actie. Ben jij bereid om je befaamde 10000 uren in te zetten om te groeien naar de persoon die het doel waardig is dat je wil bereiken.

Het gaat bij écht leiderschap niet om wat je bereikt. Het gaat er niet om de slimste, de mooiste of de sterkste te worden. Waar het om draait is de meerwaarde die jij bereid bent te creëren in het leven van mensen. Dan wordt leiderschap onlosmakelijk verbonden met wie jij bent.

Leiderschap is die unieke eigenschap om binnen een gemeenschappelijk gedragen visie, samen een vooropgesteld doel (of meerdere) te bereiken.

“Waar begint die tocht dan?”, vragen bedrijfsleiders me wel eens.

Het antwoord is supereenvoudig: NU!

Leiderschap begint bij jou. Als je nog niet de leider bent, die je wil zijn, dan is het nodig om stappen te ondernemen en mogelijk dingen anders te gaan doen. Het ultieme middel is het combineren van actie en zelfreflectie. Het vergt veel cultivatie om steeds weer opnieuw naar die kern te gaan en vandaaruit te verbinden met wat je wil verwezenlijken.

Wat heb jij nodig om een topleider te worden?

 1. Zelfleiderschap.
  Het is het bewustzijn dat je tijd hier beperkt is.
  Dat is die dringendheid in het leven die je aanzet om nu stappen te ondernemen.
 2. Helder doel.
  Bepaal je eigen Noordster. Er is er maar één.
  Dat is de plek waar je passie telkens opnieuw gevoed wordt.
 3. Prioriteiten.
  Bepaal wat je wil, waarom je het wil en stap in de gerichte actie.
  Reflecteer om telkens te ijken of je richting goed zit.Laat je niet afleiden.
  Dringende zaken zullen blijven trekken. Het leven zal je blijven uitdagen.
 4. Geduld.
  Het geheim zit hem in de consistentie van je aanpak. Het doorzettingsvermogen maakt het verschil. Doe dit echter op een gedoseerde manier. Onlangs las ik het wedstrijdverslag van onze lokale toptriatleet Stijn Veldeman, waar hij aangaf dat de keuze om blijvend “in het oranje te fietsen” en zich niet te laten verleiden in het rood te gaan, uiteindelijk zorgde voor een goede plaats in het eindklassement. Ben je geïnteresseerd in zijn verhaal? Lees dan: https://3athlon.be/9-jaar-later-opnieuw-hawaii-ticket-in-florida/
  Leiders verstaan de kunst om grenzen af te tasten en door te gaan als het moet.
  Het is de kadans vinden van uitdagende doelen, diepgaan en rusten.
 5. Leer omgaan met falen.
  Geen enkele leider is in staat om altijd te winnen. De kunst verstaan om te durven fouten maken is een essentieel onderdeel naar de groei in leiderschap.
 6. Ga door.

Het beste tijdstip om een boom te planten is 20 jaar geleden. Het tweede beste tijdstip is NU.
Stap in een coachingtraject of schrijf je in voor de volgende cyclus van de opleiding Leiderschap van Binnenuit en maak die droom waar.

Wil je geen artikel missen? Schrijf je dan hier in!

Gratis webinar

In deze chaotische tijden waar standvastigheid en stabiliteit definitief tot het verleden lijken te behoren, zijn het vooral de emoties onrust en onzekerheid die de boventoon voeren. Wij willen hier graag een helpende hand lenen aan alle ondernemers die opnieuw willen leiding geven met vertrouwen
Sta jij ook open voor tips en raadgevingen om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Wil jij terug evolueren naar een effectief leiderschap waar je team zich als één man achter schaart? Schrijf je dan in voor onze gratis webinar en laat je opnieuw inspireren.